Μάνη

Αν η ελληνικότητα είχε μόνο μία εικόνα, αυτή θα βρισκόταν στη Μάνη. Και αν η αυθεντικότητα επέλεγε μόνιμο καταφύγιο, θα κατευθύνονταν προς τα μέρη της. Το τοπίο της Μάνης είναι ιδιαίτερο τόσο ως προς τη φυσική διαμόρφωση όσο και ως προς την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία.

Γερολιμένας Μάνη.jpg

Περαστικός βλέπεις τη Μάνη σε τρεις μέρες, περπατητής σε τρεις μήνες και για να δεις την ψυχή της θέλεις τρεις ζωές. Μια για τη θάλασσα, μια για τα βουνά της και μια για τους ανθρώπους της.

Στη Μάνη υπάρχουν πολλοί πέτρινοι πύργοι, 7 κάστρα, πληθώρα αρχαιολογικών χώρων, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με εξαίρετες αγιογραφίες. Επίσης βρίσκονται οι 98 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου, μαζί με πολλά σπήλαια, καλντερίμια, φαράγγια για πεζοπόρους.

Μάνη

Τα χωριά της Μάνης διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους. Φωλιασμένα ανάμεσα στους ορεινούς όγκους, πανέμορφα και επιβλητικά, περιμένουν να διηγηθούν την ιστορία τους στους επισκέπτες.

Αξίζει να επισκεφτείτε:

  • Τη Βάθεια, η οποία είναι ο πιο γνωστός παραδοσιακός οικισμός της Μάνης και την Αρεόπολη, όπου μπορείτε να κάνετε βόλτα στα στενά της και δείτε την πλατεία της Επανάστασης και τον ναό των Ταξιαρχών.
  • Το Οίτυλο για να δείτε το κάστρο της Κελεφάς, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Από κάτω, στο Λιμένι, βρίσκεται το παλάτι των Μαυρομιχαλαίων.
  • Το φράγκικο κάστρο του Πασσαβά, κτισμένο τον 13ο αιώνα.
  • Την Κοίτα (Πολυπυργού), με τα πολλά της πυργόσπιτα. Εκεί, υπάρχει ο ναός της Τουρλωτής, στους πρόποδες του βουνού, αφιερωμένος σε τρεις αγίους.
  • Τα σπήλαια του Διρού (Αλεπότρυπα, Καταφύγιο, Γλυφάδα), όπου η ξενάγηση γίνεται με βάρκα, αλλά και με τα πόδια. Οι σταλακτίτες & οι σταλαγμίτες τους είναι θέαμα μοναδικό.
  • Τον Κότρωνα και το Πόρτο Κάγιο. Από εκεί σε 30 λεπτά πεζοπορία φθάνετε στον Φάρο στο Ταίναρο. Ο φάρος κατασκευάστηκε από τους Γάλλους το 1882.

Μάνη

  • Το Ταίναρο στη θέση Στέρνες, όπου υπάρχει ο ναός του Ποσειδώνα, το ψυχοπομπείο και κατά παράδοση, η Πύλη του Αδη. Αυτό είναι και μία από τις εκδοχές για το από πού έλκει το όνομά της η Μάνη. Από τη λατινική λέξη manes, που σημαίνει ψυχή.
  • Το νησί Κρανάη (Μαραθονήσι), όπου κατά την παράδοση πέρασαν τη νύχτα τους ο Πάρις & η Ωραία Ελένη. Εκεί βρίσκεται το μουσείο Τζανή Τζανετάκη, στον ομώνυμο πύργο.

 

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.