Σπιτικό Περγαμόντο

Ακόμα και τη Σαρακοστή, δεν λείπει από το καθημερινό μας μενού το γλυκό. Τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού είναι το καλύτερο επιδόρπιο που θα μπορούσαμε να έχουμε.

Το Γλυκό Περγαμόντο είναι ένα από τα πιο νόστιμα και αρωματικά γλυκά του κουταλιού και γίνεται πολύ εύκολα. Το φρούτο ωριμάζει αρχές Ιανουαρίου και μοιάζει κάτι μεταξύ πορτοκαλιού ή μεγάλου λεμονιού, αλλά το χρώμα του είναι προς  το πορτοκάλι.

Bergamot.jpg

Προσοχή βέβαια στις ποσότητες, γιατί στα γλυκά του κουταλιού, η ζάχαρη ρέει άφθονη!

Υλικά

  • 8 περγαμόντα, 1 κ. ζάχαρη, 1 ½ φλιτζ. του τσαγιού νερό
  • Χυμό ενός λεμονιού, χυμό ½ λεμονιού για το τέλος

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε τα περγαμόντα για λίγη ώρα σε 1 λεκάνη με νερό και μετά τα πλένουμε πολύ καλά. Με λεπτό τρίφτη, αφαιρούμε το ξύσμα πάνω-πάνω για να φύγει η εξωτερική τους επιδερμίδα. Τα ξεπλένουμε και αφαιρούμε προσεκτικά τις φλούδες από τη σάρκα, για να μη μας χαλάσουν.
  2. Στη συνέχεια, παίρνουμε κάθε κομμάτι, το κόβουμε σε 3 ή 4 λωρίδες μακρόστενες. Αφαιρούμε από τη μέσα μεριά του περγαμόντου όλες τις ίνες, μέχρι να καθαρίσουν καλά. Τα ξεφλουδισμένα κομμάτια τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν για να ξεπικρίσουν. Από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, τα αφήνουμε για 5 λεπτά περίπου και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  3. Αδειάζουμε το καυτό νερό και γεμίζουμε με κρύο την κατσαρόλα. Αφήνουμε τις φλούδες στο κρύο νερό μέχρι να κρυώσουν, έτσι ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε. Αν δεν έχουν μαλακώσει αρκετά, αφήνουμε τις φλούδες να βράσουν περισσότερο χρόνο. Δοκιμάζουμε αν έχουν ξεπικρίσει. Αν θέλουμε να γλυκάνουν και άλλο, τις βράζουμε άλλη 1 φορά ή τις αφήνουμε στο νερό για 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό 4-5 φορές μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς. Όταν είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε να φύγει το νερό που έχουν συγκρατήσει. Τις πιέζουμε μάλιστα ελαφρά στο στραγγιστήρι να φύγει όσο γίνεται περισσότερο νερό.
  4. Όταν ξεπικρίσουν, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για περίπου 4-5 λεπτά. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε τις φλούδες και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 5 λεπτά και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 7-8 ώρες. Στη συνέχεια, το ξαναβράζουμε 5-10 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  5. Βάζουμε το γλυκό σε καυτά βάζα που έχουμε αποστειρώσει, τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν & τα διατηρούμε σε ντουλάπι. Όταν τα ανοίξουμε, διατηρούνται στο ψυγείο.

Καλή σας απόλαυση!

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.