Μονοδένδρι

Το Μονοδένδρι είναι ένα από τα γνωστά Ζαγοροχώρια και ανήκει διοικητικά στο Δήμο του Κεντρικού Ζαγορίου. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.060μ. μόλις 39χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων προσφέρει μοναδική θέα στις πλαγιές της Τύμφης & της Αστράκας.

SANYO DIGITAL CAMERA

Το όνομά του πιθανότατα οφείλει σε ένα μεγάλο έλατο που υπήρχε στο χωριό έως το 1840. 

Το Μονοδένδρι βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Έχετε εύκολη πρόσβαση στο φαράγγι του Βίκου και οι πέτρινοι πύργοι της Οξιάς που βρίσκονται αριστερά του χωριού συνθέτουν 1 τοπίο σπάνιας & παραμυθένιας ομορφιάς. Γνώρισε μεγάλη οικονομική και εμπορική ακμή τον 18ο & 19ο αιώνα και ανεγέρθηκαν πολλές εκκλησίες, σχολεία και αρχοντικά από τους ευεργέτες του.

Μονοδέντρι

Ταξιδέψτε σε όλη την Ελλάδα εύκολα και γρήγορα, στα καλύτερα καταλύματα!

Το χωριό είναι και γενέτειρα των εθνικών ευεργετών της χώρας μας Μάνθου & Γεωργίου Ριζάρη. Οι αδελφοί Ριζάρη ήταν μεγαλέμποροι με έδρα την Ρωσία & έδωσαν πολλά χρήματα στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας μας & διέθεσαν την περιουσία τους για την ίδρυση & λειτουργία της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.

Με χρήματα από το κληροδότημα των αδελφών Ριζάρη λειτουργεί σήμερα η χειροτεχνική σχολή όπου μπορείτε να δείτε & να αγοράσετε όμορφα υφαντά και κεντήματα.

Στο Μονοδένδρι υπάρχει επίσης το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο που φιλοξενεί αξιόλογες διεθνής καλλιτεχνικές εκθέσεις όπως των Μάνου, Bresson, Boissonas και άλλων. Σήμερα στο σπίτι των αδελφών Ριζάρη στεγάζεται το Δημοτικό σχολείο με τις προτομές των ευεργετών να ατενίζουν τις κορυφογραμμές της Τύμφης.

Μονοδέντρι

Χαρακτηριστικά πέτρινα σοκάκια και πετρόχτιστα αρχοντικά θα σας εντυπωσιάσουν με την περίφημη Ζαγορίσια αρχιτεκτονική και θα ζωντανέψουν περασμένες εποχές. Όλο το χωριό είναι ομοιόμορφα χτισμένο με την γκρίζα πέτρα. Το Μονοδένδρι είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου με μοναδική θέα και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο.

Στις ταβέρνες & τα εστιατόρια του Μονοδενδρίου μπορείτε να βρείτε τα τοπικά παραδοσιακά φαγητά και φυσικά τις φημισμένες πίτες.

Από το Μονοδένδρι ξεκινά μονοπάτι που σας οδηγεί μέσα στο Φαράγγι του Βίκου και τις πηγές του Βοϊδομάτη, μετά από μια απολαυστική διαδρομή.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.