Αμοργός – Το Νησί των Ανέμων

Αν θεωρείτε ότι η Μύκονος είναι το νησί των ανέμων, τότε δεν έχετε ταξιδέψει στην Αμοργό! Η Αμοργός, το νησί του απέραντου γαλάζιου, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, ανάμεσα στην Νάξο, τις Μικρές Κυκλάδες και την Αστυπάλαια.

HighSpeed 4

Διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια, τα Κατάπολα στο κέντρο και την Αιγιάλη στα βόρεια. Εμείς, φτάσαμε στο όμορφο νησί με το HighSpeed 4, στα Κατάπολα!
(Για τους λάτρεις internet, το πλοίο διέθετε ελεύθερο wifi, σχεδόν απίστευτο!)

Ταξιδέψτε σε όλη την Ελλάδα εύκολα και γρήγορα, στα καλύτερα καταλύματα!

Αυτό που χαρακτηρίζει το νησί είναι το ορεινό του τοπίο όπου εμφανίζεται πιο άγριο και απότομο στην περιοχή της Αιγιάλης όπου βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή (ο Κρούκελλος 821μ.) και ο αέρας του (γιάυτό για καλό και κακό να έχετε πάντα μπουφανάκι μαζί σας).

Ορεινό Τοπίο

Για να γυρίσετε και να γνωρίσετε την Αμοργό, θα χρειαστείτε το λιγότερο πέντε ημέρες. Είναι μεγάλο νησί και έχει πολλούς προορισμούς για να κατευθυνθείτε. Παρακάτω σας παραθέτουμε αυτούς που θεωρούμε πιο σημαντικούς.

  • Η Χώρα, πρωτεύουσα του νησιού, συνδυάζει το κλασσικό κυκλαδίτικο στοιχείο με μια πλούσια ιστορική παράδοση. Η περιήγηση στα στενά  λιθόστρωτα δρομάκια με τις κατάλευκες εκκλησίες, τα διώροφα αρχοντικά και στο λόφο με τους ανεμόμυλους που αγναντεύουν το Αιγαίο, συναρπάζει.

Για Φαγητό: Το Τρανζιστοράκι είναι η καλύτερη επιλογή της χώρας. Καταπληκτικές γεύσεις, σε προσιτές τιμές!
Για γλυκό: Παραδοσιακές γεύσεις και σπιστικό παγωτό θα βρείτε στη Καλλιστώ!
Για ποτάκι: Στο ξακουστό Τζιτζίκι, το οποίο θα το συναντήσετε με το που φτάσετε στη χώρα του νησιού!

 

  • Διαχρονικό κόσμημα θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας αποτελεί το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Προετοιμαστείτε βέβαια για μία ανηφόρα, τετρακοσίων σκαλιών αλλά το μοναστήρι θα σας ανταμείψει!

 

  • Κατάπολα: Ο ιστορικός κόλπος των Καταπόλων υποδέχεται τον επισκέπτη στο υπήνεμο, ασφαλές λιμάνι του, στεφανωμένο από τους τρεις οικισμούς Κατάπολα, Ξυλοκερατίδι και Ραχίδι. Πάνω από τα Κατάπολα επιβλητικός ο λόφος της αρχαίας Μινώας με αξιόλογα ιστορικά ευρήματα και μακρύτερα  η γοητευτική περιοχή των Λευκών.

 

  • Αιγιάλη: Η Αιγιάλη, στο βόρειο τμήμα της Αμοργού, είναι ένας κόλπος με αμμουδερές παραλίες υπέροχης φυσικής ομορφιάς. Στις πλαγιές των γύρω λόφων είναι σκαρφαλωμένα τρία παραδοσιακά χωριά, η Λαγκάδα, τα Θολάρια και ο Ποταμός. Πρέπει να τα επισκεφτείτε οπωσδήποτε!

    Για Φαγητό: Όμορφες γεύσεις στα εστιατόρια Νίκος, Χορευτής.

 

 

  • Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν το πλήθος ατόμων που έκαναν πεζοπορία στην Αμοργό. Βέβαια, το νησί ενδείκνυται για πεζοπορία. Παρακάτω, θα βρείτε όλες τις πιθανές διαδρομές!

Κύρια Μονοπάτια (έξι διαδρομές)

Παλιά Στράτα: Χώρα – Χοζοβιώτισσα – Κάψαλα – Ασφοντυλίτης – Ποταμός – Αιγιάλη
Φωτοδότης: Χώρα – Μηλιές – Αγ. Ειρήνη – Κατάπολα
Ιτωνια: Λεύκες – Αγ. Σαράντα – Καμάρι – Καστρί – Βρούτση – Ραχούλα – Αρκεσίνη
Μελανιά: Αιγιάλη – Λαγκάδα – Στρούμπος – Επανοχωριανή – Θολάρια – Φωκιότρυπα
Παν: Λαγκάδα – Θεολόγος – Σταυρός
Βαλσαμίτης: Κατάπολα – Αγ. Γεώργιος Βαλσαμίτης – Αγ. Μαρίνα – Μινώα

  • Το Ναυάγιο πλοίου «Ολυμπία» βρίσκεται μισοβυθισμένο σε έναν ήσυχο κόλπο στη νοτιοδυτική Αμοργό, στην περιοχή Καλοταρίτισσα. Ηταν Φεβρουάριος του 1980 όταν προσάραξε και ναυάγησε στην Αμοργό. Το σκουριασμένο σκαρί που έχει μετατρέψει έναν κόλπο του νησιού στην πιο μελαγχολική αλλά και πιο όμορφη γωνιά του.

Για φαγητό, προς εκείνη τη πλευρά του νησιού, θα εμπειστευτείτε τη Μαρουσώ!

Ναύαγιο

Μαρουσώ

Η Ομάδα του Say Greece!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s