Τα χωριά της Ποταμιάς στην Ευρυτανίας

Φαράγγι Πάντα Βρέχει

Μία από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες περιοχές του νομού Ευρυτανίας είναι το φαράγγι Πάντα Βρέχει που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά, νότια του νομού. Φαράγγι που δημιουργεί ο Κρικελοπόταμος στους πρόποδες της Καλιακούδας πίσω από το Μεγάλο Χωριό.

Φαράγγι Πάντα Βρέχει

Ταξιδέψτε σε όλη την Ελλάδα εύκολα και γρήγορα, στα καλύτερα καταλύματα!

Υπάρχουν 3 διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προσεγγίσετε το φαράγγι. Σε όλες πρέπει να οδηγήσετε με αυτοκίνητο πρώτα το οποίο συνιστούμε να είναι τύπου τζιπ και στην συνέχεια να κάνετε πεζοπορία μέσα στο ποτάμι (river trekking) για να προσεγγίσετε το σημείο Πάντα Βρέχει. Σε ορισμένα σημεία οι όχθες εξαφανίζονται και η πορεία μέσα στο νερό είναι αναγκαστική. Στο τέλος της διαδρομής τα νερά τρέχουν από τα βράχια που βρίσκονται πάνω από το ποτάμι, γι΄αυτό λέγεται Πανταβρέχει, ενώ μπορείτε να κολυμπήσετε στους «πούντους» που έχουν αρκετό νερό.

 

Μικρό Πανταβρέχει

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Τόρνος, λίγο μετά τον Προυσό. Η διαδρομή ξεκινάει από την πλατεία του χωριού και περιλαμβάνει περπάτημα σε μονοπάτι με σήμανση και πολύ καλοδιατηρημένο το οποίο μπορείτε να ακολουθήσετε για να φθάσετε στο ποτάμι.

Μαύρη Σπηλιά

Βρίσκεται λίγο μετά το χωριό του Προυσού. Υπάρχει μονοπάτι που ξεκινάει από το μοναστήρι του Προυσού και φτάνει εως τη Μαύρη Σπηλιά. Το περπάτημα διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, είναι ευχάριστο καθώς και το μονοπάτι που περνάει μέσα από πλατάνια και έλατα, διασχίζει γεφυράκια, μικρές λιμνούλες και καταρράκτες.

Στο τέλος βρίσκεστε στη Μαύρη Σπηλιά που αποτελούσε καταφύγιο στους κατοίκους της περιοχής την περίοδο της τουρκοκρατίας αλλά και στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Στο σημείο αυτό υπάρχει βρύση, ενώ εναλλακτικά για όσους αγαπούν το τσίπουρο και τους μεζέδες, ακριβώς από την αντίθετη πλευρά του δρόμου υπάρχει το αλλαντοποιείο Στρεμμένου, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε αλλαντικά με συνοδεία τσίπουρου.

Φιδάκια

Κορυσχάδες

Το χωριό βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει το Μικρό Χωριό με το Καρπενήσι. Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές το όνομά του προέρχεται από το “κόρυς” που σημαίνει περικεφαλαία. Έχει γίνει γνωστό ως σύμβολο της Ελεύθερης Ελλάδας και της αντίστασης στην περίοδο της κατοχής.

Κλαψί

Το χωριό βρίσκεται και αυτό στην κοιλάδα της Ποταμιάς που διασχίζει ο Καρπενησιώτης. Το Κλαψί το οποίο σύμφωνα με ορισμένους μελετητές βρίσκεται στη θέση που αρχαίου Κάλλιου,  λέγεται ότι πήρε το όνομα «Κλαυσείον» από τα κλάματα των κατοίκων που επέζησαν από την καταστροφική επιδρομή των Γαλατών που  επέδραμαν το 279 π.Χ στην Ελλάδα.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται ένα από  τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ευρυτανίας που ανακαλύφθηκε τυχαία μετά από μεγάλες βροχοπτώσεις. Πρόκειται για την παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Λεωνίδη που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα. Κατά  τις ανασκαφές που  έγιναν το 1956 αποκαλύφθηκε το ψηφιδωτό δάπεδο του ναού με ενδιαφέροντα θεματικά και επιγραφικά στοιχεία.

