Οι ωραιότεροι καταρράκτες στην Ελλάδα

Άλλοι κρυμμένοι μέσα σε βουνά και άλλοι μέσα σε καταπράσινα δάση, οι καταρράκτες στην Ελλάδα φανερώνουν τοπία βγαλμένα από παραμύθια με νεράιδες και προκαλούν δέος με την ομορφιά των τοπίων που δημιουργούν.

Ο καταρράκτης της Έδεσσας

Ο Εδεσσαίος είναι ποταμός της Μακεδονίας, στην περιοχή του νομού Πέλλας, που φημίζεται για τους καταρράκτες που σχηματίζει στην πόλη της Έδεσσας. Πηγάζει από τον Βόρα, βόρεια της λίμνης Βεγορίτιδας και ρέει στη συνέχεια ανατολικά δημιουργώντας ένα μικρό φαράγγι που είναι γνωστό ως στενά της Έδεσσας.

Στην έξοδό του από την πόλη σχηματίζει τους περίφημους καταρράκτες, μεγαλύτερος από αυτούς, ο Κάρανος και έχει ύψος 70 μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος στον ελλαδικό χώρο.

Καταρράκτες
Οι καταρράκτες της Νέδας

Στα σύνορα Αρκαδίας – Μεσσηνίας, πέφτουν από ύψος 7 και 20 μέτρων, και σχηματίζουν τιρκουάζ πισίνες ιδανικές για βουτιές.

Καταρράκτες

Η Φόνισσα στα Κύθηρα

Ο καταρράκτης της Νεράιδας ή Φόνισσας βρίσκεται ανάμεσα σε θεόρατα πλατάνια και τα νερά του πέφτουν από ύψος 20 μέτρων σχηματίζοντας μία μικρή καταπράσινη λιμνούλα ιδανική για κολύμπι. Συνεχίζοντας τον περίπατο γύρο από τον καταρράκτη θα βρείτε τους εγκαταλειμμένους νερόμυλους και τις υπόλοιπες μικρές λίμνες που σχηματίζονται από την διαμόρφωση του εδάφους.

Καταρράκτες Έδεσσα

Ο Λειβαδίτης στη Θράκη

Αποτελεί τον μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων και προσεγγίζεται αρκετά εύκολα από την πόλη της Ξάνθης.

 • Τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 μέτρων με τρομερό πάταγο, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων. Η τοποθεσία φέρνει στο νου τις Ναϊάδες των αρχαίων μύθων και τις νεράιδες των λαϊκών παραμυθιών. 
 • Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι νεράιδες, ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα. Εδώ χόρευαν στους διονυσιακούς ρυθμούς, οι Σάτυροι.
 • Στα αρχέγονα αυτά δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, γιου της Μούσας Καλλιόπης & του θεού Απόλλωνα ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του θεούς και τους ανθρώπους.

Waterfalls

Οι καταρράκτες του Πολυλίμνιου

Στον Νομό Μεσσηνίας, στην κοινότητα Χαραυγή του Δήμου Μεσσήνης, βρίσκεται το Πολυλίμνιο, ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες οι οποίες λόγω του ανώμαλου εδάφους δημιουργούν Λίμνες και καταρράκτες. Οι λίμνες Μαυρηλίμνα και μετά ο καταρράκτης της Κάδης δεσπόζει ανάμεσα στα μεγάλα και κοφτερά βράχια του φαραγγιού, με τα νερά του να σκάνε πάνω στην επιφάνεια της λίμνης από ύψος 25 μέτρων.

Καταρράκτες

Ο καταρράκτης στα Τζουμέρκα

Ο καταρράκτης είναι ένα χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, βόρεια της πόλης της Άρτας, στα Αθαμανικά Όρη που είναι γνωστά με την παραδοσιακή ονομασία Τζουμέρκα. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Σχωρέτσανα. Το 1927 μετονομάσθηκε και πήρε το σημερινό του όνομα από τους δίδυμους καταρράκτες που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση, λίγο πιο ψηλά από το χωριό.

Οι καταρράκτες του Σκρα στο Κιλκίς

Γνωστοί και ως «η Σμαραγδένια Λίμνη» είναι το απόλυτα εξωτικό σκηνικό ανάμεσα στα χωριά Σκρα και Αρχάγγελος, στις πλαγιές του Πάικου.

Waterfall

Η Ομάδα του Say Greece!

 

2 Comments Add yours

 1. larryzb says:

  Very beautiful pictures.

  Like

 2. beetleypete says:

  Thanks for following my blog, which is much appreciated.
  Best wishes, Pete.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.