Μηλιά Ευρυτανίας και ο περιβόητος θρύλος

Τα μικρά & αντιτουριστικά χωριά αποτελούν τον κρυμμένο θησαυρό της Ευρυτανίας. Ένα από αυτά είναι και η Μηλιά! Ένα μικρό, πανέμορφο & μέσα στα έλατα χωριουδάκι, το οποίο είναι χτισμένο σε απότομη πλαγιά της Χελιδώνας και σε υψόμετρο 1.060 μέτρων.

Η αλήθεια είναι οτι απ’ τα μέσα Νοέμβρίου, το πανέμορφο αυτο χωριο ερημώνει και σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι κάτοικοι που μένουν το χειμώνα ανέρχονται μόλις στους τρείς. Όταν όμως έρχεται η Άνοιξη και το χωριό φοράει τα ανοιξιάτικα του τότε εμφανίζονται και οι πρώτοι Μηλιώτες απ’τα μεγάλα αστικά κέντρα. Τότε το χωριό είναι που γεμίζει απο γέλια, οικογένειες με τα παιδιά, φίλους που ως σημείο αναφοράς αλλά και συνάντησης τους ειναι το χωριό τους.

Μηλιές

Η Μηλιά απέχει από το Καρπενήσι περίπου 18 χλμ. Ακολουθώντας την κατεύθυνση προς το Αγρίνιο, μετά από 8 χιλιόμετρα συναντάμε τη θέση Μπακασάκι. Η διαδρομή είναι ονειρική και πιστέψτε με θα την απολαύσετε μέχρι να φτάσετε στην πλακόστρωτη πλατεία της Μηλιάς με το εξαιρετικό πετρόχτιστο μαγαζί της και το παλιό ταπεινό εκκλησάκι του Αϊ Θανάση. Το χωριό είναι γεμάτο από φυσικές πηγές αλλά και απο ερειπωμένους νερόμυλους. Αν είστε λάτρης των αναβάσεων, ανεβείτε προς την κορφή του Παπά όπου η θέα είναι συγκλονιστική αλλά θα σας κόψει και την ανάσα ταυτόχρονα.

Ο παλιός θρύλος

Σε κάποια οθωμανικά κιτάπια του 15ου-16ου αιώνα, η Μηλιά αναφέρεται σαν ένα πλούσιο χωριό όπου οι κάτοικοί της ευημερούσαν απασχολούμενοι κυρίως με την κτηνοτροφία. Οι γερόντοι διηγούνταν πως στην παλιά Μηλιά φύλαγαν φλουριά κωνσταντινάτα στα σεντούκια και κοίμιζαν τα μωρά σε μαλαματένιες σαρμανίτσες (κούνιες)! Το χωριό τότε βρίσκονταν νοτιότερα, με επίκεντρο την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής όπου ακόμη και σήμερα διασώζονται υπολείμματα ερειπίων της, καθώς και κάποια απομεινάρια παμπάλαιων σπιτιών.

 

Μηλιές

Η προφορική παράδοση, που μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά, αναφέρει πως σε μία μόνο χρονιά είχαν γίνει σε εκείνη την εκκλησία 40 γάμοι. Όπως πρόσταζε το έθιμο, την ημέρα του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής τα νεόνυμφα θα χόρευαν όλα μαζί. Εκεί λοιπόν, πάνω στο χορό, κάποιος πάτησε τη λυμένη καλτσοδέτα μιας νύφης. Αυτό θεωρήθηκε από κάποιους συγγενείς ως «ερωτικό σήμα» με συνέπεια να ξεσπάσει μια άγρια σύγκρουση που κατέληξε σε αιματοχυσία μεταξύ των οικογενειών του χωριού. Σε εκείνη την τοποθεσία η πλειοψηφία των κατοίκων αλληλοεξοντώθηκε, για αυτό και το σημείο από τότε ονομάστηκε «Φονικό», τοπωνύμιο που διατηρείται μέχρι σήμερα!

Όσοι απόμειναν από αυτή τη φοβερή βεντέτα, πήραν συγκλονισμένοι τα υπάρχοντά τους και εγκατέλειψαν το ρημαγμένο χωριό. Περιπλανώμενοι έφτασαν στη Μικρά Ασία και εγκαταστάθηκαν σε ένα χωριό που ονόμασαν, σε ανάμνηση του τόπου καταγωγής τους, «Κόκκινη Μηλιά».

Πηγή: Ευρυτάνας Ιχνηλάτης

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.