Την Καθαρά Δευτέρα ο ουράνος γεμίζει πολύχρωμους χαρταετούς που συναγωνίζονται ποιος θα πάει πιο ψηλά. Κατά την Ορθόδοξη εκκλησία είναι η ημέρα που ο άνθρωπος καθαρίζεται ψυχικά και σωματικά καθώς επίσης και ότι προετοιμάζεται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.
Ο χαρταετός έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.
- Ο μαθηματικός και αρχιμηχανικός Αρχύτας (440-360 π.Χ.), απ’ τον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, καλός φίλος του Πλάτωνα, χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική τον χαρταετό και φημίζεται ως ο εφευρέτης του.
- Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1752, διαπίστωσε με την βοήθεια ενός αετού, τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και έφτιαξε το αλεξικέραυνο.
- Οι χαρταετοί, επίσης ήταν κομμάτι της πίστης των λαών της ανατολής. Οι λαοί αυτοί στόλιζαν τους χαρταετούς με ευχές και επιθυμίες, και πετώντας τους τις έστελναν όσο πιο κοντά μπορούσαν στο θεό.
Μια πιθανή εξήγηση για το πέταγμα του χαρταετού είναι ότι συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου για εξύψωση πνευματική και ψυχική.
Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την πνευματική πορεία με το πέταγμα του χαρταετού:
- Τα υλικά του χαρταετού εικονίζουν τα βιολογικά μας δεδομένα.
- Τα ζύγια, την ψυχοσυναισθηματική ισορροπία.
- Η ουρά, τον προσωπικό σταυρό.
- Οι χειρισμοί που απαιτούνται, τη διάκριση.
- Το κεφάλι κρατάει ο πνευματικός πατέρας ως οδηγός & συμπαραστάτης.
- Ο σπάγκος αποτελεί τη σωφροσύνη που μας γειώνει στην πραγματικότητα.
- Ο άνεμος είναι το πνεύμα του Θεού, η Χάρη χωρίς την οποία τίποτε δεν γίνεται.
Το πέταγμα του χαρταετού προσφέρει χαρά και διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους. Αμόλα καλούμπα λοιπόν και μακριά από τα καλώδια της ΔΕΗ!
Καλή Σαρακοστή σε όλους!
Η Ομάδα του Say Greece