Καρυά ή αλλιώς το αγαπημένο μας Κολοκοτρωνίτσι

Η Καρυά είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό της Αργολίδας, 20 περίπου χιλιόμετρα από το Άργος  και ανήκει στο Δήμο Άργους – Μυκηνών.

Καρυά 2

 

Ο οικισμός της Καρυάς ήταν αρχικά στo Mαλεβό αλλά μετά το ολοκαύτωμα της περιοχής από τον Ιμπραήμ, μετακινήθηκε στη θέση Αέρας, όπου λόγω των ισχυρών ανέμων, εγκαταλείφθηκε και εγκαταστάθηκε στη σημερινή του θέση.

Ο οικισμός με τους 180 κατοίκους που είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Αρτεμισίου σε υψόμετρο 680 μέτρων περίπου, είναι αγαπημένος χειμερινός προορισμός λόγω του χιονισμένου τοπίου, ενώ αποτελεί αφετηρία και για ορειβατικές εξορμήσεις.

Καρυά3

Η Καρυά είναι η πατρίδα του Γιαννάκου Νταγρέ, πρωτοπαλίκαρου του Κολοκοτρώνη, με τις γραφικές γειτονιές, τα πανέμορφα πέτρινα σπίτια με τα χαγιάτια και τις αυλόπορτες, έγινε ευρέως γνωστό μέσα από την τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 «Το Καφέ της Χαράς» ως Κολοκοτρωνίτσι.

Αξιοθέατα στην Καρυά είναι:

  • Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος που προσελκύει κόσμο στις 29 Αυγούστου λόγω του πανηγυριού και είναι η κεντρική εκκλησία του 1230. Άλλα εκκλησάκια είναι: ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ο Άγιος Κωνσταντίνος, η Αγία Παρασκευ,  ο Άγιος Δημήτριος.
  • Η Μονή Παναγίας Καρυάς
  • Τα ερείπια των επτά παλιών νερόμυλων.
  • Το Βενετσιάνικο Κάστρο Καρυάς, το προϊστορικό κάστρο στο Ξεροβούνι και το Πλατανόδασος, καθώς και ο Πρίνος του Παυσανία στον Προφήτη Ηλία.

Καρυά

Στο χωριό υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπια κρέατα, φημισμένα τυριά σε όλο τον κόσμο και ντόπια φαγητά, όπως οι γκόγκες, τα τυροπιτάρια και οι τραχανόπιτες. Η έκφραση «σπιτική ελληνική κουζίνα» αποκτά την πραγματική της διάσταση και αξία.

Η Ομάδα του Say Greece

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.