Πρωτοχρονιάτικα καραβάκια στη Χίο #greecemas

Τα Πρωτοχρονιάτικα Καραβάκια είναι ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Χίο, αφού ως ναυτικό νησί, τιμά με αυτό τον τρόπο τους ναυτικούς της και τον Ελληνικό στόλο.

Ταξιδέψτε σε όλη την Ελλάδα εύκολα και γρήγορα, στα καλύτερα καταλύματα!

Το γεγονός αυτό διαδραματίζεται στην κεντρική πλατεία Βουνακίου με πρωταγωνιστές ομάδες παιδιών από διάφορες συνοικίες και τα καραβάκια τους. Κάθε ομάδα εργάζεται μήνες πριν την παραμονή Πρωτοχρονιάς ώστε να κατασκευάσει ένα καραβάκι εμπορικό ή πολεμικό μήκους έως 5,5 μέτρα, το οποίο δεν υπολείπεται σε τίποτα ενός αληθινού πλοίου.

Πρωτοχρονιάτικα Καραβάκια

Το υλικό της κατασκευής τους είναι συνήθως μεταλλική λαμαρίνα και μαζί με την κατασκευή του καραβιού τα παιδιά της κάθε ομάδας ετοιμάζουν τα παινέματα. Πρόκειται για ποιήματα που μοιάζουν με κάλαντα & περιέχουν ευχές & σάτιρα της εποχής συνήθως για τα πολιτικά δρώμενα. Κάθε ομάδα, αποτελούμενη από τον καπετάνιο και το πλήρωμα, παρουσιάζει το καραβάκι της και αρχίζει να τραγουδά τα παινέματα. Η καλύτερη ομάδα βραβεύεται και έπειτα με το στολισμένο καραβάκι γυρίζει τις γειτονιές και γεμίζει την ατμόσφαιρα με τις γιορτινές μελωδίες της.

Πρωτοχρονιάτικα Καραβάκια

Η συνοικία του Κάστρου της Χίου δηλώνει κάθε χρόνο το παρόν της στο έθιμο αυτό, με μεγάλη πάντα επιτυχία. Τον χρόνο που μας πέρασε, πρώτη θέση κατέλαβε το πλοίο Άγιος Γεώργιος του Κάστρου το οποίο ήταν αφιερωμένο στην ομώνυμη εκκλησία αλλά & στον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Λιαδή!

Σημασία έχει όμως η αγάπη, η ομαδικότητα και η συνέχιση αυτού του εθίμου!

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.