Σπέτσες

Το νησί του Ματρόζου και της Μπουμπουλίνας, το οποίο κατέχει δίκαια το προνόμιο της Εθνικής καταξίωσης για την ανεκτίμητη προσφορά του, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Εδώ η Ιστορία συναντά την φύση και την παράδοση. Ο συνδυασμός πεύκου και θάλασσας, δημιουργεί ανεπανάληπτες εικόνες φυσικής ομορφιάς. Υπέροχες παραλίες με κατάξανθη άμμο, αστραφτερά βότσαλα και πεντακάθαρα ζαφειρένια νερά, χαρίζουν στον επισκέπτη στιγμές γαλήνης και ξεγνοιασιάς.

Σπέτσες

Στις Σπέτσες αξίζει να επισκεφτείτε:

  • Την πλατεία της Ντάπιας στο λιμάνι, παλιό πυροβολείο και τόπο συγκέντρωσης των καπεταναίων και των αρχόντων του 1821. Σήμερα είναι το επίκεντρο της τουριστικής κίνησης στην πρωτεύουσα του νησιού. Βρίσκεται δίπλα στα κανόνια που χρησιμοποιούσαν οι Σπετσιώτες αγωνιστές στον πόλεμο του 1821.
  • Το σπίτι του Χατζήγιάννη Μέξη, πρώτου άρχοντα και ευεργέτη των Σπετσών. Εδώ, σήμερα στεγάζεται το Μουσείο των Σπετσών από το 1939 που λειτουργεί ως αρχαιολογική ιστορική και λαογραφική συλλογή.

Σπέτσες

  • Πίσω από την Ντάπια, το Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, με το μοναδικό σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα, ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως μουσείο από το 1992, με ζωντανή ξενάγηση κατά την οποία ο επισκέπτης ακούει για τη ζωή και το έργο της Μπουμπουλίνας.
  • Επίσης πίσω από την Ντάπια, το εξαίσιο αρχιτεκτονικά διώροφο νεοκλασσικό και λιθόκτιστο σπίτι του ευεργέτη των Σπετσών Σ. Ανάργυρου. Σήμερα σε αυτό στεγάζεται το Πνευματικό κέντρο των Σπετσών.
  • Το Ξενοδοχείο Ποσειδώνιο, όραμα του ευπατρίδη ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των Σπετσών. Βρίσκεται στην πλατεία της Μπουμπουλίνας, στην οποία πραγματοποιούνται όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις του νησιού με γνωστότερη την αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών το 1822, γνωστή ως Αρμάτα.
  • Την Αναργύρειο – Κοργιαλένειο Σχολή, κοντά στο ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο», που ιδρύθηκε το 1927.

Σπέτσες

  • Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας χτισμένη το 1793, παλιά μητρόπολη του νησιού, στο πιο ψηλό σημείο της πόλης, με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο της Κοίμησης της Θεοτόκου.
  • Κοντά στο Φάρο, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας, που χτίστηκε ύστερα από τη νίκη των Σπετσιωτών, των Υδραίων και των Ψαριανών εναντίον των Τούρκων, στις 8 Σεπτεμβρίου 1822.
  • Τη σπηλιά του Μπεκίρη, παλιό καταφύγιο των αγωνιστών, στους Αγίους Αναργύρους, στο πίσω μέρος του νησιού, στο οποίο οι παλιοί Σπετσιώτες έκρυβαν τα γυναικόπαιδα στην περίοδο της τουρκοκρατίας.
  • Το Παλιό Λιμάνι με τα παραδοσιακά καρνάγια που διατηρούνται μέχρι σήμερα μεταφέροντας από γενιά σε γενιά τα μυστικά του καλαφατίσματος των σκαριών.

Η Ομάδα του Say Greece

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.