Πομακοχώρια

Πομακοχώρια λέγονται τα χωριά στον ορεινό όγκο της Ροδόπης με Πομακικό πληθυσμό, κατά κύριο λόγο. Πομακοχώρια συναντάμε στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

Θέρμες Ξάνθης

Λόγω του ορεινού χαρακτήρα της περιοχής αλλά και των προβλημάτων της μειονοτικής εκπαίδευσης, τα Πομακοχώρια είναι αρκετά απομονωμένα και έχουν διατηρήσει το γραφικό χαρακτήρα τους, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Πομάκων.

Στην Ξάνθη, ο δήμος Μύκης και οι κοινότητες Κοτύλης, Θερμών & Σατρών αποτελούνται αποκλειστικά από τα Πομακοχώρια. Βρίσκονται επίσης στην ΒΑ περιοχή του δήμου Ξάνθης και στη βόρεια περιοχή της κοινότητας Σελέρου. Αντιπροσωπευτικότερα χωριά είναι ο Εχίνος, η Σμίνθη, Κένταυρος, η Γλαύκη, το Ωραίο, η Κοτύλη, οι Σάτρες και οι Θέρμες όπου υπάρχουν και τα αναξιοποίητα ακόμη λουτρά Θερμών.

Πομακοχώρια

Στη Ροδόπη, οι κοινότητες Οργάνης και Κέχρου αποτελούνται από Πομακοχώρια, όπως επίσης & βόρεια του δήμου ΦιλλύραςΣώστου και Ιάσμου. Αντιπροσωπευτικότερα χωριά είναι η Οργάνη, ο Κέχρος, η Νέδα, η Χλόη, η Άνω Βυρσίνη και η Δρύμη.

Στον Έβρο, Πομακοχώρια βρίσκονται στο δήμο Ορφέα, στο δημοτικό διαμέρισμα Μικρού Δερείου. Αντιπροσωπευτικότερα χωριά είναι το Μέγα Δέρειο, το Σιδηροχώρι, η Ρούσσα και το Γονικό.

Πομακοχώρια

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 160 Πομακοχώρια. Πομακοχώρια υπάρχουν επίσης και στη Βουλγαρία, στις επαρχίες Κάρτζαλι και Σμόλυαν.

Σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων των Πομακοχωρίων είναι η καλλιέργεια & η πρωτοβάθμια επεξεργασία καπνού, και συγκεκριμένα, του αρωματικού μπασμά, που είχε κάνει διάσημη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τον 19ο αιώνα, με το όνομα “καπνός Μακεδονίας”.

Αξιοθέατα κοντά στα Πομακοχώρια

  1. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων εκτίθενται αντικείμενα που βρέθηκαν στην πόλη και τα νεκροταφεία των αρχαίων Αβδήρων. Η έκθεση καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι τον 13ο αι. μ.Χ. Η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται σε 3 κύριες ενότητες: δημόσιος βίος, ιδιωτικός βίος και ταφικά έθιμα, οι οποίες υποδιαιρούνται σε επιμέρους θεματικές ομάδες.
  2. Το ανάγλυφο είναι λαξευμένο σε μεγάλο βράχο, κοντά στο χωριό Θέρμες. Μέσα σε ανάγλυφο πλαίσιο, που συμβολίζει σπήλαιο, εικονίζεται στο κέντρο ο Μίθρας να θυσιάζει τον ταύρο. Δεξιά και αριστερά, στέκονται οι ακόλουθοι του θεού, ο Καύτης και ο Καυτοπάτης. Ο Μίθρας, ήταν θεός του ήλιου περσικής καταγωγής.
    Πομακοχώρια
  3. Ο τάφος της Σταυρούπολης είναι ο μεγαλύτερος, πιο καλοδιατηρημένος και πιο εντυπωσιακός μακεδονικός τάφος της Θράκης. Βρίσκεται νότια της πόλης, σε μικρή απόσταση από το δρόμο που οδηγεί στα Κομνηνά. Με βάση την αρχιτεκτονική του μορφή και τα λιγοστά ευρήματα που υπήρχαν στο εσωτερικό του, χρονολογείται στο πρώτο μισό του 2ου αι. π.Χ.
  4. Φρούριο Καλύβας: Το Φρούριο βρίσκεται στη κορυφή του υψώματος Καλές σε υψόμετρο 627 μ., 4 χλμ. ΝΑ του εγκαταλειμμένου χωριού Καλύβα. Η θέση του είναι στρατηγική γιατί από αυτό ελέγχεται μεγάλο μέρος της κοιλάδας του Νέστου.
  5. Λαογραφικό Μουσείο: Αρχικοί ιδιοκτήτες ήταν οι καπνέμποροι Αθανάσιος και Παντελής Κουγιουμτζόγλου οι οποίοι χρησιμοποίησαν σχέδια που μετέφεραν από τη Ρωσία πριν το 1860 και τα οποία φυλάσσονται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.