Θάσος: Το σμαραγδένιο νησί στο Βόρειο Αιγαίο

Η Θάσος βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, απέναντι των ακτών της Ανατολικής Μακεδονίας. Το νησί είναι κατάφυτο και η ξυλεία αποτελεί ένα από τα κύρια εισοδήματα των Θασίων, όπως και η εξόρυξη μαρμάρου, ο τουρισμός, το λάδι, οι ελιές, το μέλι κ.ά. Ελιές, πεύκα, πλατάνια, έλατα, φλαμουριές, κέδρα, κρανιές και άλλα ήμερα και άγρια δένδρα καλύπτουν τους μικρούς κάμπους μέχρι τις κορφές των βουνών. 

To νησί σε όλη του την έκταση έχει ακτές, όπως τη Χρυσή Αμμουδιά στη Σκάλα Παναγιάς, τη Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταμιάς, τα Κοίνυρα, ο Παράδεισος, τη Θημωνιά, την Αλυκή, την Ψιλή Άμμο κ.α Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι πηγές που υπάρχουν στην Παναγία της Θάσου.

Θάσος Χώρα

Αξιοθέτα

 • Ακρόπολη, Αγορά, Αρχαίο Θέατρο και Λιμάνι, Αρχαίο Ωδείο, Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικός Χώρος Αλυκών, Αρχαιο Πύργο Θυμωνιάς, Αψίς Καρακάλλα, το Διονύσιο, το Εβραιόκαστρο, το Ιερό Ηρακλέους.
 • Την Ι.Μ. Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Παντελεήμονα, το Λαογραφικό Μουσείο Θεολόγου, Μουσείο Καλλιράχης, Μουσείο Λιμεναρίων, τη Λίμνη, τα Μεταλλεία, το Μουσείο Πολύγνωτου Βαγή, το Παλατάκι, τα Πέτρινα Γεφύρια, την Πύλη Δία Ήρας και την Πύλη Σειληνού, τις Σπηλιές, ο Ταρσανάς.
Με θέα τη Θάσο

Τις παραλίες της Θάσου θα τις ερωτευτείτε

 • Οι Αλυκές βρίσκονται στην ΝΑ πλευρά της Θάσου σε απόσταση 32 χλμ από το Λιμένα. Υπάρχουν δύο κόλποι στην Αλυκή με παραλίες από βότσαλο, άμμο και κρυστάλλινα νερά. Οι κόλποι χρησιμοποιούνται και σαν φυσικό λιμάνι από μικρά αλιευτικά.
 • Ο Παράδεισος είναι από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Θάσου. Το όνομά της το πήρε από την εξωτική ομορφιά και το δάσος που το περιβάλλει. Η παραλία είναι αμμώδης, με ρηχά νερά. Το χρώμα της θάλασσας είναι γαλαζοπράσινο, θυμίζοντας μέρη τροπικά. Η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, δυνατότητα διατροφής και beach volley.
 • Η Χρυσή αμμουδιά στη Σκάλα Παναγίας, είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Απέχει από το Λιμένα 12χλμ, από την Παναγία 4χλμ και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Το άλλο της άκρο είναι η Χρυσή Ακτή, παραλία της Σκάλα Ποταμιάς.

Θάσος

 • Η Ψιλή άμμος βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Θάσου. Απέχει από το Λιμένα 45χλμ και από τον Ποτό 5χλμ. Η πρόσβαση στην παραλία είναι πολύ εύκολη και υπάρχει χώρος στάθμευσης σε έναν ελαιώνα πάνω από αυτήν. Η παραλία είναι οργανωμένη και υπάρχει η δυνατότητα διατροφής. Η θάλασσα είναι ρηχή με λευκή ψιλή άμμο και λέγεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
 • Η Μακρύαμμος βρίσκεται στη Β. Θάσο και απέχει 2χλμ από το Λιμένα. Αποτελεί μια αμμώδη οργανωμένη παραλία με ρηχή θάλασσα, ιδανική για παιδιά.
 • Το Πευκάρι βρίσκεται στη νότια Θάσο, μόλις 1 χλμ από τον Ποτό και 39 χλμ. από τον Λιμένα. Πρόκειται για μία οργανωμένη παραλία, με άμμο και βότσαλα, η οποία έχει βραβευτεί με μπλε σημαία. Η παραλία πήρε το όνομα της από το πευκοδάσος της περιοχής.
 • Η παραλία Λιμανάκι βρίσκεται στο Λιμένα και έχει βραβευτεί με μπλε σημαία. Είναι μια οργανωμένη και πολυσύχναστη παραλία.
 • Η Σαλιάρα είναι μια μικρή εξωτική παραλία στη βόρεια Θάσο. Βρίσκεται 5χλμ από το Λιμένα. Η παραλία είναι εκπληκτική με άσπρο πετραδάκι και το χρώμα του νερού καταγάλανο.
 • Η Γκιόλα είναι μία φυσική βραχώδης πισίνα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή Αστρίς. Το ύψος των βράχων φτάνει τα 8 μέτρα από το οποίο πολλοί λουόμενοι βουτούν. Η διαδρομή προς την Γκιόλα είναι δύσκολη και θα χρειαστεί να περπατήσετε.
 • Η Βάθη είναι εκπληκτική παραλία με πράσινα νερά και τριγύρω της πεύκα. Είναι ήρεμη, ερημική και δεν υπάρχει καμία οργάνωση. Η πρόσβαση από τη ξηρά είναι δύσκολη & γίνεται μέσω χωματόδρομου από τη Μακρύαμμο.

Τελειώνοντας, να σας πουμε οτι η Θάσος είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ αφού διαθέτει πολλές επιχειρήσεις που ασχολούνται και έμπειρoους εκπαιδευτές. Μπορείτε να κάνετε  επίσης, ιππασία με άλογα των ιππικών συλλόγων της Θάσου αλλά και πεζοπορία.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.