Σπολάιτα

Στις όχθες του ποταμού Αχελώου & δύο τεχνιτών λιμνών του, της λίμνης του Καστρακίου και της λίμνης του Στράτου, βρίσκεται ένα καταπράσινο χωριό, η Σπολάιτα, που διαθέτει αυτή την μοναδική θέα από ψηλά!

Σπολάιτα

Το χωριό εχει 800 μονίμους κατοίκους! Κύρια απασχόληση των ανθρώπων αυτών είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία! Πρίν από κάποια χρόνια οι αγρότες της Σπολάιτας καλλιεργούσαν καπνό, παλαιότερα την ποικιλία τσεμπέλι & τελευταία την βιρτζίνια. Πλέον ασχολούνται με την ελαιοπαραγωγή, την μελισσοκομία αλλά και με την καλλιέργεια του σπαραγγιού.

Παλιόκαστρο ή Κάστρο Σπολάϊτας!

Το χωριό έχει να υπερηφανεύεται για το κάστρο του, το οποίο βρίσκεται στην δυτική όχθη του Αχελώου και σε απόσταση 2,3 χλμ. βόρεια της Στράτου και 11,4 χλμ. βορειοανατολικά του Αγγελοκάστρου. Το Παλιόκαστρο ή Κάστρο της Σπολάϊτας, μαζί με το Παιάνιο, αποτελούσαν τους πλησιέστερους στο ποτάμι οικισμούς της αρχαίας Αιτωλίας, επομένως ήταν αναβαθμισμένα από στρατηγική και εμπορική άποψη. Στο εσωτερικό της οχύρωσης υπάρχουν ίχνη κτηρίων και αναλήμματα κυρίως στη βόρεια πλευρά της. Μάλιστα το το 1986 ανασκάφηκε από τον αρχαιολόγο Δρ. Λάζαρο Κολώνα, ένα αρχαϊκό ιερό.

Σπολάιτα

Τελειώνοντας, δεν γίνεται να μην εκθειάσουμε τη φιλοξενεία των κατοίκων αλλά και τα ντόπια προιόντα τους! Αξίζει τον κόπο να περάσετε απο το χωριό και να περπατήσετε ανάμεσα στα πετρόχτιστα σπιτάκια αλλά και να απολαύσετε και έναν παραδοσιακό καφέ! Εάν πάλι, αναζητήσετε για λίγο την βαβούρα της πόλης, το Αγρίνιο απέχει 11 χιλιόμετρα μόνο!

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.