Πάσχα στην Πάτμο

Το Πάσχα στο νησί της αποκάλυψης, είναι μια ξεχωριστή εμπειρία!

Εγενόμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω δια τον λόγον τού Θεού και δια την μαρτυρίαν τού Ιησού Χριστού.
Εγενόμην εν πνεύματι εν τη Κυριακή ημέρα και ήκουσα οπίσω μου φωνήν ως σάλπιγγος λεγούσης: ό βλέπεις γράψον εις βιβλίον και πέψον ταις επτά Εκκλησίαις.

Ιωάννου Αποκάλυψις, α, 9

Άγιες λέξεις που γράφτηκαν στο υπέροχο αυτό νησί της Πάτμου ή αλλιώς το «νησί της Αποκάλυψης» ή «η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου». Η Πάτμος από μόνη της είναι ένα νησί ιδιαίτερο, πόσο μάλλον τη περίοδο του Πάσχα.

Η Μεγάλη Εβδόμαδα, τα έθιμα, η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, η τελετή του Νιπτήρος, δημιουργούν κλίμα κατάνυξης που αξίζει τον κόπο να τα ζήσετε από κοντά.

Πάτμος 2017 (Θέα)
Photo credits: Eirini Sarantopoulou

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, η Πάτμος είναι 1 από τους 2 τόπους στον κόσμο που ακούστηκε η φωνή του Θεού, συγκεκριμένα στο Ιερό σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου Ευαγγελιστής Ιωάννης συνομίλησε με τον Θεό, ο οποίος απήγγειλε το ιερό βιβλίο της Αποκάλυψης που ο Ιωάννης κατέγραψε με την βοήθεια του μαθητή του Πρόχορου.

Η Πάτμος αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και πιστούς από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου με νόμο του Ελληνικού Κράτους ανακηρύχθηκε το 1981 Ιερά Νήσος, ενώ το 1999 o Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός & Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών («UNESCO») ένταξε τη Χώρα της Πάτμου, τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Πάτμος 2017
Photo credits: Eirini Sarantopoulou

Η τελετουργία, τα έθιμα, η τελετή του Νιπτήρος, η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου είναι λόγοι για να περάσετε το Πάσχα σας, στο νησί της Αποκάλυψης, σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης που αποπνέει όλο το τυπικό και τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας.

  • Την Κυριακή των Βαίων στις εκκλησίες, μοιράζονται στους πιστούς, καλλιτεχνήματα από βάγια τα οποία είναι σαν κεντήματα σε σχήμα σταυρού ή σε σχήμα ψαριού.
  • Τη Μεγάλη Τετάρτη επισκεφτείτε τις ενορίες του νησιού ώστε να σας «αλείψει» ο ιερέας με το λειτουργημένο και αγιασμένο λάδι.
  • Τη Μεγάλη Πέμπτη, θα κεντρίσει την προσοχή σας, η τελετή του Νιπτήρος που γίνεται στη Χώρα Πάτμου σύμφωνα με τις βυζαντινές παραδόσεις και είναι ένα γεγονός που πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα. Ο Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που αναπαριστά τον Ιησού Χριστό, ραντίζει συμβολικά τα πόδια των μοναχών που αναπαριστούν τους μαθητές του και στην συνεχεία αρχίζει την πορεία προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς την μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες.
  • Τη Μεγάλη Παρασκευή, γίνεται η περιφορά των επιταφίων.
  • Την Κυριακή του Πάσχα, στον Εσπερινό της Αγάπης γίνεται η 2 ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε 7 γλώσσες, ενώ από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.
Πάτμος - Χώρα
Photo credits: Eirini Sarantopoulou

Το τυπικό του Πάσχα κλείνει τη Νέα Τρίτη με την περιφορά των ιερών εικονισμάτων στα σπίτια κάθε ενορίας για να έχουν όλα τα σπίτια την εύνοια του Θεού. Τα Ιερά εικονίσματα της Μονής μεταφέρονται και περιφέρονται στην πλατεία της Αγίας Λεβιάς στη Χώρα, ο ηγούμενος κάνει αγιασμό, ενώ οι μοναχοί προσκυνούν τα ιερά λείψανα που έχουν φέρει μαζί τους.

Εκκλησία στην Πάτμο
Photo credits: Eirini Sarantopoulou

Όσες μέρες μείνετε στην Πάτμο άξίζει να επισκεφτείτε:

  1. Το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, σημείο αναφοράς όχι μόνο της Πάτμου, αλλά του Χριστιανισμού παγκοσμίως.
  2. Την Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου & το Βαπτιστήριο.
  3. Τον Αρχαιολογικό χώρο Καστελλίου
  4. Τους Μύλους της Πάτμου
  5. Τον Βράχο της Καλλικατσού

Η Ομάδα του Say Greece

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.