Καλλιθέα και Νερομάνα Αιτωλοακαρνανίας

Καλλιθέα! Το μπαλκόνι της Τριχωνίδας!

Η Καλλιθέα είναι ένα παραδοσιακό χωριό, το οποίο έχει να αναδείξει ιστορία, πολιτισμό αλλά και παράδοση! Είναι ένα πανέμορφο χωριό, που οι περισσότεροι το αποκαλούν το μπαλκόνι της Τριχωνίδας και αυτό γιατί υψώνεται ακριβώς πάνω από την λίμνη! Το χωριό διαθέτει, ξενώνες, παραδοσιακό καφενείo, ψησταριές με παραδοσιακούς μεζέδες αλλά και ντόπιο κρασάκι που θα σας απογειώσει!

  • Αν κάτι πρέπει να επισκεφτείτε για να θαυμάσετε, είναι το δημοτικό σχολείο του χωριού, κτίσμα του 19ου αιώνα και το εκκλησάκι της Παναγίας, κτίσμα του 14ου αιώνα. 
  • Mην παραλείψετε να περάσετε από το παραδοσιακό παντοπωλείο του χωριού, το οποίο λειτουργεί εδώ και 150 χρόνια! Στο παντοπωλείο, θα βρείτε πολλά προιόντα, από όσπρια, τραχανάδες, τυροκομικά, αλλαντικά μέχρι γλυκά του κουταλιού και ιδιαίτερα τσάγια!

Και μια συνταγή για μακαρονόπιτα, από την κ. Σπυριδούλα Βασιλείου!

ΥλικάΟι παραδοσιακές γυναίκες του χωριού ανοιγουν φύλλο, έσεις μπορείτε να πάρετε και έτοιμο! Μακαρόνια Νο5, 4 αυγά, 1 λίτρο γάλα, αλάτι, λίγο λαδάκι.

Εκτέλεση:

  1. Αφού ανοίξετε το φύλλο ή έχετε πάρει έτοιμο, βάζετε ένα φύλλο μόνο στο κάτω μέρος του ταψιού.
  2. Μετά βάζετε τα μακαρόνια,αφού τα έχετε βράσει, όχι πολύ & τα έχετε στραγγίξει, το γάλα και το αλατάκι.
  3. Χτυπάτε και τα αυγά και τα ρίχνετε και αυτα μέσα καθώς και λίγο λαδάκι.
  4. Αφού τα βάλετε μέσα έχετε δυο επιλογές: α) Να πάρετε το κάτω φύλλο και να αρχίσετε να το γυρίζετε προς τα μέσα, όπως το κάνει και η κ.Σπυριδούλα ή β) να βάλετε άλλο ένα φύλλο από πάνω. Και την βάζετε να ψηθεί!

Καλλιθέα.jpg


Νερομάνα! Το χωριό με τους καταρράκτες και τις πέτρινες βρύσες!

Η Νερομάνα Αιτωλοακαρνανίας,βρίσκεται βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας!Το χωριό έχει πάρει το όνομα του λόγω του οτι διαθέτει πολύ φυσικό νερό!Αυτό πέρα απο την ομορφιά που προσδίδει στο χωριό του χαρίζει και πλούσια βλάστηση!

Αξιοθέατα

  • Μπαίνοντας στο χωριό και πηγαίνοντας προς την πλατεία θα αντικρύσετε την εκκλησία η «Κοίμηση Της Θεοτόκου» αλλά και τους πρώτους καταρράκτες! Η ομορφιά τους θα σας μείνει χαραγμένη στην μνήμη σας.Από την πλατεία επίσης θα δείτε και θα απολαύσετε την θέα πρός την λίμνη Τριχωνίδα!
  • Το εκκλησάκι της «Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος». Λέγεται πώς τα παλικάρια του Μάρκου Μπότσαρη ξενύχτησαν τη σωρό του, πριν τον μεταφέρουν για ταφή στο Μεσολόγγι.
  • Τις λιονταρόσχημες βρύσες στην κεντρική πλατεία του χωριού,όπου μπορείται να πιείτε νερό.
  • Το αρχαίο Φίστυον! Πάνω σε ένα λόφο ύψος 400 μ. με το τοπωνύμιο Παλιομανάστρο, σώζονται τα ερείπια αρχαίας πόλης με οχύρωση εντός της οποίας βρίσκεται το ερειπωμένο μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων. Εντός της ακρόπολης έχουν βρεθεί ερείπια αρχαίων κτιρίων και τάφοι καθώς & λιθόπλινθοι που παραπέμπουν σε τεχνικές δόμησης!

Η Ομάδα του Say Greece

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.