Μετέωρα

on

Τα Μετέωρα αποτελούν, μετά το Άγιο Όρος, το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο. Η ονομασία Μετέωρα είναι νεότερη και δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς. Το όνομά τους το οφείλουν στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, κτήτορα της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Μεγάλο Μετέωρο.

Μετέωρα

Η κατάκτηση της Θεσσαλίας απ’ τους Οθωμανούς Τούρκους και η βαθμιαία κατάρρευση και τελική πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας επέφεραν κατά το 15ο αι. μια κάμψη στη μοναστική ζωή των Μετεώρων. Κατά το τελευταίο τέταρτο του 15ου αι. παρατηρείται μία ανάκαμψη, που σηματοδοτείται από τη ίδρυση της μονής της Αγίας Τριάδας και την τοιχογράφηση του παλαιού καθολικού του Μεγάλου Μετεώρου (1483).

Η ακμή των Μετεώρων θα συντελεστεί τον επόμενο αιώνα, κατά τον οποίο ιδρύονται νέα μοναστήρια, ανεγείρονται νέα καθολικά & άλλα μοναστηριακά κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία κοσμούνται με εξαιρετικής τέχνης αγιογραφίες.

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στη Θεσσαλία (1393-1881) τα μετεωρίτικα μοναστήρια λειτούργησαν ως τόποι ελπίδας.

Μετέωρα

Τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια των Μετεώρων, είναι σήμερα αναστηλωμένα και με συντηρημένο στο μεγαλύτερο μέρος τους τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο.

Το 1989, η Unesco έβαλε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως 1 ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό.

 

Μετέωρα

Τι μπορείτε να δείτε στα Μετέωρα

  • Λίγο μετά την Καλαμπάκα βρίσκεται το γραφικό χωριό Καστράκι, που εκτείνεται στη βάση των γιγάντιων βράχων των Μετεώρων. Εκεί συναντάμε την ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Αναπαυσά. Ο ζωγραφικός διάκοσμος του καθολικού εκτελέστηκε, το 1527, από τον περίφημο κρητικό μοναχό και εκπρόσωπο της κρητικής Σχολής Θεοφάνη Στρελίτζα ή Μπαθά.
  • Ακολουθεί η μονή του Ρουσάνου ή Αρσάνη η οποία βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί απ’το Καστράκι στα Μετέωρα. Το καθολικό, αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι ένας αγιορείτικου τύπου ναός, της παραλλαγής του δικιόνιου. Το 1986 εγκαταστάθηκε στη μονή γυναικεία αδελφότητα.
  • Η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που πιο συχνά αποκαλείται Μεγάλο Μετέωρο είναι κτισμένη στο δυτικό τμήμα των Μετεώρων, πάνω στο ψηλότερο και μεγαλύτερο βράχο, τον Πλατύ Λίθο. Στα αριστερά της εισόδου στο Μεγάλο Μετέωρο βρίσκεται το ασκηταριό του Αγίου Αθανασίου του Μετεωρίτου.
  • Συνεχίζουμε με την μονή μονή των Αγίων Πάντων ή Βαρλαάμ η οποία είναι το δεύτερο μεγάλο μοναστήρι των Μετεώρων. Το καθολικό που τιμάται στη μνήμη των Αγίων Πάντων κτίστηκε το 1541/42 και τοιχογραφήθηκε πιθανότατα από το Φράγκο Κατελάνο, το 1548.

Μετέωρα

  • Ακολουθούν η μονή της Αγίας Τριάδος & η γυναικεία μονή του Αγίου Στεφάνου, η οποία είναι χτισμένη στο νοτιότερο βράχο των Μετεώρων, πάνω ακριβώς από την πόλη της Καλαμπάκας.
  • Διατηρούνται επίσης σε κατάσταση τέτοια που μπορεί κανείς να τα επισκεφθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις τα εξής μοναστήρια: η Μονή της Υπαπαντής, η Μονή Αγίου Νικολάου Μπάντοβα, η Δούπιανη, σήμερα ναός της Ζωοδόχου Πηγής, η Μονή Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά, η Μονή του Αγίου Πνεύματος ή μονή των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Για περισσοτερες πληροφορίες:
Μετέωρα, Καλαμπάκα Τρικάλων, Τ.Κ. 42200, Καλαμπάκα (Νομός Τρικάλων)
Τηλέφωνο: +30 24320 22649, +30 24320 22277, +30 24320 2222

Η Ομάδα του Say Greece

3 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.