Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας

Σε υψόμετρο 720 μέτρων και σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι, βρίσκεται το Μεγάλο Χωριό. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο.

Mεγάλο Χωριό

Τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αρχοντικά του, τα στενά δρομάκια του και τα άφθονα τρεχούμενα νερά, το έχουν καταστήσει ως έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό και όχι άδικα, αφού θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νομού. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 219 κατοίκους.

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τα χρόνια της Επανάστασης του 1821, με πολλές μάχες να έχουν λάβει χώρα εδώ.

Mεγάλο Χωριό

Αξιοθέατα

  • Λαογραφικό Μουσείο: Έχει πρόσφατα ανακαινιστεί και εμπλουτιστεί με εκθέματα που μαρτυρούν την αγροτική και κτηνοτροφική ιστορία και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της περιοχής.
  • Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και το εκκλησάκι του Αγίου Θανάση όπου λίγο πριν την είσοδο του χωριού, προσφέρει μία εκπληκτική θέα.

Αξίζει να βρεθείτε στο Μεγάλο Χωριό την παραμονή των Φώτων, όπου αναβιώνει ένα πολύ παλιό έθιμο, κατά το οποίο οι άνδρες του χωριού βγαίνουν το απόγευμα και λένε τα κάλαντα. Με τα χρήματα που μαζεύουν στήνεται ένα παραδοσιακό γλέντι ανήμερα των Φώτων, όπου συμμετέχει όλος ο κόσμος.

Προσωπικότητες

  • Το Μεγάλο Χωριό υπήρξε η γενέτειρα του Αγίου Γεράσιμου του Μεγαλοχωρίτη κατά κόσμον Γεώργιου Σταθόπουλου, που μαρτύρησε με αποκεφαλισμό στην Πόλη στις 3 Ιουλίου του 1812.
  • Δυο από τις εξέχουσες προσωπικότητες της νεώτερης ιστορίας που κατάγονται από το Μεγάλο Χωριό είναι τα αδέρφια Ανδρέας (1896-1972) και Δημήτριος Πουρνάρας (1900-1986).

Mεγάλο Χωριό

Φαγητό;

Για φαγητό  θα καθίσετε στον Θανάση (τηλ. 22370-41213), στην Αντιγόνη (τηλ. 6976-991633) ή στο Ρακόμελο (τηλ. 22370-41339).

Η Ομάδα του Say Greece!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.