Αποκριές ανά την Ελλάδα

Από τους Γεννίτσαρους και τις Μπούλες στη Νάουσα, μέχρι τον Καλόγερο στη Κρήτη και τα πάρτι στους δρόμους της Αθήνας, η Ελλάδα προσφέρει δεκάδες διαφορετικές εμπειρίες για το τριήμερο της Απόκριας.

Καρναβάλι

Εκτός απ’ το πατρινό καρναβάλι, η χώρα μας διακρίνεται για πάρα πολλά άλλα έθιμα την περίοδο των Αποκριών που κρατάνε από τα αρχαία χρόνια.

Για να δούμε μερικά από αυτά!

 • «Αλευρομουτζουρώματα» στο Γαλαξίδι: Είναι ένα έθιμο που λαμβάνει χώρα το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας. Οι κάτοικοι χωρίζονται σε δύο ομάδες και πετάνε ο ένας στον άλλον αλεύρι και μαύρη σκόνη.
 • «Βλάχικος Γάμος» στη Θήβα: Είναι ένα έθιμο που μεταφέρθηκε από την Πίνδο στη Θήβα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, λόγω εσωτερικής μετανάστευσης. Ο Βλάχικος Γάμος είναι μια αστεία αναπαράσταση ενός γάμου βλάχων, όπου τη νύφη υποδύεται ένας άνδρας.

Καρναβάλι

 • «Μπουρανί» και τσίπουρο στον Τύρναβο: Το Μπουρανί δεν είναι έθιμο ακριβώς αλλά μια εξαιρετική συνταγή η οποία κρύβει 1 ολόκληρη ιεροτελεστία. Οι κάτοικοι μαζεύονται στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και φτιάχνουν το μπουρανί, μια σούπα όπου περιέχει σπανάκι, τσουκνίδα, ραδίκι και ξύδι.
 • Ο «Καλόγερος» στη Θράκη: Είναι ένα πάρα πολύ παλιό έθιμο που αναβιώνει σε όλη την γειτονική περιοχή της Θράκης. Ένας λαϊκός μύθος, με αρκετά πολύπλοκη πλοκή. Δύο καλόγεροι, η γριά «Μπάμπω» μαζί με το εφτά μηνών μωρό της, δύο κατσίβελοι, δύο νύφες και δύο χωροφύλακες. Το θεατρικό δρώμενο εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Ο πρώτος καλόγερος θέλει να παντρευτεί και βρίσκει νύφη, ο δεύτερος καλόγερος όμως τον σκοτώνει & η νύφη θρηνεί. Κάποια στιγμή ο καλόγερος ανασταίνεται. Και υπάρχει μια τελετή εξευγενισμού του στοιχειωμένου καλόγερου που οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι κρατά από τα Διονύσια των αρχαίων Ελλήνων.

Καρναβάλι

 • «Μπουμπούνες» στη Καστοριά: Η πόλη τυλίγεται στις φλόγες, σε 1 προχριστιανικό έθιμο που λατρεύεται η ίδια η φλόγα. Παράλληλα διαδραματίζεται και ο «Χάσκαρης» Στην άκρη ενός πλάστη δένουν ένα αβγό και το «μεταφέρουν» από στόμα σε στόμα. Όποιος καταφέρει να αρπάξει το αβγό κερδίζει.
 • «Κλέψιμο της Νύφης» στη Κρήτη: Είναι ένα από τα μεγάλα έθιμα πριν την καθαρά Δευτέρα, όπου την Παρασκευή έχουμε την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Καθαρά Δευτέρα αναβιώνει το έθιμο του κλέψιμου της νύφης στο Μελιδώνι.
 • «Ο γέρος & η Κορέλα» στη Σκύρο: Οι ντόπιοι μεταμφιέζονται σε Γέρους. Η Κορέλα είναι η ντάμα του, φοράει παραδοσιακή Σκυριανή στολή & χορεύει συνεχώς γύρω του.
 • «Δίκη» στη Κάρπαθο: Στην Κάρπαθο αναβιώνει η Βικτωριανή εποχή όπου ντόπιοι παίζουν το δικαστήριο ανήθικων πράξεων. Οι ντόπιοι βρίζουν και κάνουν αταξίες, συλλαμβάνονται και τους απαγγέλλονται ξεκαρδιστικές κατηγορίες.
 • Οι «Κουδουνάτοι» της Νάξου: Οι κουδουνάτοι τρέχουν στα σπίτια και ανεβαίνουν στα χωμάτινα δώματα χτυπώντας τα κουδούνια, για να προκαλούν έναν δαιμονιώδη θόρυβο, επιστρέφοντας στο πρωτόγονο του ασυνειδήτου.

Καρναβάλι

 • «Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα: Η υπόθεση είναι καθαρά ανδρική και η προετοιμασία της έχει τη μορφή αυστηρής ιεροτελεστίας που τηρείται κατά γράμμα εδώ και δεκαετίες. Το έθιμο αρχίζει την Κυριακή της Αποκριάς και συνεχίζεται μέχρι την Καθαρή Δευτέρα. Η Μπούλα είναι και εκείνη άνδρας.  Όλη η Νάουσα χωρίζεται σε ομάδες οι οποίες πηγαίνουν στο δημαρχείο της πόλης να ζητήσουν άδεια από τον δήμαρχο για να χορέψουν στην πόλη. Το βράδυ οι μάσκες βγαίνουν.
 • «Ζεϊμπέκια» στη Σύρο:  Στην άνω Σύρο ξεκινά η παραδοσιασκή παρέλαση και το έθιμο των Ζεϊμπεκιών. Τα Ζεϊμπέκια είναι μια αποκριάτικη παράσταση με θέμα την απαγωγή της νύφης, που είναι η γυναίκα του καπετάνιου. Λέγεται ότι το έθιμο αυτό το έφεραν φυγάδες Έλληνες από την Μικρά Ασία. Τα Ζεϊμπέκια είναι μια ομάδα 30-40 ατόμων: Τον πρώτο καπετάνιο, τον δεύτερο καπετάνιο, τον τρίτο καπετάνιο , που τον αποκαλούν και μουσταφά, την χανούμισσα και άλλους που ήταν οι υπηρέτες του Καπετάνιου και τα Ζεϊμπέκια.
 • Γαϊτανάκι: Από τα πιο γνωστά πανελλαδικά έθιμα. Το γαϊτανάκι είναι ένας χορός. Δεκατρία άτομα χρειάζονται γι’ αυτόν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου κρέμονται 12 μακριές κορδέλες, διαφορετικού χρώματος η καθεμιά. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. Οι υπόλοιποι δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν σε ζευγάρια.

Να περάσετε τέλεια το τριήμερο του Καρναβαλιού!

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.