Καστοριά

Η πόλη με τα πολλά αρχοντικά, τις 80 εκκλησίες, την λίμνη και φυσικά τις γούνες!

Η Καστοριά βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι χτισμένη πάνω  στη χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας, σε υψόμετρο 703 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο.

Στην μακραίωνη ιστορία της, γνώρισε πολιορκίες και κατακτήσεις από Βουλγάρους, Νορμανδούς και Τούρκους, διατηρώντας μέχρι σήμερα σημαντικό αριθμό βυζαντινών εκκλησιών, κειμηλίων και αρχοντικών ως τεκμήρια της κατά καιρούς ακμής της, λόγω της επιτυχημένης εμπορίας και διακίνησης των γουναρικών σε σημαντικά κέντρα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η γουνοποιία και τα είδη παραγωγής της άνθισαν πολύ με αποτέλεσμα οι Καστοριανοί να εξαπλωθούν σε πολλές χώρες του κόσμου όπως Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία δημιουργώντας αξιόλογες παροικίες!

Kαστοριά

Η Καστοριά διαθέτει περίπου 80 εκκλησίες! Ίσως είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα που σώζει σε μεγάλο βαθμό αδιάλειπτα τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή μνήμη. Με εξαίρεση το Άγιον Όρος, μόνο στην Καστοριά υπάρχουν φορητές εικόνες της Κρητικής Σχολής και μάλιστα πρώιμης χρονολογίας. Οι εκκλησίες, οι τοιχογραφίες, οι φορητές εικόνες και τα αρχοντικά, είναι μάρτυρες οικονομικής ακμής και πολιτισμού σχεδόν 10 αιώνες περίπου. 

Μερικές από τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που σώζονται σήμερα στη Καστοριά και αξίζει να επισκεφτείτε είναι:

 • Η Παναγία Καστριώτισσα ή Σκουταριώτισσα, γνωστή ως Κουμπελίδικη.
 • Το καθολικό της Ιεράς Μονής της Μαυριώτισσας.
 • Ο Άγιος Στέφανος του (10ου αι.) είναι η μοναδική παλιά εκκλησία με γυναικωνίτη.
 • Ο Ταξιάρχης Μητροπόλεως (11ου αι.)
 • Οι Άγιοι Ανάργυροι (12ου αι.) είναι ο μοναδικός ναός στην Καστοριά με μαρμάρινο διάκοσμο, αμφικιόνια, επίκρανα και περιθυρώματα με ποικίλα ανάγλυφα σε όλες τις πύλες.
 • Ο Άγιος Νικόλαος του Κασνίτζη
 • Ο Άγιος Αθανάσιος του Μουζάκη κοντά στη Μητρόπολη.
 • Ο Ναός Αγίων Τριών (14ου αι.)
 • Ο Ναός Αγ. Νικολάου Μαγαλειού (16ου αι.)

Kαστοριά

Τα αρχοντικά της Καστοριάς!

Δεκάδες αρχοντικά διαδέχονται το ένα το άλλο, άλλα ερειπωμένα και άλλα αναστηλωμένα και περήφανα. Χάρη σε αυτά, η Καστοριά αποτελεί προορισμό για ιστορικούς, ερευνητές. Γενικά στα αρχοντικά της Καστοριάς υπάρχει μια ισορροπία σε σχέση με το περιβάλλον, ενώ διατηρούν ακέραιες τις αρετές του μέτρου και της ανθρώπινης κλίμακας. Ανάλογα με την κλίση του εδάφους ήταν τριώροφα και τετραώροφα, όταν δεν υπήρχε κλίση ήταν μόνο το ισόγειο, το μεσοπάτωμα και ο όροφος.

Kαστοριά

Η ιστορία της γούνας!

Μαζί με τη λίμνη της, γνωστό χαρακτηριστικό της πόλης είναι η δραστηριοποίηση των κατοίκων της για περισσότερα από πεντακόσια χρόνια στην τέχνη της γουναρικής. Η γούνα αποτελούσε απαραίτητο στοιχείο ενδυμασίας και ήταν σύμβολο αρχοντιάς και τρόπος κοινωνικής προβολής! Η τέχνη των Καστοριανών γουνοποιών συνιστάται στην ειδική επεξεργασία των χορδάδων που χειρίζονται με μοναδικό τρόπο και με ιδιαίτερη τεχνική. Το χαμηλό κόστος των χορδάδων, ο καταμερισμός της εργασίας και η εξιδίκευση, με πρώτιστη αυτή του χρωματιστά, έκαναν περιζήτητες τις γούνες της Καστοριάς.

Kαστοριά

Για το τέλος σας αφήσαμε τα περίφημα Ραγκουτσάρια ένα ιδιότυπο καρναβάλι, που λαμβάνει χώρα στην πόλη! Τα Ραγκουτσάρια ξεκινούν την ημέρα των Φώτων και παίρνουν μέρος σχεδόν όλοι οι κάτοικοι. Οι ντόπιοι μεταμφιέζονται και οργανώνονται σε μπουλούκια. Το κάθε μπουλούκι με τη δική του ορχήστρα βγαίνει στους δρόμους πίνοντας και χορεύοντας και ζητάει κεράσματα από τους περαστικούς και τα σπίτια. Η μάσκα είναι απαραίτητη, όπως και το κέφι και η διάθεση για χορό. Η κορυφή της γιορτής είναι η παρέλαση των μπουλουκιών, όπου μάλιστα βραβεύεται το καλύτερο.

Για Φαγητό:

 1. Το στέκι της παρέας. Στέκι των ντόπιων εδώ και 4 δεκαετίες, προσφέρει μαγειρευτά αλλά και φρέσκα κρέατα της ώρας.
 2. Το Ντολτσό! Εδώ η ατμόσφαιρα προστάζει παραδοσιακό καστοριανό φαγητό.
 3. Αλλοτινό! Με θέα τη λίμνη και την πόλη,θα απολαύσετε ύπεροχες γαστρονομικές δημιουργίες!

Η Ομάδα του Say Greece

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.