Πάσχα στη Σύρο

Το Πάσχα στη Σύρο είναι μια από τις εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε έστω μία φορά. Το νησί αποτελεί ένα από τα λίγα μέρη της Ελλάδος, όπου οι κοινότητες των ορθοδόξων και καθολικών γιορτάζουν το Πάσχα μαζί και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται εκείνη την περίοδο είναι μοναδική και ιδιαίτερη.

Σύρος

Οι επιτάφιοι των ορθοδόξων, ξεκινούν την περιφορά τους από τους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, για να συναντηθούν στην πλατεία Μιαούλη με τους καθολικούς επιταφίους που ξεκινούν από τον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου (Σα Τζώρτζης) στην Άνω Σύρο και του ναού της Ευαγγελίστριας από την Ερμούπολη, όπου και γίνεται δέηση.

Σύρος

  • Την περιφορά των ορθόδοξων επιταφίων ακολουθούν πιστοί κρατώντας στα χέρια τους κοντάρια με χιτώνες, σφουγγάρια και ζάρια θέλοντας να συμβολίσουν με αυτό τον τρόπο τα πάθη του Χριστού.
  • Μετά τη λειτουργία, οι καθολικοί κάνουν περιφορά του αγάλματος του Ιησού, το οποίο είναι στολισμένο με λεμονανθούς & πασχαλιές συνοδευόμενο από τα λάβαρα των διαφόρων αδελφοτήτων.

Σύρος

Η Σύρος διαθέτει πολλές, πανέμορφες εκκλησίες και μοναστήρια που προσελκύουν πιστούς από όλες τις γωνιές της Ελλάδας μας, θέλοντας να παρακολουθήσουν, τα τοπικά έθιμα του νησιού.

Μια από τις πιο όμορφες και επιβλητικές εκκλησίες του νησιού δεν είναι άλλη από τον Άγιο Νικόλαο, αλλά και ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου πίσω από το λιμάνι της Ερμούπολης, η οποία φιλοξενεί την αυθεντική εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco).

Σύρος

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, στις ορθόδοξες εκκλησίες της Ερμούπολης, μόλις γίνει η Πρώτη Ανάσταση, οι ιερείς σκορπούν φύλλα λεμονιάς και οι πιστοί χτυπούν έντονα τα στασίδια. Το βράδυ Μεγάλου Σαββάτου, η πιο φαντασμαγορική Ανάσταση γίνεται στην κορυφή της Ερμούπολης, στην εκκλησία της Ανάστασης, με πολλά πυροτεχνήματα που φωτίζουν τη νύχτα. Το ίδιο γίνεται επίσης στο λόφο της Ανω Σύρας, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Οι δυο ενορίες ανταγωνίζονται η μία την άλλη ποια θα κάνει πιο εντυπωσιακή Ανάσταση.

Aπόγευμα της Κυριακής, στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης, ψάλλεται ο Εσπερινός της Αγάπης και ακολουθεί το ευαγγελικό μήνυμα της Ανάστασης που διαβάζεται σε δώδαικα γλώσσες. Κοντά στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, μετά τον εσπερινό, καίνε τον Ιούδα, ένα έθιμο που ξεκίνησε πριν από 80 χρόνια και συνεχίζεται ως τις μέρες μας.

Επίσης αξίζει να δείτε:

  • Την αρχοντική Ερμούπολη.
  • Την παραδοσιακή Ανω Σύρα.
  • Το ορεινό χωριό Σαν Μιχάλης και τον Γαλησσά.
  • Το παραθαλάσσιο Κίνι για μπάνιο και καφέ το δειλινό.
  • Την Ντελαγκράτσια (Ποσειδωνία), με τα αρχοντικά.
  • Το χωριό Επισκοπείο, με την υπέροχη και απέραντη θέα.
  • Το χωριό Χρούσσα, το πιό πράσινο χωριό του νησιού.
  • Το χωριο Παρακοπή, με τις επιβλητικές επαύλεις του 19ου αιώνα και τους ψηλούς, λιθόκτιστους πύργους !

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.