Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς

Το εθνικό πάρκο υγροτόπων λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και δάσους Στροφυλιάς είναι προστατευόμενη περιοχή στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας.

Η λιμνοθάλασσα Κοτύχι βρίσκεται ΒΑ της κωμόπολης των Λεχαινών ενώ το παραθαλάσσιο δάσος, ο υγρότοπος της Στροφυλιάς είναι βορειότερα στο Νομό Αχαΐας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δίκτυο λιμνοθαλασσών, λιμνών και δασών κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών της Πελοποννήσου.

Στροφυλιά

Τμήμα του πάρκου είναι τα Μαύρα βουνά, το Δάσος Στροφυλιάς, η Λίμνη Λάμια, η Λίμνη Προκόπου, η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, η Λίμνη Πάπα, ο ποταμός Λάρισσος, το ακρωτήριο Άραξος, τα Λουτρά Υρμίνης, ο αρχαιολογικός χώρος του Τείχους Δυμαίων και οι παραλίες της Καλόγριας. Το 2008 ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο και προστατεύεται από τις διεθνείς συνθήκης Ραμσάρ και Φύση 2000.

Στροφυλιά

Λίγα λόγια για το δάσος της Στροφυλιάς

  • Το δάσος της Στροφυλιάς απαρτίζεται από 3 είδη δέντρων: την κουκουναριά, την χαλέπιο πεύκη & την ήμερη βελανιδιά. Η πλειοψηφία των κουκουναριών έχουν ηλικίαζ 100 ως 200 χρόνων!
  • Επίσης στο πάρκο μπορείτε να βρείτε: πάπιες, βίδρες, χαλκόκοτες, φοινικόπτερους, φαλαρίδες, νεροχελίδονα, νανογλάρονα, πολλά είδη αμφίβιων, ερπετών, τρωκτικών, χελώνες, αλεπούδες κ.τλ.. 
  • Και μέσα σε αυτό το μαγικό οικοσύστημα, το Κοτύχι. Η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Πελοποννήσου, γνωστή για τη πλούσια ιχθυοπαραγωγή του και την άριστη ποιότητα των αλιευμάτων του. Η ιχθυοπανίδα της λιμνοθάλασσας αποτελείται από λαβράκια, κέφαλους, τσιπούρες και χέλια.

Στροφυλιά

Δραστηριότητες

Εκτός από το να επισκεφτείτε το Εθνικό Πάρκο όπου και θα σας προταθούν πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές, η περιήγηση αυτή μπορεί να συνδιαστεί με κολύμπι & με την παρατήρηση πουλιών! Τέλος μπορείτε να επισκεφτείτε το κέντρο πληροφόρισης όπου και θα ενημερωθείτε για τα πάντα.

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.