Επτάλοφος Φωκίδας

Ο Επτάλοφος Φωκίδας (ή Αγόριανη)  είναι χτισμένος πάνω σε επτά λόφους, στέκει σεμνά 24 χλμ. μακριά από τα φώτα της κοσμικής Αράχωβας, στην πίσω πλευρά του Παρνασσού και κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο.

Επτάλοφος.jpg

Ταξιδέψτε σε όλη την Ελλάδα εύκολα και γρήγορα, στα καλύτερα καταλύματα!

Θα επιλέξετε να τον επισκεφτείτε για την ησυχία του, το καλό φαγητό, τα πλατάνια στην πλατεία, τις καρυδιές, τις καστανιές και το ελατόδασος που τον περικλείει καθώς και για τον καταρράκτη του.

Επτάλοφος

Ιστορικά στοιχεία

Το χωριό υπέστη μεγάλες καταστροφές στην Κατοχή από τους Γερμανούς κατακτητές, οι οποίοι τον Οκτώβριο του 1943 έκαψαν σχεδόν ολοσχερώς το χωριό ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή. 

Τι θα κάνετε στον Επτάλοφο;

 • Στο Λαογραφικό Μουσείο (τηλ. 6906-161841, 6944-334949) θα γνωρίσετε την ιστορία του Παρνασσού μέσα από χρηστικά αντικείμενα του χθες που φυλάσσονται εδώ. Η ευρύτερη περιοχή πιάνει εύκολα χιόνι, γι’ αυτό ξεκινήστε προετοιμασμένοι: με αλυσίδες στο πορτμπαγκάζ και ζεστά ρούχα στη βαλίτσα.
 • Η διαδρομή από Επτάλοφο προς Λιβάδι και χιονοδρομικό είναι εξαιρετική, όπως και τα μονοπάτια για όσους αγαπούν την πεζοπορία.
 • Ενδιαφέρον έχει επίσης η γεμάτη στροφές διαδρομή που οδηγεί στο Πολύδροσο. Μια από τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες τοποθεσίες είναι ο υγροβιότοπος της Αγίας Ελεούσας με τις πηγές του Κηφισού.
 • Αρχαίος Ναός του Απόλλωνα στον Επτάλοφο. Εκεί στάθμευαν οι επισκέπτες του Μαντείου επί 9 ημέρες κάνοντας τη λεγόμενη Κάθαρση, τη σημερινή νηστεία, πριν επισκεφθούν το Μαντείο.

Επτάλοφος

 • Ιερός Ναός Παναγιάς Μαυρομαντήλας.Αποτελεί Βυζαντινό μνημείο μεγάλης αξίας και σπάνιας αρχιτεκτονικής.
 • Ερείπια Αρχαίου Φρουρίου στη Λιλαία. Έξω από τη Λιλαία υπάρχουν ερείπια αρχαίου φρουρίου, πάνω στην οποία είχαν χτίσει οι Φράγκοι. Η Αρχαία Λιλαία καταστράφηκε από τους Πέρσες.
 • Πύργος στο Πολύδροσο. Στην Βορειοανατολική πλευρά της πόλεως υπάρχει ένας μεσαιωνικός Πύργος στη θέση “Μαντάμια”.
 • Ναός Δήμητρας στον Έρωχο. Το μνημείο έχει χρονολογηθεί στο δεύτερο μισό του 6ου ή στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ.
 • Εθνικός Δρυμός Παρνασσού. Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού, έχει έκταση 36.000 στρέμματα και ιδρύθηκε το 1938, στα όρια των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας.
 • Δάσος Πολύδροσου. Το Πολύδροσο βρίσκεται στο μέσο δάσους από έλατα, πεύκα, μηλιές και κερασιές και συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο και μετατρέπουν το χωριό σε όμορφο χειμερινό, αλλά και καλοκαιρινό θέρετρο.
 • Σπηλιά Κοντύλως. Στα ΝΔ της Απάνω Σουβάλας στην χαράδρα Ξεριάς βρίσκεται η σπηλιά της Κοντύλως αρκετά ευρύχωρη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Επτάλοφος

 • Θέση Πηγή Ζέλης. Ο δρόμος προς την κορυφή του Παρνασσού θα φέρει τον επισκέπτη στις πηγές της Ζέλης, νοτιοανατολικά της Άνω Σουβάλας και σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Υπέροχο πλάτωμα, με εκκλησάκι και εγκατάσταση για πικ-νικ, με δροσιά και ατελείωτη θέα.
 • Θέση Καρκαβέλια. Από το Πολύδροσο στο δρόμο για την κορυφή του Παρνασσού συναντάμε τα Καρκαβέλια. Περιοχή με έλατο ιδανική για ποδηλασία & περίπατο.
 • Σπήλαιο Κωρύκειον Αντρον. Το σπήλαιο αυτό είναι ένα μεγάλο σπήλαιο πάνω στο Παρνασσό σε υψόμετρο 1420 μ, με πρόσβαση από τον Επτάλοφο. Έχει μικρή και δυσδιάκριτη είσοδο αλλά το εσωτερικό του χωρίζεται σε διαμερίσματα, όπου υπάρχουν σταλαγμίτες και σταλακτίτες.
 • Αλσύλιο Πεύκων στη Λιλαία. Εντύπωση προκαλεί το αλσύλλιο πεύκων του χωριού το οποίο δημιούργησαν οι ίδιοι οι κάτοικοι του χωριού.

Επτάλοφος

 • Σπηλιά Επτάστομος. Βρίσκεται στο λόφο πάνω από τις πηγές της Αλεγούσας όπου έχει εξαίσια φυσική ομορφιά με καταπληκτικούς σταλακτίτες & σταλαγμίτες. Στα βάθη του σπηλαίου βρίσκεται ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης.

Η Ομάδα του Say Greece

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.