Περαία Θεσσαλονίκης

Με κοσμοπολίτικη διάθεση, η μεγάλη αμμώδης παραλία της Περαίας αποτελεί στέκι πολλών Θεσσαλονικιών. Η Περαία είναι πόλη του δήμου Θερμαϊκού, ο οποίος βρίσκεται στα ανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης.

Περαία Θεσσαλονίκης - Ομπρέλες

Το 1923 στην περιοχή εγκαταστάθηκαν περίπου 1.800 πρόσφυγες από τα παράλια της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Οι πρώτοι κάτοικοι που ήρθαν μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δημιούργησαν τρεις συνοικισμούς: την Αγία Τριάδα, τους Νέους Επιβάτες και την Περαία. Η Περαία ανήκε κατά την τουρκοκρατία σε Τούρκο Μπέη.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκαν εκεί 204 οικογένειες, συνολικά 740 άτομα, πρόσφυγες από δύο διαφορετικές περιοχές. Η ονομασία της περιοχής προκάλεσε διαφωνίες: οι μικρασιάτες πρότειναν το «νέα Σμύρνη», οι θρακιώτες το «νέα Καλλίπολη», ενώ ο τότε Διευθυντής Εποικισμού Μακεδονίας πρότεινε το «Περαία», το οποίο και επικράτησε μετά από κλήρωση.

Περαία Θεσσαλονίκης

Η παραλία της περιοχής εκτείνεται σε 7,4 χιλιόμετρα και αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο φυσικής ομορφιάς της περιοχής, γεγονός που εξηγεί γιατί η Περαία, οι Νέοι Επιβάτες και η Αγία Τριάδα, πολύ πριν τη Χαλκιδική, αποτελούσαν για αρκετές δεκαετίες τα αγαπημένα, παραθεριστικά θέρετρα των Θεσσαλονικιών. Οι παραλίες της περιοχής έχουν βραβευτεί με τη «γαλάζια σημαία».

sunset - Περαία Θεσσαλονίκης.jpg

Το φυσικό τοπίο συμπληρώνεται από πευκόφυτους λοφίσκους από τους οποίους μπορεί κανείς να ατενίσει τη Θεσσαλονίκη μέχρι και τις εκβολές του Αξιού, και όλο τον Θερμαϊκό κόλπο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιρικού η περιοχή σφύζει από κόσμο. Βeach bars, ταβέρνες, εστιατόρια, νυχτερινά μπαράκια καλύπτουν τις αναζητήσεις των επισκεπτών, των παραθεριστών και των μόνιμων κατοίκων.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.