Ζαγοροχώρια

Τα πανέμορφα και ξακουστά Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 χωριά σκορπισμένα πάνω στα βουνά βορειοανατολικά από την πόλη των Ιωαννίνων.

Zagori - Brdge

Η λέξη Ζαγόρι πρωτοεμφανίστηκε σε έγγραφο του 1321 & σημαίνει: πίσω από τα βουνά. Ένα από τα πολλά τοπωνύμια της Ηπείρου, που προέρχονται από τα Σλαβικά (από την πρόθεση Za που σημαίνει πίσω και το ουσιαστικό gora που σημαίνει βουνό).

Τα Ζαγοροχώρια είναι φημισμένα για την απίστευτη φυσική ομορφιά τους, την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους, τη μακρά ιστορία τους. Και φυσικά όχι άδικα, αφού το συγκλονιστικό φυσικό τοπίο, η γραφικότητα κάθε χωριού ξεχωριστά, οι απεριόριστες δυνατότητες εξορμήσεων και δραστηριοτήτων μαγεύουν τον επισκέπτη.

Η ιστορία της περιοχής ξεκινά από την περίοδο της τουρκοκρατίας (1430), όταν 14 χωριά του Ζαγορίου, προσέφεραν την υποταγή τους στο σουλτάνο Μουράτ με αντάλλαγμα ένα πλήθος προνομίων, με κυριότερο αυτό της αυτοδιοίκησης.

Το 17ο αιώνα, το Ανατολικό και το Δυτικό Ζαγόρι ενώθηκαν σε μια αυτόνομη ομοσπονδία 46 χωριών και ονομάστηκαν Βιλαέτι του Ζαγορίου ή απλά Ζαγόρι. Τα προνόμια που είχε εξασφαλίσει η περιοχή αυτή διατηρήθηκαν από όλους τους σουλτάνους και αυξήθηκαν ιδιαίτερα επί Αλή Πασά. Τα χωριά γνώρισαν μεγάλη ευημερία μέχρι το 1868, που καταργήθηκαν τα προνόμιά τους από την Υψηλή Πύλη. Είχαν προλάβει όμως μέχρι τότε να αναπτυχθούν πάρα πολύ τόσο οικονομικά όσο και πνευματικά.

Tι πρέπει όμως να δείτε οπωσδήποτε!

  • Ποταμό Βοϊδομάτη: Πρόκειται χωρίς υπερβολή για έναν επίγειο παράδεισο. Τα πεντακάθαρα νερά του, τα πυκνά πλατάνια που κατακλύζουν την περιοχή γύρω από τον ποταμό βάζουν τη δική τους σφραγίδα στο τοπίο.
  • Το Φαράγγι του Βίκου: Μαζί με τον ποταμό Βοϊδομάτη αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου και έχει κατά συνέπεια εξαιρετικά μεγάλη οικολογική αξία. Αρκετά είναι τα σημεία από τα οποία μπορείτε να απολαύσετε τη φανταστική θέα που σας προσφέρει το φαράγγι με κυριότερα τα χωριά Βίκος και Μονοδένδρι που βρίσκονται στο Δυτικό και Κεντρικό Ζαγόρι αντίστοιχα. Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στο βιβλίο GUINNESS ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μ στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα.

Bridge

  • Γεφύρια: Το Ζαγόρι θα μπορούσε να αποκαλείται και τόπος των γεφυριών. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι σχεδόν σε κάθε βήμα συναντάμε και ένα από τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια που πραγματικά στολίζουν με την παρουσία τους την περιοχή. Τα περισσότερα διατηρούνται έως σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση και σίγουρα παραπέμπουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές.
  • Αρχαιολογικοί χώροι: Στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου υπάρχουν αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι, κάποιοι από αυτούς αποτελούν θέσεις ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας.
  • Καλντερίμια: Ολόκληρη η περιοχή του Ζαγορίου είναι γεμάτη από γραφικά καλντερίμια χτισμένα πριν από πολλά χρόνια, για να διευκολύνονται οι κάτοικοι στις μετακινήσεις τους ανάμεσα στα διάφορα χωριά.
  • Μουσεια και βιβλιοθήκες: Ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας είναι τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες που συναντά κανείς σε αρκετά από τα χωριά του Ζαγορίου. Όσοι από σας είναι  λάτρεις της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν αξιόλογους χώρους που θα σας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω και αποτελούν σημαντικές πηγές γνώσεων.

Hagiography Workshop.jpg

Φαγητό: Τα Ζαγοροχώρια είναι μία περιοχή όπου μπορεί να βρει κανείς πάρα πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια, μικρά κουτουκάκια και γραφικά καφενεδάκια με υπέροχους ελληνικούς μεζέδες και άφθονο εκλεκτό κρασί, ουζάκι και φυσικά τσίπουρο. Οι επιλογές είναι πολλές και ικανοποιούν όλα τα γούστα.

Παραδοσιακές γεύσεις, όπως οι ξακουστές Ζαγορίσιες πίτες και τα ντόπια εκλεκτά κρέατα μαγειρεμένα στη γάστρα περιμένουν όσους δείχνουν προτίμηση στην ελληνική κουζίνα και όχι μόνο. Για το τέλος, μη φύγετε από το Ζαγόρι χωρίς να επιχειρήσετε μια κατάβαση σε ένα από τα ποτάμια με rafting ή kayak αλλά και γι αυτούς που ξέρουν πόσο μαγικά είναι να πετάς αλλά και για όσους πάλι δεν έχουν τολμήσει, μπορούν να γευτούν λίγη από τη μαγεία ως “συνεπιβάτες” σε πτήση tandem!

Η Ομάδα του Say Greece

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.