Πάσχα στην Φολέγανδρο

Άγρια όμορφη, με απόκρημνους βράχους να υψώνονται δεκάδες μέτρα πάνω από τη θάλασσα και με πανοραμική θέα στο Αιγαίο που κόβει την ανάσα. Κάπου ανάμεσα στη Μήλο & στη Σίκινο βρίσκεται η Φολέγανδρος.

Το Πάσχα στο μικρό αυτό νησί των Δυτικών Κυκλάδων αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία.

Φολέγανδρος

Tο Πάσχα στη Φολέγανδρο γιορτάζεται με έναν εντελώς ιδιαίτερο τρόπο, μοναδικό στην Ελλάδα:

  • Μέσα σε μια γενική ευδαιμονία, τραγούδια, ευχές, γλέντια και βεγγαλικά, κάθε σπίτι υποδέχεται την πομπή της εικόνας της Παναγίας με κρασί, γλυκά και κεράσματα.
  • Ανήμερα, η εικόνα περνάει από τη Χώρα και τα στενά του Κάστρου όπου οι νέοι την υποδέχονται με ομοβροντίες βεγγαλικών.
  • Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα η εικόνα περνάει από την Άνω Μεριά & τις αγροικίες.
  • Την 3η μέρα κατευθύνεται στον Πετούση και στο Λιβάδι, καθώς καταλήγει στον Καραβοστάση. Το βράδυ επιστρέφει στο μοναστήρι της Παναγίας και παραμένει μέχρι την επόμενη Λαμπρή.

Φολέγανδρος

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ο κόσμος συγκεντρώνεται στον Άγιο Νικόλαο, στην πλατεία του Ντούναβη στη Χώρα. Μόλις καταλαγιάσει ο θόρυβος από τα βεγγαλικά, μπορείτε να πάτε στα ταβερνάκια στην Πιάτσα, όπου θα βρείτε παραδοσιακή μαγειρίτσα και πασχαλινά αβγά.

Το πρωί της Κυριακής επιβάλλεται να πάρετε το φιδίσιο δρόμο για την εκκλησία της Παναγίας. Στέκει κάτασπρη στην άκρη του βράχου που δεσπόζει πάνω από τη Χώρα.

Μην σας τρομάξει η ανηφόρα, η θέα από εκεί αλλά και η εμπειρία που θα ακολουθήσει θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω! 

Στην Φολέγανδρο αξίζει να επισκεφτείτε:

  • Την εκκλησία της Παναγίας, εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.  Στον αυλόγυρο & στο εσωτερικό του Ναού υπάρχουν αρχαίες επιγραφές και βάσεις αγαλμάτων. Το μαρμάρινο τέμπλο, ο αρχιεπισκοπικός θρόνος, ο άμβωνας είναι έργα του Τηνιακού μαρμαρογλύπτη Καπαριά
  • Το Κάστρο είναι Μεσαιωνικός οικισμός, το παλιό κομμάτι της Χώρας. Η βορινή του πλευρά είναι χτισμένη στο χείλος του γκρεμού σε ύψος 210 μέτρων. Το Κάστρο είναι το διατηρητέο τμήμα του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας & προστατεύεται από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
  • Λαογραφικό Μουσείο: Πρόκειται για μία παραδοσιακή αγροτική οικιστική μονάδα του 19ου αιώνα, στην Άνω Μεριά. Το Μουσείο ίδρυσε & διαχειρίζεται ο πολιτιστικός σύλλογος “Η Φολέγανδρος“.

Φολέγανδρος

  • Η Χρυσοσπηλιά είναι 1 θεαματικό φυσικό μνημείο. Βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά του νησιού, δέκα μέτρα πάνω από τη θάλασσα και είναι ανεξερεύνητο. Στο εσωτερικό του σπηλαίου βρέθηκαν λείψανα ανθρώπινων σκελετών, σπασμένα αγγεία και 1 ρωμαϊκή δεξαμενή νερού. Τον 4ο αιώνα π.χ. αιώνα υπήρξε λατρευτικός χώρος και τόπος τέλεσης τελετών ενηλικίωσης
  • Ο Φάρος της Ασπρόπουντας χτίστηκε το 1919 σε ύψος 58 μ. πάνω από τη θάλασσα και το φανάρι του έχει ύψος 11 μ. Το φως του είναι ορατό σε απόσταση 17 ν.μ. Στο φάρο θα φθάσετε με τα πόδια είτε από το Λιβαδάκι, είτε από την Πάνω Μεριά.

The Say Greece Team

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.