Καστανίτσα Αρκαδίας

Γνωρίστε το χωριό που βρίσκέται μέσα σε καστανιές και έλατα. Η Καστάνιτσα είναι ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 840μ. Ανήκει στα Τσακωνοχώρια, στα χωριά δηλαδή που ιδρύθηκαν από τους Τσάκωνες και βρίσκεται κοντά στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας. Απέχει 72 χλμ από την Τρίπολη και 65 χλμ από την Σπάρτη.

Καστανίτσα

Η Καστάνιτσα θεωρείται ένας από τους ομορφότερους διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου. Παραδοσιακά πετρόκτιστα δίπατα σπίτια, βαμμένα λευκά με ασβέστη, με στέγες από πλάκες σχιστόλιθου του Μαλεβού, με έντονα χρώματα στα παράθυρα και λουλουδιασμένες αυλές, δίνουν μια ειδυλλιακή, πρόσχαρη και αιγαιοπελαγίτικη όψη στο χωριό. Tο χωριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός, διατηρητέος οικισμός με ιδιαίτερη φυσική & αρχιτεκτονική ομορφιά, από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ταξιδέψτε σε όλη την Ελλάδα εύκολα και γρήγορα, στα καλύτερα καταλύματα!

Η Καστάνιτσα θεωρείται και ιδανικό μέρος για ηρεμία και περιπατητικό τουρισμό. Η περιπλάνηση στους δασικούς δρόμους και στα μονοπάτια που διασχίζουν το δάσος είναι ανεπανάληπτη εμπειρία. Σε απόσταση έως 30 χιλιομέτρων υπάρχουν αρκετοί επίσης γραφικοί οικισμοί όπως ο Πραστός, η Σίταινα, ο Πλάτανος, ο Άγ. Πέτρος, ο Αγιάννης, το Καστρί, τα Άνω Δολιανά αλλά και η Βαμαβκού, η Βαρβίτσα οι Καρυές και το Πολύδροσο  που αξίζει ο επισκέπτης να τα γνωρίσει.

Καστανίτσα

Αξιοθέατα στην Καστανίτσα

 • Βυζαντινός Πύργος: Στο βόρειο τμήμα του χωριού ξεχωρίζουν τα ερείπια του Βυζαντινού Πύργου που δεσπόζει από τον λόφο με πανοραμική θέα σε όλο τον οικισμό. Ο Πύργος γκρεμίσθηκε το 1948, την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου και σήμερα υπάρχουν τα ερείπια του.

Καστανίτσα

 • Πολιούχος Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος: Στην Πλατεία Καψαμπέλη υπάρχει ο Πολιούχος Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Η Εκκλησία κτίσθηκε το 1780 μετά από την άδεια του τότε Τούρκου Αγά της Τρίπολης που είχε επισκεφθεί την Καστάνιτσα και έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος από την φιλοξενία των κατοίκων. Δίπλα από το κτίριο της Εκκλησίας υπάρχει η Πλατεία Καψαμπέλη η οποία αναπλάσθηκε το 1995 και είναι από τα πιο γραφικά σημεία του χωριού. Η θέα από την πλατεία φτάνει μέχρι τον Αργολικό κόλπο.
 • Κέντρο Ενημέρωσης: Στην Πλατεία του Αγιάννη & στο κτίριο που μέχρι το 1992 στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο διαμορφώθηκε το Κέντρο Ενημέρωσης Καστάνιτσας. Εδώ δημιουργήθηκε μία σημαντική έκθεση με φωτογραφική απεικόνιση και παράθεση κειμένων για την σημαντική και μοναδική χλωρίδα και πανίδα του Πάρνωνα, για την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα της Καστάνιτσας αλλά και των γύρω χωριών του Πάρνωνα, για τα μονοπάτια και τα φαράγγια της περιοχής, για το μοναδικό καστανόδασος που αγκαλιάζει την Καστάνιτσα αλλά και για τον Πάρνωνα, το πανέμορφο βουνό που απλώνεται από τον Αργολικό μέχρι την Μονεμβάσια.

Καστανίτσα

 • Πυργόσπιτα: Μέσα από την αρχιτεκτονική ομορφιά της Καστάνιτσας ξεπροβάλλουν τα Πυργόσπιτα που όλα τους κουβαλούν ιστορία αρκετών αιώνων!
 • Εκκλησίες και εξωκλήσια : Τόσο μέσα στο χωριό όσο και γύρω από αυτό υπάρχουν δέκα τουλάχιστον εκκλησίες και ξωκλήσια άριστα συντηρημένα από προσφορές των Συλλόγων αλλά και όλων των Καστανιτσιωτών.
 • Οι νερόμυλοι της Καστάνιτσας: Εξω απο το χωριό λειτουργούσαν τρεις νερόμυλοι που άλεθαν το σιτάρι.

Για το τέλος σας άφησα την γιορτή Καστάνου που αναβιώνει κάθε 28 Οκτωβρίου και είναι ένα από τα παλιότερα και ομορφότερα έθιμα του χωριού! Μια εκδήλωση που έχει στόχο την ανάδειξη του κάστανου ως το κύριο προϊόν της Καστάνιτσας αλλά & την παρουσίαση του παραδοσιακού και αρχαιότερου τσακωνοχωριού του Πάρνωνα. Αρπάξτε λοιπόν την ευκαιρία του τριημέρου, της 28ης Οκτωβρίου & επισκεφτείτε την Καστανίτσα!

 

English Version

Kastanitsa is a village among the villages of Arcadia, built on the slopes of Mount Parnonas at an altitude of 840 meters. It belongs to Tsakonohoria, villages that were founded by Tsakones and is located near the borders of the prefectures of Arcadia and Laconia. It is 72 km from Tripoli and 65 km from Sparta.

Ταξιδέψτε σε όλη την Ελλάδα εύκολα και γρήγορα, στα καλύτερα καταλύματα!

Kastanitsa is considered one of the most beautiful villages in Peloponnesos. Traditional stone-built houses with bright colors in the windows and flower covered courtyards, -many of which are tower-houses for more than 300 years – give an idyllic, cheerful and at the same time an Aegean view in the village. In 1967 the village was characterized by the Ministry of Culture, special natural and architectural beauty!

Καστανίτσα

Sightseeing in Kastanitsa

 • Byzantine Tower: In the northern part of the village, there are the ruins of the Byzantine Tower that dominate the hill with panoramic views all over the settlement. The Tower was unfortunately ruined in 1948, at the time of the Civil War.
 • At Kapsampeli Square there is the church of the saint of Metamorphosis of Savior. This church was built in 1780 after the special permission of the then Turkish Turk Aga of Tripoli who had visited Kastanitsa and was very pleased with the hospitality of the residents and their nice gifts.
 • Information Center: At Agianni Square, the Kastanitsa Information Center was established in 2008.
 • Tower Houses: Through the unique architectural beauty of Kastanitsa, there are the Tower Houses, all of which carry a history of several centuries!
 • Churches and chapels: There are at least ten churches and chapels in the village and around it, well preserved by the offerings of the Associations.
 • The watermills of Kastanitsa: Outside the village, there are three watermills that ground the wheat.

The Celebration of Chestnuts revives every 28th of October and is one of the oldest and most beautiful customs of the village! The event aims to highlight the chestnut as the main product of Kastanitsa. Don’t miss it!

Η Ομάδα του Say Greece!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.