Μονεμβασιά

Mέσα στα μεσαιωνικά τείχη της Μονεμβασιάς βρίσκεται μία απ’τις πιο καλοδιατηρημένες και ζωντανές καστροπολιτείες στην Ελλάδα. Η Μονεμβάσια ή Μονεμβασιά είναι μία μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, στο Νομό Λακωνίας.

Είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου Βράχου της Μονεμβασιάς, που αποτελεί στην κυριολεξία μικρή νησίδα που συνδέεται με γέφυρα σε σχηματιζόμενο λαιμό συνολικού μήκους 400 μέτρων με τη σημερινή παράλια κατ΄έναντι πόλη επί της λακωνικής ακτής.

Μονεμβασιά

Το παρωνύμιο της Μονεμβασιάς είναι Γιβραλτάρ της ανατολής, επειδή τυγχάνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ. Μπαίνοντας στην πόλη ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, η Μονεμβασιά, αποτέλεσε αντικείμενο πόθου κατακτητών, οι οποίοι, συνειδητοποιώντας την γεωπολιτική της σημασία, διαρκώς προχωρούσαν σε απόπειρες να τη θέσουν υπό την κυριαρχία τους.

Η μοίρα της Μονεμβασιάς ήταν παράλληλη με τη σφαίρα επιρροής των εκάστοτε Μεγάλων Δυνάμεων.

Συναντάμε την Μονεμβασιά κατά περιόδους υπό τους Φράγκους, τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς, τον Πάπα, τους Τούρκους. Οι κάτοικοί της, στο πλαίσιο όλων αυτών των εξελίξεων, προσπάθησαν και διατήρησαν την ταυτότητά τους. Υποστήριζαν τις θέσεις τους και καθώς αντιστέκονταν δυναμικά, επιτύγχαναν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για σχετική αυτονομία & διατήρηση των προνομίων τους.

Tι θα δείτε στην Μονεμβασιά;

 • Στην περιοχή του Δήμου Μονεμβασιάς λειτουργούν 3 μουσεία. Το σημαντικότερο είναι η Αρχαιολογική Συλλογή στο Κάστρο της Μονεμβασιάς.
 • Μια εντελώς διαφορετική πτυχή της περιοχής παρουσιάζουν τα δύο λαογραφικά μουσεία στη Ρειχιά και στις Βελιές.
 • Ένα ενδιαφέρον μουσείο, είναι αυτό της αργυροχρυσοχοΐας, το οποίο βρίσκεται στο κεντρικό καλντερίμι του Κάστρου της Μονεμβασιάς.

Μονεμβασιά

Λίγα λόγια και για το ποιά είναι τα ιστορικά μνημεία της Μονεμβασιάς

 • Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Αγίας Παρασκευής Μεσοχωρίου αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
 • Παυσανίας: Ο Παυσανίας αναφέρεται σε θέσεις και μνημεία, σημάδια των οποίων ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να αναγνωρίσει ακόμη και σήμερα, 1.900 περίπου χρόνια μετά.
 • Αρχαία Ασωπός – Πλύτρα: Σήμερα αρχαία λείψανα είναι ορατά στην ακτή, αλλά και μέσα στη θάλασσα, όπου έχει καταβυθιστεί μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης. Στην ακτή σώζονται ταφικά μνημεία, δύο τουλάχιστον λουτρικά οικοδομήματα, ένα από τα οποία με ψηφιδωτά δάπεδα, καθώς και λείψανα άλλων κτηρίων, δεξαμενών κ.τ.λ.
 • Το Παλαιόκαστρο, χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής κατά τις πειρατικές και Τουρκικές επιθέσεις.
 • Η Επίδαυρος Λιμηρά υπήρξε μία από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Λακωνίας. Σήμερα διακρίνονται τα λείψανα της ακρόπολης της πόλης στην περιοχή του σύγχρονου Αγίου Iωάννου Μονεμβασίας.
 • Φάρος Καβομαλιά: Ο πέτρινος φάρος του κατασκευάστηκε το 1860, λειτούργησε το 1883 και το 2006 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο.
 • Τείχη αρχαίων Κυφάντων: O αρχαιολογικός χώρος είναι γνωστός στους κατοίκους της περιοχής ως το Καστράκι & βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Βρύση και Παραλία δεξιά στην κορυφή λόφου. Πιθανόν αποτελεί μέρος της ακρόπολης της πόλεως Κύφαντα που αναφέρονται από τον περιηγητή Παυσανία.
 • Λαξευτό Ασκληπιείο: O αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται πριν τον οικισμό Βρύση και πίσω από τις κοινοτικές δεξαμενές, σε σπηλιές που βρίσκονται στους πρόποδες του βράχου.
 • O αρχαιολογικός χώρος του Zάρακα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του όρμου του Γέρακα, στη θέση όπου έχουν εντοπιστεί ίχνη προϊστορικής κατοίκησης.
 • Το Γερμανικό Παρατηρητήριο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα Βελανίδια. Το πέτρινο κτίσμα κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου από Γερμανούς, προκειμένου να ελέγχουν το Αιγαίο Πέλαγος, καθώς από το σημείο αυτό φαίνονται τα νησιά του Αιγαίου, ο Καβομαλιάς και η Κρήτη.

Μονεμβασιά

Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για τον Γιάννη Ρίτσο! 

Ποια πόλη δεν θα ήταν έτσι περήφανη, εάν είχε γεννήσει ένα τόσο σπουδαίο άνθρωπο, ένα τόσο μεγάλο ποιητή, όπως τον Γιάννη Ρίτσο. Η Μονεμβασιά που τόσο αγαπήθηκε και τραγουδήθηκε από τον Ρίτσο, τον τιμά, κάθε χρόνο με εκδηλώσεις με γνώμονα την ποιότητα και με στόχο να αναδειχτεί η πολύπλευρη προσωπικότητα του ποιητή έτσι ώστε να μυηθεί κυρίως η νέα γενιά στα βαθιά πανανθρώπινα μηνύματα από τη ζωή & το έργο του.

«Να με θυμόσαστε – είπε
χιλιάδες χιλιόμετρα περπάτησα
χωρίς ψωμί , χωρίς νερό,
πάνω σε πέτρες κι αγκάθια
για να σας φέρω ψωμί
και νερό και τριαντάφυλλα-
να με θυμόσαστε».

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.