Νυμφαίο Φλώρινας

To ξέρετε ότι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί παρουσιάζουν το Νυμφαίο ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης;

Το ξέρατε ότι στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O. διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος;

Νύμφαιο.jpg

Το χωριό Νυμφαίο, 28 χλμ. από τη Φλώρινα και χτισμένο σε υψόμετρο 1.346 μ., είναι ένας ορεινός οικισμός που έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Το Νύμφαιο βρίσκεται μέσα σε δάση οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια.

Τα τελευταία χρόνια με τη συμβολή σημαντικών ατόμων που κατάγονται από το χωριό, όπως ο πρόεδρός του Νικόλαος Μέρτζος και η οικογένεια Μπουτάρη έχει γίνει πόλος έλξης αξιόλογου τουρισμού. Στην περιοχή δραστηριοποιείται η οργάνωση του Αρκτούρου με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και τον λύκο ενάμισι χιλιόμετρο έξω από το χωρίο. Στις εγκαταστάσεις αυτές φιλοξενούνται 13 αρκούδες (οι οποίες έχουν κατασχεθεί από ζωολογικούς κήπους) & αρκετοί λύκοι (ζώα για τα οποία θεωρείται αδύνατη η επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον). Το κέντρο ενημέρωσης είναι ανοιχτό για το κοινό (έναντι συμβολικού εισιτηρίου) τους περισσότερους μήνες του έτους.

Στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί επίσης:

  1. Ιππικός όμιλος
  2. Ο αστικός συνεταιρισμός γυναικών “Η Νύμφη”.
  3. Πέντε παραδοσιακοί ξενώνες, εστιατόρια και η κοινοτική επιχείρηση τουριστικής ανάπτυξης.
  4. Στο χωριό επίσης υπάρχει και το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά, ενώ το παλιό σχολείο του χωριού, η Νίκειος Σχολή, δωρεά του Νυμφαιώτη Ιωάννη Ζαν Νίκου, η οποία δε λειτουργούσε λόγω έλλειψης μαθητών, αποτελεί Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Νύμφαιο 5

Στο Νύμφαιο θα πιείτε και καλό κρασί! Εσείς που αγαπάτε το καλό κρασί θα βρείτε στην περιοχή μερικά από τα πιο ονομαστά οινοποιεία της Ελλάδας (όπως το Κτήμα Aλφα, τηλ. 23860-20111, και στο χωριό το πρατήριο του κτήματος Κυρ-Γιάννη, τηλ. 23860-61120), ενώ οι πιο δραστήριοι αξίζει να επισκεφτούν τον Δημήτρη Βογλίδη (τηλ. 6974-076527) για κανό, ιππασία και πεζοπορία στη λίμνη Ζάζαρη.
Η ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.