Μουζίλο – Ανιάδα – Συγκρέλλο

Συνεχίζοντας την πορεία μετά το Κλαψί συναντάτε το Μουζίλο.

 

Η εκκλησία του χωριού (η Κοίμηση της Θεοτόκου) έχει κτιστεί το 1650.

Ο δρόμος μετά το Μουζίλο συνεχίζεται προς την Καλιακούδα. Σε 9 χιλιόμετρα συναντάτε την Ανιάδα μικρό γραφικό χωριό. Το επόμενο χωριό είναι το  Συγκρέλλο και στη συνέχεια βρίσκετε το Κρίκελο.

Γαύρος

Είναι το χωριό που κλείνει την κοιλάδα του Καρπενησιώτη. Ο οικισμός που ανήκει  στο Μεγάλο Χωριό βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί στον Προυσό, έχει πολλές ταβέρνες και ένα πεστροφογεννητικό σταθμό.

Καρίτσα – Δερμάτι

Μετά το Κλειδί, ο δρόμος οδηγεί στον Προυσό. Απότομα βράχια υψώνονται και στις δυο πλευρές, ενώ ο Καρπενησιώτης κυλάει ανάμεσά τους.  Στο πρώτο μέρος της διαδρομής  συναντάτε στα αριστερά  τον δρόμο προς την Καρίτσα, ένα μικρό χωριό χωμένο στις πλαγιές της Καλιακούδας. Η Κάτω Καρίτσα  βρίσκεται στα δεξιά του δρόμου στις πλαγιές της Χελιδόνας.

Στην περιοχή βρίσκεται το φαράγγι του Βόθωνα. Το φαράγγι περιλαμβάνεται στις προτάσεις για canyoning στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη διαδρομή με καταρράκτες.

Λίμνη Κρεμαστών

Περνώντας τη διασταύρωση της Καρίτσας  συναντάτε στα δεξιά  τον δρόμο που οδηγεί στο Δερμάτι. Είναι χωματόδρομος, ανηφορικός με αρκετές στροφές. Το Δερμάτι βρίσκεται σε υψόμετρο 900μ στις πλαγιές της Χελιδόνας. Μετά το Δερμάτι ο δρόμος συνεχίζεται ανηφορικός για τα χωριά Χελιδόνα και Αγία Βλαχέρνα.

Προυσός

Μετά την  Καρίτσα και το Δερμάτι, συναντάτε τη γέφυρα των Διπόταμων. Στο σημείο αυτό ενώνονται ο Καρπενησιώτης & ο Κρικελλοπόταμος και σχηματίζουν τον  Τρικεριώτη  που συνεχίζει την πορεία του προς τη λίμνη των Κρεμαστών. Πριν από το χωριό αντικρίζετε το μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισας. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται εδώ είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η μονή κτίστηκε τον 9ο αιώνα ή κατ’άλλους τον 12ο αι.

Την εποχή της ελληνικής επανάστασης, στη μονή φιλοξενήθηκε ο Καραϊσκάκης για να αναρρώσει από τις θέρμες που τον ταλαιπωρούσαν.

Απέναντι από τη μονή, πάνω σε βράχο, είναι χτισμένο το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

Μοναστήρι Προυσού

Στο χωριό του Προυσού, πέτρινα σπίτια μέσα σε κήπους είναι σκαρφαλωμένα στις πλαγιές. Η μικρή πλατεία στην άκρη του βράχου σκεπασμένη με πλατάνια προσφέρεται για ξεκούραση. Τριγύρω υπάρχουν μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης.

Τόρνος

Το χωριό το συναντάτε μετά τον Προυσό χωμένο μέσα στα έλατα και είναι γνωστό για τα πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε για  να απολαύσετε την ευρυτανική φύση. Εκεί βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο  που στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού καθώς και το πολιτιστικό κέντρο καφέ.

Μετά τον Τόρνο συναντάμε τα χωριά Καστανιά, Καστανούλα και Πρόδρομο. Μια ιστορική τοποθεσία κοντά στην Καστανιά, είναι η περιοχή της «Αποκλείστρας» οχυρή θέση με μεγάλη έκταση μεταξύ των βουνών, με τρεχούμενα νερά, στην οποία κατέφυγαν την περίοδο της επανάστασης κυνηγημένοι κάτοικοι της Στερεάς Ελλάδας.

Η Ομάδα του Say Greece!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.