Σίφνος: Το πιο chic νησί των Κυκλάδων

Το πιο chic νησί των Κυκλάδων, της αρμονίας και των χαλαρών ρυθμών, σας περιμένει να το ανακαλύψετε.

Η Σίφνος είναι νησί μεσαίου μεγέθους στις δυτικές Κυκλάδες. Βρίσκεται μεταξύ Σερίφου και Κιμώλου και απέχει περίπου 130 χιλιόμετρα ή 80 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Έχει μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική και στη μαγειρική, καθώς είναι η γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ, του κορυφαίου Έλληνα σέφ του 20ου αιώνα.

Το κλίμα της Σίφνου είναι εύκρατο, όπως όλων των Κυκλάδων και το έδαφός της είναι αρκετά εύφορο.

Κυριότερα προϊόντα που παράγονται είναι τα κεραμικά, δημητριακά, λάδι, κρασί, όσπρια, φρούτα, τυριά – τα πιο γνωστά είναι η μανούρα, η μυζήθρα, εξαιρετικής ποιότητας μέλι (θυμαρίσιο) καθώς και υφαντά βαμβακερά.

Θέα στη Σίφνο

Χωριά και παραλιες

  • Τα χωριά της Σίφνου είναι Απολλωνία, Άνω Πετάλι, Εξάμπελα, Κάτω Πετάλι, Καταβατή, Αρτεμώνας & το Κάστρο.
  • Στο Κάστρο λειτουργεί αρχαιολογικό μουσείο και επίσης στην είσοδό του βρίσκεται το παλιό Δημοτικό Σχολείο στο χώρο του οποίου διοργανώνονται σημαντικές εκθέσεις καλλιτεχνών.
  • Οι παραλιακοί οικισμοί του νησιού είναι οι Καμάρες (λιμάνι), το Βαθύ, ο Φάρος, η Χερρόνησος, ο Πλατύς Γυαλός. Οι σημαντικότερες παραλίες βρίσκονται στο Γλυφό, στη Φασολού, στο Φάρο, στα Σεράλια, στο Αποκοφτό, στα Βρουλίδια, στον Πλατύ Γιαλό, στις Καμάρες και στο Βαθύ.

Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής

Κύρια αξιοθέατα

  • Το Βενετικό χωριό Κάστρο που ήταν
  • Η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού
  • Τον Προφήτη Ηλία τον αψηλό, τον Άγιο Συμεών
  • Τον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα
  • Το Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής στον βράχο

Η Σίφνος φημίζεται για την αρχιτεκτονική των οικισμών της με τα κατάλευκα σπίτια με συνδυασμούς ορθογώνιων όγκων να διατάσσονται γύρω από τα πλακόστρωτα σοκάκια με τους επιμελημένα ασβεστωμένους αρμούς, με τρόπο που δημιουργείται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ποικιλομορφία.

Εκκλησία

Ο οικισμός του Κάστρου ξεχωρίζει επίσης, με την μεσαιωνική αρχιτεκτονική του και τη ρυμοτομία του. Χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι ξερολιθιές που ακολουθώντας την μορφολογία του εδάφους δημιουργούν επίπεδες καλλιεργήσιμες ζώνες (λουριά). 

Εκκλησάκι στη Σίφνο

Δε γίνεται να μην αναφέρουμε τον σεφ, Νίκο Τσελεμεντέ, ο οποίος καταγόταν από το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο. Αυτό έχει προσδώσει στο νησί μία κουλτούρα μαγειρικής. Κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου διοργανώνεται το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές, όπου αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων συγκεντρώνονται και επιδεικνύουν τις παραδοσιακές τους συνταγές και γεύσεις.

H ευρεία χρήση των αγγείων που παράγονταν στη Σίφνο έχει κάνει διάσημες 2 συνταγές που παρασκευάζονται στα αντίστοιχα πήλινα σκεύη. Η πρώτη είναι το μαστέλο το οποίο πήρε την ονομασία του από το ομώνυμο σκεύος στο οποίο ψήνεται και η δεύτερη είναι η ρεβιθάδα. Άλλα παραδοσιακά σιφνέικα φαγητά είναι: καπαροσαλάτα, ρεβιθοκεφτέδες, μελόπιτες, αμυγδαλωτά, παστέλια.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.