Σέριφος

H γοητευτική Σέριφος, είναι απο εκείνα τα νησιά που όσες φορές & να τα επισκεφτείτε, πάντα θα ανακαλύπτετε και κάτι καινούργιο!

Η Σέριφος είναι νησί του Αιγαίου Πελάγους που ανήκει στις Κυκλάδες. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 200 μέτρων. Το νησί άκμασε στα τέλη του 19ου, όταν εγκαταστάθηκαν μεταλλευτικές εταιρίες στο νησί.

Νησί έντονων αντιθέσεων η Σέριφος, με ενεργό μαγνητικό πεδίο εξαιτίας των μεταλλοφόρων πετρωμάτων του, αποτελεί μια ιδανική πρόταση για ήρεμες μέρες διακοπών.

Η πρωτεύουσα της Σερίφου, η μαγευτική Χώρα, με ανεμόμυλους & πλακόστρωτους πεζόδρομους, είναι ένας ωραιότατος νησιωτικός οικισμός. Όλο το νησί είναι ένα μπαλκόνι στο Αιγαίο, με θέα στο Βορρά την Κύθνο, τη Σύρο στα Βορειοανατολικά, στα Ανατολικά την Πάρο, τη Σίφνο στα Νοτιοανατολικά και τη Μήλο στο Νότο.


Η Σέριφος, ήταν γνωστή για τα μεταλλοφόρα κοιτάσματα της από τους χρόνους της μυθολογίας.

 • Εδώ μεγάλωσε ο Περσέας, ο μυθικός γιος του Δία και της Δανάης ο οποίος μόλις ανδρώθηκε, για να απαλλάξει τη μητέρα του από την ασφυκτική ερωτική πολιορκία του Πολυδέκτη, αποκεφάλισε τη Μέδουσα, το φοβερό τέρας.
 • Από εδώ πέρασε ο Οδυσσέας, στο γυρισμό για την Ιθάκη, αλλά δεν καλοπέρασε στη σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου, ο οποίος τον κατευόδωσε σημαδεύοντας τον με το βράχο έξω από τον όρμο του Κουταλά. Υπάρχουν μέχρι σήμερα απομεινάρια από Κυκλώπεια Τείχη στο σημείο αυτό.
 • Αργότερα η Σέριφος συμμετέχει, έμμεσα, στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλέξανδρου αφού όλα τα σπαθιά του και αυτά των εταίρων του ήταν κατασκευασμένα από Σεριφιώτικο μέταλλο. 

Τι θα δείτε όμως στην Σέριφο;

 • Το Λαογραφικό Μουσείο Σερίφου, το οποίο ιδρύθηκε το 1976. Είναι ιδιοκτησία του συνδέσμου Σεριφίων & το μοναδικό στο νησί.
 • Το Κάστρο αποτελεί την ανταμοιβή σας για την πεζοπορία που απαιτείται μέχρι να το προσεγγίσετε.
 • Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει μια μικρή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή.
 • Το Καστρομονάστηρο των Ταξιαρχών. Η μονή, χτισμένη το 1572 με φρουριακή κατασκευή.
 • Το Σπήλαιο Κουταλά με σταλακτίτες & σταλαγμίτες, 1 από τα σημαντικά αξιοθέατα στη περιοχή.
 • Το Διοικητήριο στο Μέγα Λιβάδι στέγαζε τα γραφεία, τα εργαστήρια,  τη πολυτελή κατοικία των Γρόμαν, ευρωπαίων επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονταν τον ορυκτό πλούτο του νησιού μέχρι τον Μεσοπόλεμο.
 • Το Ηρώο, ένα μαρμάρινο αφιέρωμα στους μεταλλωρύχους της εξέγερσης του 1916.
 • Τα Ιαματικά Λουτρά
 • Η υπόγεια στοά μέχρι τον Κουταλά, αποτελεί κληρονομιά των Γρόμαν. 
 • Η Σκάλα Φόρτωσης, η οποία πατά στη στεριά στο ένα άκρο και σε πυλώνα μέσα στη θάλασσα στο άλλο.

Αυλόμωνας

Η παραλία του Αυλόμωνα είναι πρώτη που θα συναντήσετε όταν βγείτε από το πλοίο. Πρόκειται για την παραλία που στην ουσία είναι η φυσική συνέχεια του Λιβαδιού, όπου βρίσκεται το λιμάνι της Σερίφου. Διάθέτει χρυσαφένια αμμουδιά με το βάθος να είναι για μεγάλη απόσταση μικρό, πράγμα που την καθιστά ιδανική για παιχνίδια με το νερό. Έχει χρυσή λεπτή άμμο, σκιά από αλμυρίκια και ξαπλώστρες και ομπρέλες, που όμως καλύπτει ένα μικρό ποσοστό της έκτασής της.

