Λίμνη Βουλιαγμένης! Ένας θησαυρός στην Αττική!

H λίμνη Βουλιαγμένης είναι μια φυσική υφάλμηρη λίμνη με ιαματικές ιδιότητες που βρίσκεται στη Βουλιαγμένη, στην Αττική.

Τα νερά της προέρχονται από βάθος 50 με 100 μέτρα και έχουν θερμοκρασία από 22°C μέχρι 29°C, υποδεικνύοντας ότι σε κάποιο βάθος επικοινωνεί με το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου. Επίσης, η λίμνη τροφοδοτείται από μια πηγή γλυκού νερού σε βάθος 17 μέτρων. Στη λίμνη καταλήγει ένα υπόγειο σπήλαιο που επικοινωνεί με τη θάλασσα με διάφορες στοές. Η λίμνη βρίσκεται στο νότιο άκρο του Υμηττού, κοντά στη θάλασσα. Η λίμνη βρίσκεται μισό μέτρο ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας και εντάσσεται στις περιοχές Natura 2000! Η λίμνη δημιουργήθηκε όταν τμήμα της οροφής ενός μεγάλου υπόγειου σπηλαίου κατέρρευσε πριν περίπου 2.000 χρόνια λόγω της διάβρωσης και των τεκτονικών κινήσεων. Το σπήλαιο βρίσκεται μέσα στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής. Το εξερευνημένο μήκος του σπηλαίου είναι 3.123 μέτρα!

Λίμνη Βουλιαγμένης

Στο σπήλαιο υπάρχουν 14 σήραγγες, ενώ έχει βρεθεί και ένας μεγάλος υποθαλάσσιος σταλαγμίτης. Ο πυθμένας της λίμνης αποτελείται από λασπώδες υπόστρωμα πλούσιο σε θειούχες ενώσεις. Τα νερά της λίμνης έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, νάτριο, λίθιο, αμμώνιο, ασβέστιο, σίδηρος και ιώδιο. Τα νερά ενδείκνυνται για ρευματικές παθήσεις, παθήσεις νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις! 

Στην λίμνη ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980 ένα είδος θαλάσσιας ανεμώνης, το Paranemonia vouliagmeniensis, το οποίο ζει μόνο στη λίμνη Βουλιαγμένης. 

Λίμνη Βουλιαγμένης

Το σπήλαιο, η νεράιδα και οι 8 δύτες!

Οι αποστολές που έχουν γίνει ώστε να εξερευνήσουν το σπήλαιο, είναι 8! Όσοι και οι δύτες που χάθηκαν κατά τη διάρκεια καταδύσεων στο σπήλαιο! Οι λόγοι δυο: α) Η έλλειψη εμπειρίας και β) ο ελλιπής εξοπλισμος! Βέβαια υπάρχει και ο περίφημος θρύλος που θέλει μια νεράιδα να κατοικεί στον βυθό, η οποία παγιδεύει νεαρούς άντρες! Οι αρχές όμως οι αρχές για ασφαλεία του κοινού, από το 1995, έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στο σπήλαιο!

Lake5

Η μεγαλύτερη υπόγεια σήραγγα του κόσμου!

Η λίμνη της Βουλιαγμένης διαθέτει τη μεγαλύτερη υπόγεια σήραγγα του κόσμου με μήκος 800 μέτρων και βάθος 80 μέτρα! Το δύσκολο έργο της χαρτογράφηση της λίμνης έχει αναλλάβει μια ομάδα δυτών, οι InnerSpace Explorers Greece, σε συνεργασία με την REEF Interactive, μια εταιρία που πραγματοποιεί χαρτογραφήσεις και 3D διαδραστικές απεικονίσεις καταδυτικών χαρτών!

Lake2.jpg

Η λίμνη της Βουλιαγμένης αλλιώς!

Στην λίμνη της Βουλιαγμένης, εκτός απο την περιέργεια και τον θαυμασμό που σου δημιουργεί το μέρος, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας αλλά και να απολαύσετε τον καφέ σας, το γεύμα σας ή το κοκταίηλ σας στο All Day Bar Restaurant. Ακόμα ο χώρος φιλοξενεί εκδηλώσεις κάθε είδους αλλά και παιδικά πάρτυ για τους μικρούς φίλους μας!

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.