Καστελόριζο: Όλη η Ελλάδα σε ένα νησί

Το Καστελλόριζο ή αλλιώς Μεγίστη είναι ένα από τα Δωδεκάνησα. Το νησί συνοδεύεται από μια μεγάλη ναυτική παράδοση, με έντονα τα σημάδια της ναυτικής και εμπορικής ανάπτυξης που κάποτε γνώρισε. Απέκτησε παγκόσμια προβολή το 1991, όταν γυρίστηκε εκεί η βραβευμένη με Oscar ταινία Mediterraneo

Γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί

Το Καστελλόριζο συνδέεται ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς με τη Ρόδο. Επίσης συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την πόλη Κας στην Τουρκία μέσω πλοίου το οποίο πραγματοποιεί την διαδρομή σχεδόν κάθε μέρα. Οι κάτοικοι του Καστελλόριζου πραγματοποιούν πολλές από τις αγορές τους στην Κας καθώς είναι πολύ πιο κοντά από την Ρόδο και έχουν φιλικές σχέσεις με τους κατοίκους της.

Καστελόριζο - Λιμάνι

 • Ο μοναδικός οικισμός στο νησί, το ομώνυμο Καστελλόριζο, βρίσκεται γύρω από φυσικό λιμάνι & αποτελείται από τις συνοικίες Πηγάδια, Χωράφια και Μανδράκι. Στον οικισμό υπάρχουν πολλά παλιά αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ερημώσει.

Τα σπίτια που έχουν αναστηλωθεί αποτελούν αυθεντικά δείγματα παραδοσιακής Δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής: αμφιθεατρικά κτισμένα γύρω από θάλασσα, προκαλούν εντύπωση με την ομοιομορφία τους, που οφείλεται στα κοινά υλικά, όπως ντόπια πέτρα, ξύλο από τη Μ.Ασία, σιδεριές, κεραμίδια από την Αττάλεια και τη Μασσαλία.

 • Στην κορυφή, το ερειπωμένο πια μεσαιωνικό κάστρο, χτισμένο πάνω στα αρχαία ελληνιστικά κρηπιδώματα της εποχής του Σωσικλή Νικαγόρα. Ο παραδοσιακός οικισμός του Καστελλόριζου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος.
 • Η βάρκα αποτελεί το μοναδικό μέσο μετακίνησης προς δυσπρόσιτες ακτές και σπηλιές, αλλά και για τα γειτονικά νησάκια Ρω, Άγιος Γεώργιος και Στρογγυλή. Την αρχαία Αντίφελλο, το σημερινό Κας της τουρκικής ακτής, το αγναντεύει κανείς καθαρά από το λιμάνι, ενώ καθημερινά υπάρχουν σκάφη που μεταφέρουν τουρίστες εκατέρωθεν.

Καστελόριζο ΧώραΠέρα από το ιστορικό παρελθόν του, το νησί έχει να επιδείξει αρκετά αξιοθέατα, όπως:

 1. Το κάστρο των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη, το οποίο χτίστηκε τον 14ο αιώνα. Σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια του κτίσματος, τα οποία βρίσκονται πάνω στο Καστέλο Ρόσο, τον κόκκινο βράχο απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία του νησιού.
 2. Το Παλαιόκαστρο: βρίσκεται δυτικά του Καστελλόριζου. Πρόκειται για αρχαίο οικισμό με πολλά κτίσματα και δεξαμενές. Στη δωρική ακρόπολη του 3ου αιώνα π.Χ. σώζεται μια επιγραφή που περιλαμβάνει τον όρο Μεγίστη. Στην περιοχή, στη θέση Λιμενάρι, υπάρχουν και τα Κυκλώπεια Τείχη.
 3. Ο Αγ. Γεώργιος του Βουνιού: Για να φτάσετε στο μοναστήρι θα χρειαστεί να ανεβείτε 401 σκαλιά από το λιμάνι. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει κατακόμβη, ο Άγιος Χαράλαμπος.
 4. Λυκιακός Τάφος: Πρόκειται για τάφο του 4ου αι. π.Χ., λαξευμένο στους πρόποδες του Κάστρου. Οι κάτοικοι της περιοχής της Μικράς Ασίας ονομάζονταν Λύκιοι γιατί ο θεός τους, ο Λύκιος Απόλλωνας, λατρευόταν ως λύκος.
 5. Το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό Μουσείοστεγάζεται στο λευκό κτίριο πάνω από το αναπαλαιωμένο Τζαμί, κοντά στα ερείπια του Κάστρου.
 6. Τη Μητρόπολη Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης: Σε περίοπτη θέση του νησιού, πάνω από το Μανδράκι, δεσπόζει ο μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, συνυφασμένος με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του Καστελλόριζου από την ίδρυσή του (περί τα 1835) μέχρι και σήμερα.
 7. Η Γαλάζια Σπηλιά: Η είσοδος στη Σπηλιά γίνεται με χαμηλή βάρκα και τους επιβάτες σκυμμένους. Στη νότιοανατολική μεριά του νησιού, 20 λεπτά με το καΐκι από το λιμάνι βρίσκεται η Γαλάζια Σπηλιά του Καστελλόριζου. Γνωστότερη με τ’ όνομα «Σπηλιά του Παραστά» ή «Φώκιαλη», από τις φώκιες που κατοικούν μέσα, είναι το μεγαλύτερο από τα ενάλια σπήλαια της Ελλάδας και ένα από τα γνωστά παγκοσμίως για τον πλούσιο σταλακτιτικό στολισμό που διαθέτει.
 8. Το Νησάκι της Ρω: Στα δυτικά του νησιού στέκει το μικρό νησάκι Ρω, που μπορεί κανείς να επισκεφτεί με ναυλωμένο καΐκι, γνωστό για την «Κυρά της Ρω», Δέσποινα Αχλαδιώτου (1898-1982), τη μοναδική του κάτοικο, που για δεκαετίες κάθε πρωί ύψωνε την ελληνική σημαία.

Η Ομάδα του Say Greece

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.