Άγιον Όρος

Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία.
Το Αγιον Όρος υπάγεται πνευματικά στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και πρωτεύουσά του είναι οι Καρυές.
Άγιον Όρος

Το περιβόλι της Παναγιάς!

Σύμφωνα με την παράδοση, η Θεοτόκος παραπλέοντας τον Άθω μαζί με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, όταν πήγαιναν να επισκεφθούν τον Λάζαρο στην Κύπρο και εν μέσω μιας φοβερής θαλασσοταραχής, αποβιβάστηκαν στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή Ιβήρων. Η Παναγία θαυμάζοντας το τοπίο ζήτησε από τον Χριστό να της παραχωρήσει το όρος για δώρο. Από τότε ο τόπος αυτός ονομάζεται Άγιον Όρος ή Περιβόλι Της Παναγίας!

Το όρος Άθως είναι χερσόνησος και η πατρίδα πολλών ανδρών. Εδώ στον Άθω τελειώνει ο κόσμος των γυναικών. Έχει απαγορευθεί η είσοδος πάνω από 1200 χρόνια. Εδώ είναι το βασίλειο της Παναγίας και των υπηρετών της, των μοναχών του Αγίου Όρους. Οι μονές του Αγίου Όρους δεν είναι μόνο η ακλόνητη σταθερή έκφραση της πίστης αλλά είναι μνημεία πολιτισμού και τέχνης για όλο τον κόσμο.

 

Άγιον Όρος

Παρόλ’ αυτά δεν είναι μόνο οι μονές το Άγιο Όρος. Ένας φίλος ερημίτης τα περιγράφει χαρακτηριστικά: «Τα μοναστήρια με τους αμέτρητους προσκυνητές είναι το σύνορο με τον έξω κόσμο, η καρδιά του Άθως χτυπά στα κελλιά και στις καλύβες». Μόνο όταν γνωρίσει κάποιος την σκληρή ζωή του ερημίτη, τότε θα καταλάβει την ζωή του Αγίου Όρους. Συνάμα συνυπάρχουν το μοντέρνο και η παράδοση μαζί.

Ανάβαση

Είτε από το ασκητήριο της Αγίας Άννας, του Αρσανά στα Καρούλια, είτε από το ασκητήριο Καυσοκαλύβια υπάρχει πάντα ένα μονοπάτι όμορφο και απότομο. Πολύ απότομο! 2033 μ υψώνεται το όρος Άθως από την θάλασσα.

 

Άγιον Όρος
Πλήρης απόλαυση της φύσης περπατώντας μέσα από ηλιοκαμένα στενά και σκιερά δάση. Πολλά φυτά τα συναντάμε αποκλειστικά στο Άγιο Όρος. Ένα ευάρεστο διάλειμμα στον Σταυρό του Άθω σε ύψος 800 μέτρων επιβάλλεται ώστε να απολαύσουμε την θέα και να ξεκουραστούμε. Πάντα ανεβαίνοντας δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε το μονοπάτι. Φθάνουμε στο ξωκλήσι της Παναγίας στα 1500 μ. και το προσπερνούμε. Μια τελευταία προσπάθεια και αμέσως μετά βρισκόμαστε στην κορυφή του Αγίου Όρους της Ορθοδοξίας μπροστά από τον Σταυρό & το εκκλησάκι της Μεταμόρφωση του Σωτήρως & θαυμάζουμε στο φως του απογεύματος την σκιά του Όρους που εκτείνεται μακριά στην θάλασσα.

Άγιον Όρος
Ιερές Μονές Αγίου Όρους

Υπάρχουν 20 μονές στο Άγιο Όρος που απαγορεύεται να αυξομειωθούν. Είναι μεγάλα πολύπλοκα κτίρια που περιβάλλονται από δυνατό τείχος με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα τον Πύργο με τις επάλξεις & πολεμίστρες που βοηθούσαν στην απομάκρυνση των πειρατών και των κατακτητών στα παραθαλάσσια κυρίως μοναστήρια.
Άγιον Όρος
Έχουμε δύο ειδών μονές:
α) Τις Βασιλικές που λέγονται έτσι είτε γιατί η ίδρυση τους έγινε με εντολή και συνδρομή των Βυζαντινών αυτοκρατόρων ή γιατί επικυρώθηκε με αυτοκρατορικό χρυσόβουλο
β) Τις Πατριαρχικές & Σταυροπηγιακές γιατί συνδέθηκαν με το Πατριαρχείο Κων/πόλεως που ανέλαβε την πνευματική περισσότερο εποπτεία τους (Πατριαρχικές) και από το σταυρό που τοποθετούσε ο Πατριάρχης ή ένας επίσκοπος στα θεμέλια πριν από την Ίδρυση τους (Σταυροπηγιακές).
Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.