Λιβαδάκια

Μία αμμουδερή παραλία νότια του Λιβαδιού, με άφθονη σκιά από αλμυρίκια. Η αμμουδιά καλύπτει όλη την παραλία αλλά και τον βυθό της θάλασσας ενώ το βάθος αυξάνει ομοιόμορφα.

Καράβι

Μία μικρή αμμουδιά με θέα στο νησί της Σίφνου, στην οποία μπορείτε να φτάσετε είτε με τα πόδια από το Λιβαδάκι είτε από το δρομάκι που ξεκινάει από τον οικισμό του Ράμου. Το βάθος της θάλασσας αυξάνει σταδιακά ενώ στον βυθό κυριαρχεί η άμμος. Τα νερά είναι πραγματικά υπέροχα με έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα.

Καλό Αμπέλι

Πρόκειται για μία πανέμορφη παραλία στη νότια πλευρά της Σερίφου με γαλαζοπράσινα νερά, η οποία περιβάλεται από λαξευμένους από τον καιρό βράχους. Πρόκειται για έναν μικρό κόλπο με διάφανα και τυρκουάζ νερά. Στην παραλία δεν υπάρχουν δέντρα οπότε θα πρέπει να έχετε προνοήσει για σκιά και νερό. Έπίσης το βάθος αυξάνεται σταδιακά.

Βαγιά

Ακολουθώντας τον δρόμο από το Λιβάδι προς τον όρμο του Κουταλά, είναι η πρώτη παραλία που συναντάτε πριν το Γάνεμα και τον Κουταλά. Τα νερά είναι πεντακάθαρα με σμαραγδένιο χρώμα ενώ χρωματιστά βότσαλα στο βυθό την κάνουν ιδανική για εξερεύνηση με μάσκα.

Γάνεμα

Στη νότια πλευρά της Σερίφου, στον όρμο του Κουταλά, μετά τη Βαγιά θα συναντήσετε το Γάνεμα, 1 από τις μεγαλύτερες παραλίες της Σερίφου. Είναι παραλία για όλα τα γούστα, αφού η μισή καλύπτεται από αμμουδιά ενώ η άλλη μισή από λευκό βότσαλο.

Κουταλάς

Η τρίτη παραλία του όρμου του Κουταλά, μετά την Βαγιά και το Γάνεμα. Το τοπίο είναι πραγματικά πανέμορφο, καθώς εδώ μπορείτε να δείτε εγκαταστάσεις από τα μεταλλεία που λειτουργούσαν στην περιοχή. Πίσω από την παραλία υπάρχουν παλιά κτίσματα που εξυπηρετούσαν ανάγκες των μεταλλωρύχων.

Συκαμιά

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά. Μπορείτε να φτάσετε εδώ είτε από τον δρόμο, ο οποίος στα τελευταία 500μ. είναι βατός χωματόδρομος, είτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι από τη Γαλανή. 


Άι Γιάννης

Πρόκειται για μία χρυσαφένια αμμουδιά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και τη συναντάτε στο δρόμο προς τον Κένταρχο. Το όνομά της οφείλεται στο εκκλησάκι του Άη Γιάννη που βρίσκεται εδώ.

Ψιλή Άμμος

Δίπλα στην παραλία του Άη Γιάννη βρίσκεται η πανέμορφη αμμουδιά Ψιλή Άμμος, μία από τις πιο πολυσύχναστες του νησιού. Η Ψιλή Άμμος βραβεύτηκε ως η καλύτερη παραλία της Ευρώπης το 2003.

Άγιος Σώστης

Πρόκειται για 1 απάνεμη αμμουδιά με καταγάλανα νερά, η οποία από πολλούς θεωρείτε μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Σερίφου. Δίπλα της υπάρχει και άλλο ένα μικρό κολπάκι με βότσαλο ενώ απέναντι έχετε θέα προς το νησάκι του Βου. Το όνομά της το πήρε από το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη που βρίσκεται στο πλάι. 

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην γράψουμε για την τοπική κουζίνα του νησιού!

 • Pεβιθάδα είναι ρεβίθια στον φούρνο με δενδρολίβανο.
 • Λούζα είναι ένα είδος παστουρμά που παρασκευάζεται από το κρέας του χοίρου.
 • Το Ντόπιο Τυρί. Η διαδικασία φτιαξίματος αρχίζει περίπου το Μάρτη. Το τυρί αυτό είναι αλμυρό και χρησιμοποιείται είτε στα μακαρόνια είτε σκέτο για φάγωμα. Αξίζει να το προμηθευτείτε!

Η Ομάδα του Say Greece

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.