Τα ήθη και τα έθιμα!
Το Πάσχα στο Αιγαιοπελαγίτικο νησι, σας επιφυλλάσει πανάρχαια έθιμα με συμβολική σημασία. Κάποια από αυτα μεταφέρθηκαν απο τους τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ενώ κάποια είναι καθαρά ντόπιας προέλευσης.
Παρακάτω, θα βρείτε κάποια από τα πιο σημαντικά έθιμα της Μυτιλήνης!
- Στην πρώτη Ανάσταση, το Μεγάλο Σάββατο το πρωί αλλά και το βράδυ της Ανάστασης γίνεται στον Άγιο Θεράποντα η αναπαράσταση της θραύσης των πυλών του κάτω κόσμου.
- Το βράδυ της Ανάστασης στην Παναγιούδα, 5 χιλιόμετρα, βόρεια της Μυτιλήνης με το «Χριστός Ανέστη» αρχίζουν οι πυροβολισμοί προς ένα κορμό που έχει στηθεί στην παραλία και στην κορυφή του έχει στηθεί το ομοίωμα του Ιούδα.
- Ιδιαίτερο έθιμο με παγανιστικό υπόβαθρο είναι το πλάσιμο των σταυρών στην Αγιάσο μετά την Ανάσταση. Οι 12 σταυροί, όσοι τα 12 Ευαγγέλια & οι 12 μαθητές του Χριστού, γίνονται με το κερί της Ανάστασης που λιώνει και μετατρέπεται σε μικρά σταυρουδάκια. Σκοπός του εθίμου είναι να διώξει όχι μόνον το κακό από το κάθε σπίτι, αλλά και τα έντομα, γι’ αυτό και κολλούν του σταυρούς κυκλικά στις εισόδους και τα ανοίγματα του σπιτιού.
- Οι Κούνιες είναι ένα πανάρχαιο έθιμο, που αναβιώνει στον Πολιχνίτο, στην Κλειού, και στην Καλλονή. Τη Μεγάλη Δευτέρα στήνονται οι κούνιες από αγόρια, για να τις χρησιμοποιήσουν τα κορίτσια. Υπάρχουν ειδικά τραγούδια πολύ κεφάτα και το αντάλλαγμα είναι μοσχο κουλούρια και λουλούδια, που τα κρεμούν στην κούνια. Το εορταστικό αυτό γεγονός κρατάει μέχρι και την Ανάληψη.
Αν έχετε περισσότερο χρόνο, για να γνωρίσετε καλύτερα την Μυτιλήνη να επισκεφτείτε:
- Το Μουσείο του Θεόφιλου
- Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
- Το Μουσείο Ούζου Μπαρμπαγιάννη
- To Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
- To Μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ
- Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
Η Ομάδα του Say Greece