9 λόγοι για να επισκεφτείτε την Κοζάνη

Η Κοζάνη είναι πρωτεύουσα & η μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Είναι χτισμένη ανάμεσα στις οροσειρές του Βερμίου, του Μπούρινου και των Πιερίων, 15χλμ βορειοδυτικά της λίμνης του Πολυφύτου.

Κοζάνη

Κατά τον 20ο αιώνα η πόλη αναπτύχθηκε ραγδαία, κυρίως λόγω της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων λιγνίτη της περιοχής από τη ΔΕΗ.

Ταξιδέψτε σε όλη την Ελλάδα εύκολα και γρήγορα, στα καλύτερα καταλύματα!

Σήμερα η Κοζάνη είναι το εμπορικό, συγκοινωνιακό και διοικητικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Η ζωή της πόλης είναι πολύ έντονη, γεγονός στο οποίο συμβάλλουν και οι φοιτητές των τεχνολογικών ιδρυμάτων και του πανεπιστημίου της πόλης. 

Κοζάνη

Τι πρέπει να δείτε στην Κοζάνη:

  1. Την Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα μετά από αυτή της Αθήνας και διαθέτει 153.000 τόμους, περισσότερα από 380 χειρόγραφα, 315 κώδικες και πολλές σπάνιες εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και ένα από τα 17 σωζόμενα πρωτότυπα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου. Για το λόγο αυτό, η Κοζάνη είχε ενταχθεί στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων με αντικείμενο προώθησης το Βιβλίο και την Ανάγνωση. 
  2. Το Ιστορικό/Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλη (κτήριο μακεδονικής αρχιτεκτονικής).
  3. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κοζάνης, το οποίο στεγάζεται σε αρχοντικό της πόλης.Κοζάνη
  4. Το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας.
  5. Τα Αρχοντικά του Γρ. Βούρκα και Γ. Λασσάνη από τα λίγα εναπομείναντα στην πόλη. Στο τελευταίο λειτουργεί η Δημοτική Χαρτοθήκη όπου μεταξύ των άλλων εκτίθεται και ένα από τα ελάχιστα πρωτότυπα της χάρτας του Ρήγα Φερραίου.
  6. Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου με τις σημαντικές τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το καμπαναριό – σύμβολο της Κοζάνης.
  7. Άλλα αξιόλογα διατηρητέα κτήρια της πόλης είναι, το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας, το Δρίζειο κληροδότημα, το Βαλταδώρειο γυμνάσιο, το ξενοδοχείο Ερμιόνειον κ.ά.
  8. Τέλος το πάρκο Κουρί και το πάρκο του Αγίου Δημητρίου, όπου βρίσκονται το Πνευματικό κέντρο, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης και ο Δημοτικός Κήπος Κοζάνης που δημιουργήθηκε στη θέση του παλαιού στρατοπέδου Ψυχογιου.

Όλα για την Αποκριά στην Κοζάνη!

Μιας και είμαστε σε περίοδο αποκριάς, θα πρέπει να ξέρετε όσοι αγαπάτε το καρναβάλι, οτι η Κοζάνη έχει αρχίσει ήδη να ζεί στους ρυθμούς του!

Κοζάνη

Οι αποκριές στην Κοζάνη έχουν μια ιδιαιτερότητα που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με χορούς και τραγούδια την Τσικνοπέμπτη, 12 μέρες πριν από τη Μεγάλη Αποκριά.

Την τελευταία εβδομάδα γίνεται ένα πραγματικό ξεφάντωμα από μεταμφιεσμένους και μη, που χορεύουν στο ρυθμό του τοπικού χορού Έντεκα. Τη Μεγάλη Αποκριά γίνεται παρέλαση αρμάτων. Εκεί φαίνεται το Κοζανίτικο χιούμορ, η καυστική σατυρική διάθεση και η πνευματώδης κριτική για κάθε επίκαιρο θέμα.

Κοζάνη

Το βράδυ της Αποκριάς, μετά την απογευματινή παρέλαση αρμάτων, ανάβουν σε κάθε γειτονιά οι φανοί. Γύρω από τη φωτιά συνεχίζεται ολονύχτιο γλέντι με Κοζανίτικα σκωπτικά και παραδοσιακά τραγούδια της Αποκριάς. Μαζί με τους μεζέδες και τα παραδοσιακά Κοζανίτικα κιχιά προσφέρεται και άφθονο κρασί κοκκινέλι, τοπικής παραγωγής.

Η Ομάδα του Say Greece


 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.