Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό μας, η κατοικία των 12 θεών της αρχαιότητας, η πρώτη περιοχή για την οποία εφαρμόστηκε ειδικό καθεστώς προστασίας στη χώρα μας με την κήρυξή του ως Εθνικού Δρυμού το 1938.

Όλυμπος

Σκοπός της κήρυξης αυτής ήταν:

  • Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, της άγριας χλωρίδας, της πανίδας & του φυσικού τοπίου καθώς και των πολιτιστικών και άλλων αξιών της.
  • Η ανακήρυξη του Δρυμού έγινε επίσης, με σκοπό την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας παράλληλα με την περιβαλλοντική εκπαίδευση του κοινού και την ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Αρχαία Ολυμπία

Βάση ειδικής νομοθεσίας, έχει απαγορευτεί κάθε είδους εκμετάλλευση στην ανατολική πλευρά του βουνού σε έκταση 40.000 στρεμμάτων. Ο Όλυμπος είναι παγκόσμια γνωστός τόσο για τα οικολογικά χαρακτηριστικά και την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά του, όσο και για τη σχέση του με την αρχαία ελληνική μυθολογία.

  • Η σημασία του Δρυμού έχει αναγνωριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το 1981, η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο «Απόθεμα της Βιόσφαιρας».
  • Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συμπεριλάβει τον Όλυμπο στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».

Όλυμπος

Τοποθεσία

Ο Όλυμπος βρίσκεται στα σύνορα Μακεδονίας-Θεσσαλίας και ειδικότερα στα όρια των Νομών Πιερίας και Λάρισας. Ο Μύτικας, η υψηλότερη κορυφή του, απέχει σε ευθεία απόσταση 263 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 78 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από τις ακτές της Πιερίας απέχει 18 και από την Κατερίνη 24 χιλιόμετρα.

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά

Στον Όλυμπο δεν υπάρχουν λίμνες, εκτός από περιοδικές λιμνούλες στην περιοχή Μπάρα & Ντριστέλα, οι οποίες δημιουργούνται από το λιώσιμο του χιονιού. Μια μικρή τεχνητή λίμνη δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στην έξοδο της ρεματιάς Ξερολάκκι πάνω από το χωριό Πέτρα. Οι πηγές του Ολύμπου είναι πολλές αλλά ελάχιστες συναντάμε σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων.

Ολόκληρος ο Όλυμπος κηρύχθηκε αρχαιολογικός & ιστορικός χώρος προκειμένου να διαφυλαχθεί η μνημειακή & ιστορική του όψη.

Όλυμπος

Καταφύγια

Στον Όλυμπο υπάρχουν σήμερα σε λειτουργία 9 καταφύγια που εξυπηρετούν τις ανάγκες των επισκεπτών, πεζοπόρων, αναρριχητών και ορειβατών σε ετήσια βάση. Επίσης, σε καίρια σημεία των διαδρομών υπάρχουν άλλα 6 καταφύγια ανάγκης.

Επισκέψιμοι Οικισμοί

  • Το Λιτόχωρο είναι 1 σύγχρονη κωμόπολη με πληθυσμό 7000 κατοίκους, στους πρόποδες του Ολύμπου μόλις 5 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Συνδυάζει την ορεινή δροσιά με την θαλασσινή αύρα. Στο Λιτόχωρο ο επισκέπτης μπορεί να περιδιαβεί τα σοκάκια ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια με την μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, τις παλιές ξύλινες αυλόθυρες και τις δίρριχτες στέγες φτιαγμένες από Λιτοχωρινούς μαστόρους του ξύλου και της πέτρας.
  • Το Αρχαίο Δίον έχει πληθυσμό 1554 κατοίκους και αποτελεί σημαντικό κέντρο ενδιαφέροντος για ξένους και ντόπιους τουρίστες. Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο για να θαυμάσουν τα ευρήματα της ιερής πόλης των Μακεδόνων. Το καλοκαίρι το Αρχαίο Θέατρο του Δίου ξαναζωντανεύει με τις παραστάσεις και τις συναυλίες που δίνονται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου. Το Δίον ήταν η ιερή πόλη των Μακεδόνων.
  • Η Πέτρα είναι ένα μικρό χωριό 120 κατοίκων χτισμένο στους ΒΔ πρόποδες του βουνού, με ωραία θέα προς τον κάμπο της Πιερίας. Η παλιά ονομασία του χωριού είναι Λόκοβη. Βρίσκεται κοντά στην ιστορική τοποθεσία Πέτρα, όπου γινότανε από τους αρχαίους χρόνους το πέρασμα από την Πιερία προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Λόγω της θέσης και του υψομέτρου του το χωριό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση στις διαδρομές που έχουν αφετηρία ή τερματισμό το Ρέμα Ξερολάκκι. Μπορεί να συνδυαστεί επίσης και με καλό φαγητό μετά το τέλος των διαδρομών.

Όλυμπος

  • Η Καρυά με πληθυσμό 833 κατοίκων, βρίσκεται στους πρόποδες της νότιας πλευράς του Ολύμπου. Αν και μικρό χωριό έχει πλούσια παράδοση, τόσο μυθολογική, όσο και λαογραφική. Κοντά στην Καρυά υπήρχε στην αρχαιότητα η πόλη Λείβηθρα από την οποία λέγεται ότι κατάγονταν ο Ορφέας.
  • Ο Κοκκινόπηλος, είναι ένα μικρό χωριό, 220 περίπου κατοίκων, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1250 μέτρων. Η δημιουργία του τοποθετείται γύρω στον 12ο αιώνα. Το 1442 μ.Χ. κατακτήθηκε από τους Τούρκους, ενώ κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο οι κατακτητές το πυρπόλησαν.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.