Σαμαρίνα: Το ξακουστό χωριό της Πίνδου

Η Σαμαρίνα είναι ονομαστό ως το Βλαχοχώρι της Βόρειας Πίνδου, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.600 μ. στις Β.Α. πλαγιές του όρους Σμόλικα (2.637μ.) και είναι το ψηλότερο χωριό, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και των Βαλκανίων.

Πίνδος

Η Σαμαρίνα βρίσκεται χτισμένη ανάμεσα από πυκνά δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου. Έχει άφθονα κρύα νερά, ασύγκριτες φυσικές καλλονές και κλίμα υγιεινότατο. Για αυτά της τα προσόντα την είπαν και την βάφτισαν Ωραία Σαμαρίνα.

Πίνδος 6

Ερχόμενοι από τα Γρεβενά στο ύψος του χωριού Αλατόπετρα αφήνουμε το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και προσπερνάμε τα χωριά Αετιά, Φιλιππαίοι και καταλήγουμε στη ΣαμαρίναΗ εντύπωση της Σαμαρίνας από μακριά είναι καταλυτική: ένα μεγάλο κεφαλοχώρι που κάποτε στις δόξες του ήταν μια ορεινή πολιτεία.  Οι τελευταίες  γειτονιές ακουμπούν στις παρυφές του Σμόλικα ενώ ψηλότερα ξεπροβάλουν οι χιονισμένες κορυφές του δευτέρου σε ύψος βουνού της Ελλάδας.

Πίνδος

Για τους λάτρεις του σκι.. υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας

Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας είναι ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά της βόρειας Ελλάδας με χειμερινή περίοδο που ξεκινά συνήθως απο τα μέσα Νοέμβριου και ολοκληρώνεται  το Μάιο. Το σαλέ καθώς και οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ύψος 1.750 μ. Το χιονοδρομικό διαθέτει 18 πίστες και τη μεταφορά των χιονοδρόμων έχουν αναλάβει ένας τριθέσιος, ένας διθέσιος, τέσσερις συρόμενοι και κι ένα baby lift.

Πίνδος

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την περιοχή

  • Αλατόπετρα: Παλιά ονομαζόταν Τούζι που στα τουρκικά σημαίνει αλάτι. Στο ύψωμα Καστρί έχουν ανασκαφεί υπολείμματα αρχαίου οικισμού και μακεδονικών ναών.
  • Φιλιππαίοι: Στους Φιλιππαίους κατέφυγαν αρκετοί Σουλιώτες και Μεσολογγίτες μετά την καταστροφή της πόλης τους από τις στρατιές του Ιμπραήμ.
  • Οι ήρωες του 1940: Στις αρχές του Νοέμβρη του 1940, η επίλεκτη Τρίτη Μεραρχία Αλπινιστών Τζούλια επιχείρησε να διεισδύσει στην Πίνδο. Στο ύψωμα Αννίτσα, μια Ελληνική στρατιωτική μονάδα όχι μόνο απέκρουσε την επίθεση, αλλά υποχρέωσε τους Ιταλούς να υποχωρήσουν άτακτα προς την περιοχή της Κόνιτσας.
  • Ο καταρράκτης του Τσούργιακα: Ανάμεσα στα χωριά Αλατόπετρα και Αετιά δεσπόζει ο ορεινός όγκος του βουνού Τσούργιακας. Εδώ βρίσκεται ο εντυπωσιακός καταρράκτης στο Στόμιο.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.