Ούζο Πλωμαρίου

«Ούζο όταν πιεις / γίνεσαι ευθύς βασιλιάς δικτάτορας, / Θεός και κοσμοκράτορας.
Σαν το καλοπιείς / βρε θα ευφρανθείς κι όλα πια στο κόσμο / ρόδινα θε να τα δεις».

Το νησί της Λέσβου και πιο συγκεκριμένα το Πλωμάρι, έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή του Ούζου. Εδώ, το Ούζο ξεκίνησε να παράγεται το 19ο αιώνα από ελληνικές οικογένειες και αποστάζεται μέχρι και σήμερα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Πλωμάρι θεωρείται η πατρίδα του Ούζου. 

Είναι ένας ευλογημένος τόπος, τον οποίο η φύση έχει απλόχερα προικίσει. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, ήταν κατά το 19ο αιώνα σημαντικό εμπορικό λιμάνι.

Οι κάτοικοι του Πλωμαρίου, ταξιδεμένοι κοσμοπολίτες, ναυτικοί και έμποροι, ήταν μία εύπορη τάξη που ήξερε να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το εύφορο έδαφος, τους καρπούς και βότανα της λεσβιακής γης, βοήθησαν τους τοπικούς παραγωγούς να φτιάξουν Ούζο εξαιρετικής ποιότητας.

Πλωμάρι

Η μυστική συνταγή!

Η χαρακτηριστική γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα του Ούζου Πλωμαρίου είναι το αποτέλεσμα της μοναδικής συνταγής που κληροδότησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης στις επόμενες γενιές! Μια συνταγή, την οποία ο ίδιος κράτησε επτασφράγιστο μυστικό. Την εμπιστεύτηκε σαν την πιο πολύτιμη περιουσία στα παιδιά και τα εγγόνια του κι έτσι, από γενιά σε γενιά, έφθασε μέχρι σήμερα ως εδώ!

Πλωμάρι

Μουσείο «Ο Κόσμος του Ούζου»

Το αποστακτήριο του ούζου Ισιδώρου Αρβανίτου στο Πλωμάρι, βρίσκεται σε 1 υπέροχο ελαιώνα, στο γραφικό Πλωμάρι της Λέσβου.

Τον τόπο που, το 1894, δημιουργήθηκε το Ούζο Πλωμαρίου από τον Ισίδωρο Αρβανίτη  καθώς και συνεχίζει να παράγεται μέχρι και σήμερα. Γιορτάζοντας περισσότερα από 120 χρόνια ιστορίας και παράδοσης, το αποστακτήριο άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό, και εγκαινίασε το Μουσείο Ούζου: «Ο Κόσμος του Ούζου», προσκαλώντας τους λάτρεις του να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του & να ζήσουν από κοντά μία μοναδική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις.

Μάθετε περισσότερα για τον Κόσμο του Ούζου στο www.theworldofouzo.gr

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες το: https://www.ouzoplomari.gr/

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.