Λαμπεία ή Λάμπεια Ηλείας

Η Λάμπεια, γνωστή και ως Λαμπεία ή Δίβρη είναι ιστορικό κεφαλοχώρι της Ηλείας, στα σύνορα των νομών Ηλείας, Αχαΐας και Αρκαδίας. 

Λαμπεία

Το όνομα «Δίβρη», με το οποίο το χωριό είναι γνωστό στους ντόπιους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών, έχει πιθανότατα σλάβικη ρίζα & σημαίνει «δροσιά». Και πως αλλιώς θα το βγάζανε αφού το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900μ. στα Λάμπεια Όρη, που αποτελούν κομμάτι του Ερυμάνθου. Φωλιασμένο το χωριό μέσα στο πυκνό ελατοδάσος & το Διβριώτικο ποτάμι, ενώ σε απόσταση αναπνοής περιμένει & το μοναδικό δρυοδάσος της Φολόης, είμαστε σίγουροι ότι θα σας μαγέψει, εντυπωσιάσει αλλά και δροσίσει!

Ταξιδέψτε σε όλη την Ελλάδα εύκολα και γρήγορα, στα καλύτερα καταλύματα!

Αξιοθέατα

Η Λάμπεια περιβάλλεται από φυσική ομορφιά, ενώ οι συνοικισμοί της έχουν διατηρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή πελοποννησιακή αρχιτεκτονική. Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν η βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα, το κρυφό σχολειό, η Μονή Ζωοδόχου Πηγής που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, οι βρύσες της κ.ά.

Λαμπεία

Στην περιφέρεια της Λάμπειας βρίσκεται και το γεφύρι της Κλομποκής, κτισμένο μάλλον τον 19ο αιώνα αποτελώντας σημαντικό κόμβο επικοινωνίας του παρελθόντος, που γεφυρώνει τον ομώνυμο χείμαρρο ή Διβριώτικο ποτάμι & αποτελεί, μαζί με τα υπόλοιπα γεφύρια της περιοχής, υπέροχο δείγμα παραδοσιακής λαϊκής τεχνικής.

Με δροσερό κλίμα το καλοκαίρι και συχνά χιονισμένο το χειμώνα, το χωριό προσφέρεται για χειμερινό και θερινό τουρισμό και είναι πόλος έλξης πολλών επισκεπτών. Φεύγοντας προμηθευτείτε φρέσκα κρέατα ντόπιας παραγωγής, χωριάτικα λουκάνικα, καλά ντόπια τυροκομικά, εξαιρετικό μέλι, καρύδια, όσπρια κ.ά.

Η Ομάδα του Say Greece

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.