Το μουσείο μανιταριών στα Μετέωρα

Τα Μετέωρα αποτελούν έναν δημοφιλή εναλλακτικό προορισμό, με 700 διαφορετικές διαδρομές αναρρίχησης, αρκετά μονοπάτια για πεζοπορία και μία πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Αυτό όμως που δεν είναι ίσως τόσο γνωστό στους μη μυημένους, είναι ο κόσμος των μανιταριών. Η φύση έχει προικίσει απλόχερα την περιοχή με όλα τα είδη αυτού του ταπεινού μύκητα, που από τα αρχαία χρόνια αποτελούσε τροφή του φτωχού, αλλά και έδεσμα του πλούσιου.

Μανιτάρια.jpg

Το Μουσείο Μανιταριών διαθέτει μια πλουσιότατη συλλογή. Αποτελείται από γλυπτά μανιτάρια κατασκευασμένα ένα προς ένα, διατηρώντας ταυτόχρονα απόλυτη ομοιότητα χρώματος, σχήματος και μεγέθους. Τα μανιτάρια παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις της ανάπτυξής τους, έτσι ώστε ο επισκέπτης να διαμορφώνει μια πλήρη εικόνα του κύκλου ζωής τους. Η παρουσίασή τους επίσης γίνεται με βάση το οικοσύστημα που φύεται το κάθε είδος (Οξιά, πεύκο, έλατο, δρυς, λιβάδι κ.λ.π.)

Εκδρομές με θέμα τα μανιτάρια!

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του Μουσείου σχετικά με τα μανιτάρια, προτείνονται συγκεκριμένες δραστηριότητες, που σας φέρνουν κοντά με τη φύση και το περιβάλλον των μανιταριών.

  • Σε μικρή απόσταση από το Μουσείο και σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορείτε να αναζητήσετε, να καταγράψετε, να φωτογραφίσετε, να μαζέψετε μανιτάρια.
  • Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής είτε στο βουνό, είτε στο κοντινό εστιατόριο που έχει θέα τα Μετέωρα.
  • Διοργανώνονται σεμινάρια και συζητήσεις μανιταρογνωσίας, μέσα από τα οποία οι συμμετέχοντες αποκτούν βασικές γνώσεις ώστε να γνωρίσουν τους ξεχωριστούς αυτούς κατοίκους των ελληνικών βουνών.

Mushrooms-Maroni.jpg

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν είστε ειδικοί μην τρώτε μανιτάρια για τα οποία δεν υπάρχει η διαβεβαίωση των ειδικών ότι είναι βρώσιμα.

Όσα δε γνωρίζετε για τα μανιτάρια

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσέχουμε ποια είδη μανιταριών πρόκειται να καταναλώσουμε. Πολλά είδη μανιταριών μπορούν να μετατραπούν σε θανατηφόρα. Τρία είναι τα είδη μανιταριών που δεν πρέπει να καταναλώνονται:

  • Αμανίτης ο φαλλοειδής: Καρποφορεί στα ελληνικά δάση οξιάς, φουντουκιάς και βελανιδιάς, κατά ομάδες.
  • Λεπιώτα η καστανή: Αυτό το μανιτάρι εμφανίζεται σε υγρά εδάφη, κάτω από βάτους και θάμνους, σε κωνοφόρα δάση. Έντονη εμφάνισή του στα Γρεβενά, την Κοζάνη και την Ευρυτανία.
  • Αμανίτης ο εαρινός ή ανοιξιάτικος: Καρποφορεί από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο, κάτω από βελανιδιές. Η μυρωδιά του ενώ είναι ευχάριστη αρχικά, αργότερα γίνεται βαριά και ενοχλητική.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών: Πίνδου 20, TK 42200, Καλαμπάκα, τηλ: 2432024959

Η Ομάδα του Say Greece

One Comment Add yours

  1. Υπέροχο άρθρο!!! Πολύ ενδιαφέρον και τα Μετέωρα είναι τα μέρη μου!!! Βαθιά αγάπη!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.