Πάσχα στην Κρήτη

«Όποιος πατήσει στο νησί τούτο νιώθει μυστηριώδη δύναμη, ζεστή, αγαθή να διακλαδίζεται στις φλέβες του, και τη ψυχή του να μεγαλώνει» Νίκος Καζαντζάκης

Ένα νησί, χίλιοι προορισμοί. Αυτό είναι Κρήτη! Ένα νησί με τεράστιο πολιτισμό και κουλτούρα, ήθη & έθιμα που υπάρχουν μέχρι και σήμερα, με αξίες και αρχές που κρατάνε οι Κρητικοι.

Άνθρωποι αυθεντικοί, παραδοσιακοί, έξω καρδιά, άγαπάνε την μουσική, χαρακτηριστικά όργανα της οποίας είναι πρωτίστως η κρητική λύρα και το λαούτο & δευτερευόντως το βιολί, το μαντολίνο και η ασκομαντούρα.

Crete

Μερικοί από τους γνωστότερους Κρητικούς μουσικούς είναι ο Ξυλούρης, ο Σκορδαλός, ο Μουντάκης, ο Ψαραντώνης. Αγαπάνε το χορό, με πιο γνωστούς: σιγανός, πεντοζάλης, χανιώτης, σούστα και μαλεβιζιώτικος. Αλλά και στην λογοτεχνία οι Κρητικοί συγγραφείς έχουν προσφέρει πολλά με γνωστότερους τον Β. Κορνάρο που έγραψε τον Ερωτόκριτο, τον Nικό Καζαντζάκη και τον βραβευμένο με Νόμπελ Οδυσσέα Ελύτη.

Crete ChurchΠάμε να γνωρίσυμε λίγο το Πάσχα τους. Στην Κρήτη το Πάσχα παλιά δεν σούβλιζαν αρνί, απλά έσφαζαν ένα αρνί και μ’ αυτό έκαναν διάφορα φαγητά. Τό Πάσχα είναι ιδαίτερο στην Κρήτη. Όλη τη Σαρακοστή τα τραπέζια είναι γεμάτα με χόρτα, χοχλιούς, όσπρια, κουκιά και πίτες.

Crete Church

  • Την Μεγάλη Πέμπτη οι νυκοκοιρές βαφουν τα αυγά, καταπιάνονται με το ζύμωμα., από χειρόποιητες πίτες μέχρι τσουρέκια και κουλουράκια . Το βράδυ της ίδιας μέρας ξεκινάνε το στολισμό του επιταφίου με λουλούδια και στεφάνια. Μετά την περιφορά παίρνουν τα λουλούδια σπίτι τους για ευλογία.
  • Την παραμονή της Ανάστασης καίνε τον Ιούδα, την ώρα που ο ιερέας λέει το Χριστός Ανέστη, βάζουν φωτιά και τον καίνε. Παλιά ο επίτροπος της κάθε εκκλησίας λίγες ώρες πριν την Ανάσταση έπαιρνε ένα σήμαντρο και κτυπώντας το γυρνούσε από γειτονιά σε γειτονιά – για να προσκαλέσει τους πιστούς για τη Θεία Λειτουργία – Ανάσταση. Φεύγοντας από το σπίτι, για να πάνε στην εκκλησία ανάβουν στην αυλή τους μια μικρή φωτιά για κάψιμο του Ιούδα του σπιτιού, πάνω από την οποία περνούν όλοι, μικροί μεγάλοι, κάνοντας ταυτόχρονα το σταυρό τους και μια ευχή.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.