Τσεπέλοβο Ιωαννίνων

Το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο χωριό από τα Ζαγοροχώρια. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1140μ. στην οροσειρά της Τύμφης, στο κέντρο του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου. Το Τσεπέλοβο είναι ένα αρχοντικό χωριό, γνωστό από το 16ο αιώνα. Το 1868 ήταν πρωτεύουσα των τουρκικών αρχών του Ζαγορίου.Το χωριό είναι βυθισμένο μέσα στο βουνό, περιτριγυρισμένο από δάση. Απέχει 50 χλμ από τα Ιωάννινα.

Ταξιδέψτε σε όλη την Ελλάδα εύκολα και γρήγορα, στα καλύτερα καταλύματα!

Η παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική είναι παρούσα σε όλες τις κατοικίες, στα μονοπάτια και στις εκκλησίες του χωριού. Ξεχωρίζουν το πολιτιστικό κέντρο της Εστίας, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 18ο αιώνα σαν τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και αγιογραφήθηκε το 1786 από τους δεξιοτέχνες αγιογράφους από το Καπέσοβο, οι Ναοί Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κάτω Παναγιάς και διάφορα αρχοντικά ιστορικών οικογενειών του χωριού.

Τσεπέλοβο

Τι θα δείτε στο Τσεπέλοβο;

  • Το φαράγγι Βικάκι.
  • Την πέτρινη Μονή Ρογκοβού, χτισμένη τα χρόνια 1028-1034 και ανακαινισμένη το 1745! Στην μονή θα δείτε καλοδιατηρημένες αγιογραφίες!
  • Το χωριό αποτελεί τουριστικό προορισμό κατά τους χειμερινούς μήνες και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, με πολλά από τα κτίρια του διατηρητέα!
  • Στο Τσεπέλοβο διατηρείται η περισπούδαστη παλαιά γέφυρα του Κοκκόρη που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ζαγορίτικης γεφυροποιίας. 

Τσεπέλοβο

Προτάσεις για φαγητό!

  • Η Μικρή Άρκτος: Ωραιο μαγαζι με ευγενικο & εξυπηρετικο προσωπικο. Πολυ καλο φαγητο και με προσιτές τιμές.
  • Μαργαρίτες: Αν βρεθείτε στους Κήπους στα Ζαγοροχώρια, μην παραλείψετε να πάτε στις Μαργαρίτες. Ένα εστιατόριο κόσμημα, βγαλμένο από παραμύθι.
  • Ίρις-Cafe: Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο καφέ στην ήσυχη πλατεία του χωριού, κάτω από ένα τεράστιο πλάτανο. Ωραίος καφές, νόστιμα γλυκά, λικεράκια από τα χέρια τους.

Η Ομάδα του Say Greece!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.