Μαργαρίτες

Σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο στη Βορειοδυτική πλευρά του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 300 μέτρων από τη θάλασσα, βρίσκεται το γραφικό χωριό Μαργαρίτες.

Είναι γνωστό κυρίως, για την κατασκευή χειροποίητων δημιουργημάτων που από τα προϊστορικά χρόνια κατάφεραν να αναπτύξουν οι κάτοικοι του, οι οποίοι έχουν ασπρίσει τις μάντρες των σπιτιών & έχουν αραδιάσει τα πιθάρια και τις μεγάλες πήλινες γλάστρες με τα πολύχρωμα λουλούδια στα σοκάκια & στις ασβεστωμένες τους αυλές.

Μαργαρίτες

Η γεωγραφική θέση του χωριού σας φέρνει κοντά σε σημαντικούς αρχαιολογικούς  και Ιστορικούς χώρους όπως: Αρχαία Ελεύθερνα, Μονή Αρκαδίου, Σπήλαιο Μελιδονίου, το προστατευμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φαράγγι που διασχίζει δυτικά το χωριό, καθώς και 23 υπέροχες εκκλησιές πολλές από αυτές δείγματα των βυζαντινών χρόνων.

Μαργαρίτες

Η τέχνη του πηλού!

Η τέχνη του πηλού, είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού και συνδέεται με τον πλούτο κοιτασμάτων αργιλοχώματος στην περιοχή όπου είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του, αναδεικνύοντας τις Μαργαρίτες μεταξύ των μεγαλύτερων κέντρων κεραμικής στην Ελλάδα. Στο χωριό υπάρχουν 16 εργαστήρια, τα φημισμένα «τσικαλαριά», επειδή κάποτε έφτιαχναν τσικάλια, δηλαδή πήλινες κατσαρόλες, ασχολούνται με μοντέρνες αλλά και παραδοσιακές κατασκευές.

Μαργαρίτες

Μπροστά στα μάτια σας, το παρελθόν του χωριού ενώνεται με το σήμερα στα επιδέξια χέρια των τεχνιτών που δουλεύουν τα έργα τους στον παραδοσιακό ή τον ηλεκτρικό τροχό και τα ψήνουν είτε σε ξύλα είτε σε καμίνι. Οι παραδοσιακοί τεχνίτες διατηρούν ζωντανή την παράδοση του πηλού κι επιδεικνύοντας την,αν και προφανώς η παραγωγή δεν μπορεί να είναι ίδια σε όγκο με αυτή των σύγχρονων μέσων.

Η Ομάδα του Say Greece

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.