Ραγού και Μαντολάτο Ζακύνθου

Ραγού Ζακύνθου!

Το παραδοσιακό πιάτο Ραγού της Ζακύνθου, έχει τις ρίζες της ιστορίας του στη Γαλλία.  Ραγού είναι το κρέας ή το λαχανικό με σάλτσα που σιγοβράζει στην κατσαρόλα για αρκετές ώρες. Στην Ιταλία όπου η Ζάκυνθος, επηρεασμένη καθόλη τη διάρκεια της ιστορία της από αυτήν, ήταν φυσικό να συνδιαστεί με κάθε ειδος ζυμαρικού! Επομένως, το Ραγού είναι ένα πιάτο με χοντρό μακαρόνι και κόκκινη σάλτσα από μεγάλα κομμάτια μοσχάρι ή χοιρινό, σε συνδυασμό με μυρωδικά λαχανικά που σιγοβράζουν όλα μαζί για ώρες σε μεγάλη κατσαρόλα.

Συνταγές με το αγαπημένο μας ραγού θα βρείτε ΕΔΩ!

Ragou


 

Μαντολάτο Ζακύνθου!

Οι παλιοί Ζακυνθινοί έλεγαν:
«Το Μαντολάτο είναι γυαλί, κι αν δεν σπάσει μην το πάρεις…»

Το μαντολάτο είναι είδος γλυκίσματος με αμύγδαλα, τυπικό γλυκό των Βενετσιάνων. Κατά την Ενετοκρατία, το μαντολάτο ήταν το αγαπημένο γλυκό της αριστοκρατίας. Το μαντολάτο, εκτός από αμύγδαλα περιέχει μέλι, ζάχαρη, ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα. Το όνομά του προέρχεται από την ιταλική λέξη mandorla (αμύγδαλο) και σήμερα είναι δημοφιλές στα Επτάνησα και στις Κυκλάδες. Στην Ιταλία ονομάζεται mandorlato και υπάρχει σε αρκετές τοπικές  παραλλαγές.

Για να δείτε αν ένα Μαντολάτο είναι φρέσκο ή όχι, χτυπήστε το σε μια σκληρή επιφάνεια και αυτό θα θρυμματιστεί. Η δεύτερη κι αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι το Μαντολάτο είναι σωστά κατασκευασμένο, είναι όταν το τρώτε να μην κολλάει καθόλου στα δόντια. Διατηρείται σκληρό και φρέσκο εκτός ψυγείου, περίπου 15 ημέρες το χειμώνα και 10 ημέρες το καλοκαίρι. Πάντα, όμως, προστατευμένο με το νάυλον σακουλάκι, με το οποίο το συσκευάζουν.

Συνταγές με το αγαπημένο μας μαντολάτο θα βρείτε ΕΔΩ!

Μandolato

Καλή σας όρεξη!
The Say Greece Team

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.