Καστέλλα! Η αρχόντισσα του Πειραιά!

Από τα πιο ωραία μέρη η Καστέλλα, στον Πειραιά, σας κλείνει το μάτι και σας προσκαλεί να γνωρίσετε την ιστορία της!

Καστέλλα

Λίγα λόγια για την Καστέλλα…

Η Καστέλλα αποτελεί συνοικία του Πειραιά που περιλαμβάνει το μικρό λιμένα της Μουνιχίας (ή Τουρκολίμανο ή Φανάρι ή Μικρολίμανο) καθώς και τον ομώνυμο λόφο, που κατά την αρχαιότητα λεγόταν Μουνιχία ή λόφος Μουνιχίας.

Στη συνοικία αυτή υπήρχαν παλαιότερα υπέροχες επαύλεις μερικές εκ των οποίων διασώζονται μέχρι τις ημέρες μας. Η αρχιτεκτονική της παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να την περιγηθείτε για να θαυμάσετε τις επαύλεις του 19ου αι., τα διώροφα νεοκλασικά και τα επιβλητικά αρχοντικά. Οι ανηφορικοί δρόμοι, όπως η Ηρακλέους, η Φαληρέως και η Φωσκόλου, και οι στροφές της Βασιλέως Παύλου προσφέρουν πανοραμική θέα. Από το ύψος του Βεάκειου Θεάτρου κι ακόμα πιο ψηλά, μέχρι τον Προφήτη Ηλία, διακρίνεται καθαρά η ακτογραμμή μέχρι τη Βουλιαγμένη. Στα νότια του λόφου του Προφήτη Ηλία σώζονται ιερά λαξευμένα στο βράχο και ίχνη οχυρώσεων από την αρχαϊκή εποχή.

Καστέλλα

Κατά τον Αγώνα του 1821 κατά την πολιορκία της Αθήνας από τα στρατεύματα του Κιουταχή στον λόφο αυτόν οχυρώθηκαν οι Έλληνες υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη όπου και έκτοτε επεκράτησε το όνομα αρχικά Καστέλλια (μικρά φρούρια) και αργότερα Καστέλλα. Στο δυτικό μέρος του λόφου υπήρχε πυροβολείο που είχε ανεγερθεί κατά τον αποκλεισμό του Ουΐλιαμ Πάρκερ, κατά τα γνωστά Παρκερικά.

Καστέλλα

Στη Καστέλλα εγκαταστάθηκαν κατά πρώτον Κρήτες εξ ου και το όνομα «Κρητικά» και στη συνέχεια, παρά το Τουρκολίμανο που είναι η παλαιότερη ονομασία του αλλά και Μικρολίμανο και δυτικά του λόφου, πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Στην κορυφή του λόφου της Καστέλλας υπάρχει η εκκλησία του Προφήτη Ηλία και το θέατρο Βεάκειο. Κτίστηκε με βάση τα σχεδιαστικά πρότυπα των αρχαιοελληνικών θεάτρων και χωράει 2.000 θεατές. Επίσης υπάρχει και Δημοτικό αναψυκτήριο με εγκατάσταση μπόουλινγκ.

Προτάσεις για φαγητό:

  • Varoulko Seaside: Ήταν 1987 όταν το πρώτο Βαρούλκο γεννήθηκε στην οδό Διστόμου, στον Πειραιά. Και μαζί του γεννήθηκε η κουζίνα του Λευτέρη Λαζάρου, μια θαλασσινή κουζίνα που εμφανιζόταν για πρώτη φορά σε μενού γαστρονομικού εστιατορίου στην Ελλάδα.

Βαρούλκο

cebccf80ceb1cf81cebccf80ceb5cebaceb9cebfcf8d.jpg
Photo Credits to Yiannis Margetousakis!
  • Sushirolls: Αν σας αρέσει το Sushi τότε επιβάλλεται να το επισκεφτείτε!

Sushirolls

Η ομάδα του Say Greece!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s