Καστράκι Τρικάλων

Το Καστράκι είναι χωριό του νομού Τρικάλων, κοντά στην Καλαμπάκα, στο δρόμο για τα Μετέωρα. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό με πλούσια και έντονη ιστορία.

Καστράκι

Η γεωγραφική του θέση είναι τέτοια που δίνει την εικόνα στον επισκέπτη ότι το χωριό είναι το επίκεντρο της προστασίας των μετωρίτικων βράχων. Δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας με την συνένωση μικρών οικισμών από Ηπειρώτες που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Καστράκι για να γλιτώσουν από τον Αλή Πασά. Το χωριό πήρε την ονομασία του από ένα κάστρο του οποίου σώζονται ακόμη λίγα ερείπια.

Καστράκι

Στο Καστράκι μπορεί κάποιος να περιηγηθεί στο διατηρητέο χωριό μέσα από στενά δρομάκια και να απολαύσει τα παλιά σπίτια χτισμένα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Εκτός από τα πολύ γνωστά μοναστήρια των Μετεώρων που βρίσκονται μια αναπνοή από το Καστράκι, μέσα στο ίδιο το χωριό υπάρχουν παλιοί ναοί που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Το Καστράκι σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά χωριά του νομού Τρικάλων. Διατηρεί την γραφικότητα του διαθέτοντας παραδοσιακές ταβέρνες και ψησταριές του αλλά συνάμα προσφέρει και εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης.

Καστράκι

Έθιμα!

Ένα έθιμο του χωριού είναι το κρέμασμα των μαντηλιών στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά. Κάθε χρόνο στη γιορτή του, οι κάτοικοι του χωριού και  διάφοροι επισκέπτες τιμούν τον Άγιο προσφέροντας του ένα μαντήλι. Αναρριχητές αλλά και απλοί κάτοικοι αναρριχώνται για να ανεβάσουν τα καινούρια μαντήλια και να κατεβάσουν αυτά που είχαν ανεβάσει την περσινή χρονιά. Το έθιμο ξεκίνησε από την περίοδο της τουρκοκρατίας, όταν ένας Τούρκος στρατιώτης έκοβε δέντρα κάτω από το μοναστήρι. Χωρίς να το θέλει έκοψε το χέρι του, τότε η γυναίκα του βλέποντάς τον έτρεξε να τον βοηθήσει τάζοντας στον άγιο το μαντίλι της για να γίνει καλά ο άντρας της. Τότε αμέσως ένας κάτοικος του χωριού ανέβασε το μαντίλι στο μοναστήρι και το χέρι του έγινε όπως το είχε πριν. 

Καστράκι

Η Ομάδα του Say Greece!


 

Kastraki is a village in the prefecture of Trikala, near Kalampaka, on the way to Meteora. It is a picturesque village with rich and intense history.

Its geographical position is such that gives the visitor the impression that the village is the centerpiece of the protection of the rock cliffs. It was created during the Ottoman domination where residents from Ipiros went there in order to escape from Ali Pasha. The village took its name from the castle in the area. 

Καστράκι

In Kastraki, you can walk through the narrow streets of the village and enjoy the old houses which are built with traditional architecture. Apart from the well-known Meteora monasteries, which are near to Kastraki, there are also old temples in the village, which are of intense interest.

Kastraki today is one of the most touristic villages of the prefecture of Trikala. It keeps its picturesque landscape with traditional taverns but also offers alternative ways of entertainment.

Customs!

A custom of the village is the hanging of the scarves at the monastery of St. George. Each year, the villagers and various visitors honor the Saint by offering him a scarf. Climbers as well as ordinary residents are climbing to pick up the new scarves and replace them with the old ones.

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.