Ρόδος – Το νησί των Ιπποτών

Το νησί των Ιπποτών

Το σμαραγδένιο νησί κατακλύζεται κάθε χρόνο από εκατοντάδες τουρίστες από όλα τα μέρη της γης που το επισκέπτονται για να απολαύσουν το μεσαιωνικό στοιχείοπαραλίες με τα πευκόφυτα, τα ορεινά χωριά με παραθαλάσσιους οικισμούς, τους αρχαιολογικούς χώρουςμεσαιωνικά μνημεία & κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα, σχηματίζοντας έναν προορισμό που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε προσδοκία.Temple of Athena
Η Ρόδος είναι πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων και το 4 μεγαλύτερο ελληνικό νησί μετά την Κρήτη, την Εύβοια και τη Λέσβο. Η πλούσια ιστορία της είναι διάχυτη σε κάθε γωνιά του νησιού αφού κάθε κατακτητής που πέρασε άφησε έντονο το στίγμα του.


Λίγα ιστορικά

  • Το νησί γνώρισε ιδιαίτερη ακμή τον 4ο αι. π.Χ., όταν υψώθηκε ο Κολοσσός, έργο του Λίνδιου Χάρη, μαθητή του Λυσίππου.
  • Μετά τον καταστροφικό σεισμό (155μ.Χ.) Πέρσες, Άραβες, Σαρακηνοί και Σελτζούκοι εγκαταστάθηκαν στο νησί, ενώ το 1309 έφθασαν στο νησί οι Ιωαννίτες Ιππότες, οι οποίοι ανακαίνισαν το κάστρο με μια μοναδική στην Ευρώπη οχύρωση.
  • Το 1912 πέρασε στους Ιταλούς και το 1948 ενσωματώθηκε μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα στην ελληνική επικράτεια.

Mandraki


Η πρωτεύουσα του νησιού

Η μεσαιωνική πόλη, η πρωτεύουσα του νησιού και μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι χτισμένη ημικυκλικά γύρω από το κεντρικό λιμάνι. Στην Παλιά Πόλη της Ρόδου δεσπόζει το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το «Καστέλλο», ένα από τα πρώτα κτήρια που κατασκεύασαν οι ιππότες, ενώ επιβάλλεται ένας περίπατος στην διάσημη Οδό των Ιπποτών που έχει αποκατασταθεί πιστά στη μορφή που είχε τα μεσαιωνικά χρόνια. Κατά μήκος της βρίσκονταν οι οικίες όσων συγκροτούσαν το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη.Rhodes Lions

  • Από την πλατεία Ιπποκράτους ξεκινούν δύο από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Παλιάς Πόλης: η οδός Αριστοτέλους, που οδηγεί ανατολικά στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, και η οδός Σωκράτους, ο πολυσύχναστος δρόμος της παλιάς αγοράς.
  • Στην κορυφή της οδού Σωκράτους δεσπόζει το Σουλεϊμανιέ τζαμί, που έχτισε ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν αμέσως μετά την κατάληψη της Ρόδου.
  • Στο σημείο όπου η οδός Σωκράτους συναντιέται με την οδό Ορφέως βρίσκεται ο πύργος του ρολογιού, που έχτισε ο Φεχτί Πασάς το 1857 και σήμερα λειτουργεί ως μπαρ.
  • Από την κορυφή του πύργου μπορείτε να απολαύσετε μια μαγευτική θέα προς στην Παλιά Πόλη.
  • Στο Αρχαιολογικό και στο Βυζαντινό Μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε σημαντικά ευρήματα & κειμήλια που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία του νησιού.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.