Μέτσοβο

Το Μέτσοβο θα μπεί στην καρδιά σας!

Το Μέτσοβο είναι μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.150μ. Ο παραδοσιακός αυτός οικισμός είναι τοποθετημένος ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου.

Ταξιδέψτε σε όλη την Ελλάδα εύκολα και γρήγορα, στα καλύτερα καταλύματα!

Μέτσοβο

  • Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου, το Μοναστήρι του Αγ. Νικολάου και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια.
  • Στην κωμόπολη λειτουργεί από το 1955 το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα.
  • Το χειμώνα υπάρχουν οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα(Καρακόλι και Πολιτσιές), τα οποία σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.

Μέτσοβο

  • Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ.
  • Ως τόπος καταγωγής ορισμένων από τους σημαντικότερους Εθνικούς Ευεργέτες, το Μέτσοβο φημίζεται για την μεγάλη πνευματική του ανάπτυξη.
  • Θα θαυμάσετε τα μουσεία του, τα πετρόχτιστα αρχοντικά, τα μοναστήρια, τις είκοσι παραδοσιακές βρύσες και τα πλακόστρωτα καλντερίμια του.

Ταξιδέψτε σε όλη την Ελλάδα εύκολα και γρήγορα, στα καλύτερα καταλύματα!

Γεφύρι Ζιάκα
Γεφύρι Ζιάκα – Copyright © wondergreece.gr
  • Θα κάνετε τις βόλτες σας, θα απολαύσετε το φαγητό σας στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου, η οποία είναι τριγυρισμένη από παραδοσιακές ταβέρνες και όμορφα καφενεδάκια.

Για φαγητό θα επισκεφτείτε, , “Το Κουτούκι του Νικόλα” και “Το Μετσοβόραμα” καθώς και για καφέ, Το Πέτρινο.

ΜέτσοβοΜπορείτε να επισκεφτείτε το Ανθοχώρι το οποίο διαθέτει υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης, τη Χρυσοβίτσα με τη Μονή Παναγίας και τις φημισμένες πατάτες της, τα χωριά Ανήλιο και Βοτονόσι και τον παραδοσιακό οικισμό της Μηλιάς στα όρια του Εθνικού Δρυμού.

Τοπικά προϊόντα!

Το Μέτσοβο είναι ακόμα γνωστό για την παρασκευή δύο τυριών, με την ονομασία μετσοβόνε (ΠΟΠ) και μετσοβέλας. Ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού απασχολείται στις βιοτεχνίες ξύλου και γάλακτος καθώς και στις βιοτεχνίες βαρελιών, κυψελών και ειδών λαϊκής τέχνης. Επίσης φημίζεται για την παραγωγή κρασιού με πιο γνωστό παρασκευαστή τον αμπελώνα του κατωΐου της  οικογενείας των Αβέρωφ.

Οδική πρόσβαση στο Μέτσοβο!

Η οδική πρόσβαση στην ορεινή αυτή περιοχή είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα με υψηλή χιονόπτωση. Για το λόγο αυτό, αλλά και για να γίνει η πρόσβαση πιο προσιτή προς τη βόρεια Ελλάδα, το Μέτσοβο συνδέθηκε με την Εγνατία οδό!

Η Ομάδα του Say Greece!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.