Πάσχα στη Χίο

Γνωστή τόσο για το ναυτικό και το αριστοκρατικό της παρελθόν, ενώ διεκδικεί τον τίτλο της γενέτειρας του Ομήρου, η Χίος είναι ιδανικό νησί για τις διακοπές του Πάσχα.

Όταν μιλάμε για Πάσχα στη Χίο, εννοούμε ρουκετοπόλεμο! 

Παραδοσιακή Εκκλησία Χίου.jpg

Είναι ένα έθιμο που ξεκινά από την τουρκοκρατία και αποτελεί τον πόλεμο ανάμεσα σε δύο ενορίες του Βροντάδου, την ενορία του Αγίου Μάρκου και την ενορία της Παναγίας της Ερειθανής. 

  • Φημολογείται ότι ξεκίνησε από παιδιά των δύο ενοριών που έπαιζαν πετροπόλεμο με σφεντόνες. Αργότερα άρχισαν να εμπλέκονται & οι μεγαλύτεροι με αποτέλεσμα οι σφεντόνες να αντικατασταθούν απο τα κανονάκια.
  • Στην αρχή, το βράδυ της Ανάστασης, με τα κανονάκια που έφερναν οι ναυτικοί από πλοία που παροπλίζονταν, έριχναν κανονιές από την αυλή της μίας εκκλησίας στην άλλη και με το δυνατό κρότο προσπαθούσαν να σπάσουν τα τζάμια της αντίπαλης εκκλησίας, χρησιμοποιώντας μόνο πυρίτιδα.
  • Αφού συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια, την Ανάσταση του 1889, ο πόλεμος άρχισε να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με τους αντιπάλους να χαλάνε τις βοτσαλωτές αυλές των εκκλησιών και να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.
  • Μετά από επέμβαση των Τούρκων, επειδή φοβήθηκαν για τυχόν εξέγερση των κατοίκων, τα κανονάκια κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κάστρο.
  • Μετά από αυτό το περιστατικό, οι ενορίτες των 2 εκκλησιών άρχισαν να σκέφτονται ένα νέο τρόπο για να συνεχίσουν τον πόλεμο με κάτι εντυπωσιακό αλλά που να μην τους το απαγορεύσουν οι Τούρκοι. Η λύση δόθηκε από τους ενορίτες του Αγίου Μάρκου και τον πυροτεχνουργό Κορακάκης που είχε το εργαστήριό του στην πόλη. Τους έφτιαξε μερικές ρουκέτες τις οποίες μετέφεραν στο Βροντάδο. Συγχρόνως οι ίδιοι άφησαν να διαρρεύσει το μυστικό τους και στους ενορίτες της Παναγίας της Ερειθιανής ώστε να συνεχιστεί ο πόλεμος.

Με αυτόν τον τρόπο άρχισε η νέα περίοδος του ρουκετοπολέμου. Στην αρχή έπαιρναν τις ρουκέτες από τον Κορακάκη, αλλά γύρω στο 1900 έμαθαν να τις κατασκευάζουν μόνοι τους. Στην αρχή η ρίψη των ρουκετών γινόταν από τις σκεπές των εκκλησιών αλλά μετά από μερικά ατυχή περιστατικά, η ρίψη συνεχίστηκε έως σήμερα από τα χωράφια γύρω από τις εκκλησίες.

Ανεμόμυλοι στη Χίο

Ας γράψουμε δυο λόγια όμως για τις περιβόητες ενορίες, της Χίου!

Ο Ναός του Αγίου Μάρκου χτίστηκε το 16ο αιώνα. Στην διάρκεια της μεγάλης σφαγής της Χίου το 1822, πυρπολύθηκε από τους Τούρκους και ξαναχτίστηκε το 1845. Στο σεισμό της Χίου το 1881, ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς. Το 1885 ξεκίνησε η ανοικοδόμησή του. Το 1949 έπαθε σημαντικές ζημιές ο τρούλος που φτιάχτηκε από την αρχή. Μέχρι την δεκαετία του ’50 υπήρχε ξύλινο τέμπλο το οποίο αντικαταστάθηκε με μαρμάρινο που είναι έως σήμερα.

Η Παναγία η Ερειθιανή, πήρε το όνομά της από την περιοχή που βρίσκεται ο Βροντάδος ο οποίος ονομαζόταν Ερύθαι. Είναι ένας από τους παλαιότερους προσεισμικούς ναούς της Χίου. Η Παναγία η Ερειθιανή είχε γίνει για ένα διάστημα μοναστήρι, πριν από το 1821, το οποίο φιλοξενούσε αρρώστους και αστέγους της περιοχής. Στη μεγάλη σφαγή της Χίου το 1822, ο ναός πυρπολήθηκε και αρκετοί από αυτούς που γλύτωσαν κατέφυγαν στη Σύρο, την Πελοπόννησο και αλλού, οι οποίοι άρχισαν να επιστρέφουν μετά το 1830. 

Μεστά μεσαιωνικός οικισμός Χίου

Ρουκετοπόλεμος

Η όλη διαδικασία ξεκινά από τα μέσα του Καλοκαιριού με τον σχηματισμό των ομάδων  που θα ασχοληθούν με την κατασκευή των ρουκετών. Κάθε ομάδα χρησιμοποιεί το δικό της όνομα όπως Ικαρος, Δαίδαλος, Αχέπα, Κόμπρα και αποτελείται από 3 έως 5 άτομα, νεαράς ηλικίας. Μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες, το Μεγάλο Σάββατο, οι ομάδες είναι σε εγρήγορση για τις τελευταίες ετοιμασίες. Εχουν στηθεί οι βάσεις εκτόξευσης των ρουκετών και γίνονται δοκιμαστικές βολές για την ακρίβεια του στόχου. 

Στην Ανασταση με το προειδοποιητικό σφύριγμα μιας κόρνας ξεκινουν οι εχθροπραξίες αργά το βράδυ με συνεχώς αυξανόμενη ένταση. Οταν χτυπήσουν οι καμπάνες για την Θεία Λειτουργία της Ανάστασης, σταματούν τις εχθροπραξίες για να μπορέσουν να πάνε οι πιστοί στις εκκλησίες. Με το άκουσμα του Χριστός Ανέστη έχουμε το αποκορύφωμα της μάχης. Εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύονται από τις αντίπαλες πλευρές προσφέροντας ένα θέαμα μοναδικό, φανταστικό και εντυπωσιακό.

Ο ουρανός γεμίζει από τις φωτεινές τροχιές ρουκετών, κάνοντας την νύχτα μέρα.

Ακολουθεί φυσικά, η συμφιλίωση των αντιπάλων, ανανεώνοντας το ραντεβού, για την επόμενη χρονιά, με θριαμβευτή την αγάπη και την φιλία.

Ρουκετοπόλεμος.jpg

Μη παραλείψετε να επισκεφτείτε:

  • Τη Νέα Μονή Χίου: αποτελεί 1 τοιχογραφημένο μοναστήρι και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Εθνικής και Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
  • Τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου Κοραής, όπου είναι μία από τις πιο σημαντικές στην Ελλάδα. Στη συλλογή της υπάρχουν περίπου 250.000 τόμοι.
  • Να αναφέρουμε επίσης οτι η Χίος είναι είναι ο τόπος γέννησης του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, του Έλληνα πολιτικού Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και του ζωγράφου Osman Hamdi Bey.

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.